Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Туристическа полиция ще се бори с шума в курортите в Кипър

Снимка: БГНЕС

Кипър ще създава туристическа полиция в опит да се справи с „шумовото замърсяване“ в курортите си, което съсипва туризма на острова - водещ икономически сектор.

Предложението е на Министерството на туризма и има за цел постоянно решение на проблемите, свързани с безопасността, общественото здраве и качеството на предлагания в Кипър туристически продукт.

Тазгодишният активен сезон ще е третият, през който няма да действа приетият през 2016 г. закон за шумовото замърсяване от центровете за развлечения в курортите, тъй като поради правни празноти той е неприложим. Това бе заявено по време на дискусията в парламентарна комисия, предизвикана от многобройните оплаквания от кметове на курортите, хотелиери, чуждестранни гости. Подготвен е законопроект с изменения, предлагащ нови решения, но няма готовност той да бъде приет и приложен през това лято.

„Състоянието на беззаконие“ от страна на различните развлекателни центрове съсипва туризма, алармира Янис Карусос, кмет на Агия Напа, най-големия туристически център на югоизточното крайбрежие на острова. Жители на града са готови за протест през парламента.

Миналата година Карусос изпрати предупредително писмо до туроператори, туристически агенции и медии във Великобритания, в което обяви младите любители на алкохолния туризъм и шумните забавления за „персона нон грата“ в курорта.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мълчалив протест под мотото „Стига черни забрадки за моряшките майки!

Протестът  ще се проведе от 10,30 до 11.30, пред сградата на ИА «Морска администрация»-Варна.В писмо до медията се посочва следното:„Не сме забравили трагедиите с корабите „Хера“, „Ванеса“, „Толстой“.Ние, организаторите на мълчаливия протест «Булсар» и «Моряшкия професионален съюз», с подкрепата и на присъединили се други НПО, каним членове на..

публикувано на 19.02.20 в 06:27

Парламентът изслушва Ананиев и Младенов за мерките срещу коронавируса

Народното събрание ще започне работа в сряда с изслушване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов относно резултата от направеното изследване за коронавирус 2019 – nCoV в случая с украински гражданин и мерките, които са предприети в конкретния случай,..

публикувано на 19.02.20 в 06:23

Прибой и Фичоза без ток днес

В периода 19.02.2020 г. - 20.02.2020 г. от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - местност Прибой, м-ст Фичоза. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 19.02.20 в 06:15

Облачно без валежи в сряда

Днес ще има значителна облачност, но през деня почти без валежи, едва през нощта се очаква от запад да завали дъжд.Вятърът ще е слаб, сутринта от север, постепенно ще се обърне от изток-североизток, привечер във вътрешността ще стане почти тихо. Максималните температури ще са между 8° и 13°, за Варна около 11°. Вълнение на морето 1-2 бала...

публикувано на 19.02.20 в 06:12

147 години безсмъртие за Апостола

Навършват се 147 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола. На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а..

публикувано на 19.02.20 в 05:42

Контейнер с йонизиращо лъчение на Пристанище Варна – Запад

Контейнер с метален скрап е установен и задържан на Пристанище Варна-Запад, след като е преминал рутинното изследване с рентгенова апаратура и е установено завишено йонизиращо лъчение - съобщиха от пристанището. Задействана е националната аварийна процедура за такива случаи. Контейнерът е обезопасен, осигурен е постоянен патрул от Главна..

публикувано на 18.02.20 в 17:11
спасителен кораб

Протест срещу търга за "Перун"

Протест срещу търга за продажба на спасителния кораб "Перун" ще проведат утре, 19.02. морски неправителствени организации. В 10:30 несъгласните с решението за продажба на кораба се събират пред сградата на "Морска администрация" във Варна. Исканията на протестиращите са: спиране на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба от..

публикувано на 18.02.20 в 16:38