Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радикализиран младеж е задържан в Пловдив, осуетен е атентат

Момчето се е радикализирало чрез интернет, на свобода е, прокуратурата иска постоянен арест

5
Снимка: МВР

Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изяснят мотивите му.

Източници от МВР обясниха пред „Хоризонт“, че поради неизвестни причини младежът се поддал на ислямско радикализиране в последно време. Не е ясно какво точно е възнамерявал да извърши той. 

Държавното обвинение излезе с информация по случая. 16-годишният Мартин, който се разследва за подговка за тероризъм, се е радикализирал чрез  интернет. Вербуването му е продължило около година, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. Става дума за единичен случай за радикализация. Няма информация дали наистина е готвен атентат, тъй като продължава работата с детето.

Гешев призова на случая с Мартин да се гледа като на случай дете-жертва, а не извършител на престъпление. Затова и с него работят психолози и специалисти от Детската педагогическа стая. Голямо съдействие оказват и родителите, от които всъщност е дошъл сигналът в сряда за интересите на детето към "Ислямска държава". Те  са съдействали за неговото задържане, което не е било публично и са завели разследващите и представителите на службите за сигурност за сигурност в помещенията, които бяха показани на видео по време на пресконференцията. От кадрите се вижда, че са намерени готови или в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, знаме на ИДИЛ, книги, които са общодостъпни, както уточниха от прокуратурата.

От разговорите с детето е станало ясно и какво е неговото обяснение за тези вещества и химически пособия в помещенията. То твърди, че има интерес към химията. Независимо от това, че съдът вчера е преценил, че по адекватната мярка за детето е да бъде на свобода под надзора на Детската педагогическа стая, прокуратурата възнамерява да протестира това и да иска от съда да бъде настанен в ареста. Според държавното обвинение момчето трябва да бъде в изолация.

Ако това не се случи, МВР и прокуратурата ще разчитат на съдействието на детето, работата тепърва започва, за да му се помогне да бъде спасено от тази радикализация, подчерта Гешев.

Директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков коментира, че ще помогнат на вербуваното от „Ислямска държава“ момче и ще го изведат от средата, в която е попаднало.

„В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Казвам ние, имам предвид инспекторите от Детска педагогическа стая. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с много дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри. Ние се включихме непосредствено след получаване на сигнала с работата с детето“, каза още той и добави, че в понеделник започват активна работа с него. Колегите ще бъдат в непрекъснат контакт с него и с родителите. Те ще бъдат един изключително добър наш партньор с работата с това дете. Ние сме длъжни да положим всички усилия да помогнем на това дете и да го изведем от тази среда“.

16-годишният ученик до момента не е влизал в полезрението на службите. Той е от добро семейство и учи в добро пловдивско училище, няма данни да е имал и връзки или контакти с представители на ислямистки среди, разказаха пред "Хоризонт" източници от МВР.

Разследването по случая продължава.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Липсват ученици в училищата в Балчик

Близо 30 процента от учениците в балчишкото основно училище „Антим I“ отсъстват от занятия днес. 20 на сто не са в класните стаи в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, 15 на сто са в средното училище „Христо Ботев“. Слушаме кореспондента ни в Балчик Албена Иванова:

публикувано на 25.02.20 в 10:48

"България Ер" анулира полетите си от и до Милано до 27 март заради коронавируса

"България Ер" анулира полетите си до Милано до 27 март заради зачестилите случаи на коронавирус. Това съобщи авиокомпанията на сайта си. "Сигурността и здравето на нашите пътници са от първостепенно значение за нас. Заради зачестилите случаи на коронавирус в Италия, до 27 март „България Ер“ отменя полетите си от/до Милано. Всички пътници по..

публикувано на 25.02.20 в 09:44

Препълнен автобус по линия 20

 За пореден път пътуващите с автобус по линия 20 тази сутрин отново пътуваха при ужасни условия в претъпкан автобус. Причината е,че няколко дни и през миналата седмица, а и от вчера, графикът се нарушава и се пропуска курсът в 7.02 минути на спирка ТИС – север към кварталите, а и преди това от квартал „Владислав Варненчик”.  По този начин..

публикувано на 25.02.20 в 09:17

Трети път преасфалтират ул."Михаил Колони"

Отново е затворена за движение ул."Михаил Колони", от кръстовището с бул."Приморски" до Шишковата градинка. Причината е преасфалтиране и корекция на нивелацията на капаците на шахтите и ВиК-крановете, които стърчаха и създаваха неравности. След два неуспешни опита, това е трето полагане на асфалт в този участък, за времето на течащия цялостен ремонт на..

обновено на 25.02.20 в 09:06
Заради тайфуна бяха отменени над 600 вътрешни полета

На пристигащите от Италия се препоръчва 14 дни карантина

На пристигащите от Италия се препоръчва 14 дни карантина . На територията на България вече действа Кризисен щаб, който ще вземе всички превантивни мерки срещу навлизане на коронавируса в нашата страна. "Нищо от направеното до сега не се променя. Включително контролът, който и до момента действаше на летищата", каза за БНТ главният..

публикувано на 25.02.20 в 08:45

Цената на златото скочи заради коронавируса

Ръст с 2,8 процента отбеляза цената на златото на международните пазари, пише АФП. Причината са опасенията, че коронавируса може да предизвика проблеми в световната икономика.Традиционно, в условията на криза много инвеститори предпочитат да влагат пари в сигурни инвестиции, като златото...

публикувано на 25.02.20 в 06:32

Без ток ще бъде част от местност "Евексиноград"

На 25.02.2020 г. от 09:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна, част от м-ст Евскиноград – ул. 21-ва, ул. 8-ма, ул. 14-та, ул. 22-ра, ул. 15-та, ул. 24-та . В периода 29.01.2020 г. -..

публикувано на 25.02.20 в 06:16