Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радикализиран младеж е задържан в Пловдив, осуетен е атентат

Момчето се е радикализирало чрез интернет, на свобода е, прокуратурата иска постоянен арест

5
Снимка: МВР

Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изяснят мотивите му.

Източници от МВР обясниха пред „Хоризонт“, че поради неизвестни причини младежът се поддал на ислямско радикализиране в последно време. Не е ясно какво точно е възнамерявал да извърши той. 

Държавното обвинение излезе с информация по случая. 16-годишният Мартин, който се разследва за подговка за тероризъм, се е радикализирал чрез  интернет. Вербуването му е продължило около година, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. Става дума за единичен случай за радикализация. Няма информация дали наистина е готвен атентат, тъй като продължава работата с детето.

Гешев призова на случая с Мартин да се гледа като на случай дете-жертва, а не извършител на престъпление. Затова и с него работят психолози и специалисти от Детската педагогическа стая. Голямо съдействие оказват и родителите, от които всъщност е дошъл сигналът в сряда за интересите на детето към "Ислямска държава". Те  са съдействали за неговото задържане, което не е било публично и са завели разследващите и представителите на службите за сигурност за сигурност в помещенията, които бяха показани на видео по време на пресконференцията. От кадрите се вижда, че са намерени готови или в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, знаме на ИДИЛ, книги, които са общодостъпни, както уточниха от прокуратурата.

От разговорите с детето е станало ясно и какво е неговото обяснение за тези вещества и химически пособия в помещенията. То твърди, че има интерес към химията. Независимо от това, че съдът вчера е преценил, че по адекватната мярка за детето е да бъде на свобода под надзора на Детската педагогическа стая, прокуратурата възнамерява да протестира това и да иска от съда да бъде настанен в ареста. Според държавното обвинение момчето трябва да бъде в изолация.

Ако това не се случи, МВР и прокуратурата ще разчитат на съдействието на детето, работата тепърва започва, за да му се помогне да бъде спасено от тази радикализация, подчерта Гешев.

Директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков коментира, че ще помогнат на вербуваното от „Ислямска държава“ момче и ще го изведат от средата, в която е попаднало.

„В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Казвам ние, имам предвид инспекторите от Детска педагогическа стая. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с много дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри. Ние се включихме непосредствено след получаване на сигнала с работата с детето“, каза още той и добави, че в понеделник започват активна работа с него. Колегите ще бъдат в непрекъснат контакт с него и с родителите. Те ще бъдат един изключително добър наш партньор с работата с това дете. Ние сме длъжни да положим всички усилия да помогнем на това дете и да го изведем от тази среда“.

16-годишният ученик до момента не е влизал в полезрението на службите. Той е от добро семейство и учи в добро пловдивско училище, няма данни да е имал и връзки или контакти с представители на ислямистки среди, разказаха пред "Хоризонт" източници от МВР.

Разследването по случая продължава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От понеделник затварят участъка от Ботаническата градина до Евксиноград

От понеделник, 21 октомври, северното платно на бул. „Княз Борис I“ (посока центъра на Варна) в участъка от Ботаническата градина до Евксиноград ще бъде затворено за моторни превозни средства. Това уточниха по време на редовната си работна среща ръководството на Община Варна, представители на ВиК дружеството и фирмите-изпълнители на строителните..

публикувано на 18.10.24 в 10:20

Военноморските сили получиха нови дистанционно управляеми подводни апарати

В Хидрографска служба на Военноморските сили бяха получени два нови автономни дистанционно управляеми подводни апарата. Придобивката се осъществява по програма на Министерството на отбраната на САЩ за развитите на отбранителните способности на партньорите и сключен договор с Министерството на отбраната на Република България. Подводните апарати са..

публикувано на 18.10.24 в 10:00

МВР: Успешен тест на системата BG-Alert, при реална опасност настройки на телефона не са необходими

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обясни защо част от хората не са получили съобщения:  "Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 18.10.24 в 09:51
Снимката е илюстративна

6 загинали и 25 ранени след автобусна катастрофа в Турция

6 души загинаха, а 25 бяха ранени, след като туристически автобус се преобърна край турското село Аджипънар (област Аксарай). Автобусът се е движил по магистралата Аксарай-Анкара, а причината за катастрофата остава неясна, предаде Анадолската агенция. На мястото на инцидента са изпратени много линейки, полицейски и пожарни екипи. Губернаторът на..

публикувано на 18.10.24 в 09:41

Бездомно куче нахапа дете край СУ "Неофит Бозвели", как реагират институциите?

Бездомно куче ухапа ученичка от пети клас в Средното училище "Неофит Бозвели" във Варна. Савелина Радкова се е прибирала от училище, когато в междублоковото пространство, на път към спирката, животното я захапва за крака. "Скочи върху мен и ме нахапа. Нямаше никой, кучето беше само", сподели за Радио Варна Савелина.  "Тя обича много животните, досега..

публикувано на 18.10.24 в 09:35

В Археологическия музей представят сензационната статуя, открита във Варна

Археологическият музей във Варна ще представи днес, 18 октомври, най-новата сензационна находка – мраморната статуя на Г(ай) Марий Хермоген. Срещата с медиите е предвидена за 11 часа в зала "Одесос".  Във Варна откриха напълно запазена статуя на мъж от римско време (снимки) Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме..

публикувано на 18.10.24 в 08:25

Във Варна под охрана доставят бюлетините за гласуване на изборите за НС на 27 октомври

Специализиран транспорт с охрана ще достави във Варна днес всички хартиени бюлетини, с които избирателите от Варненска област ще упражнят правото си на глас в предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание.  Със същия транспорт и под охрана ще бъдат доставени още ролки за машините за гласуване, както и изборни книжа, сред които и..

публикувано на 18.10.24 в 08:09