Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ловната история на Варна - в изложба и книга

Документална изложба, посветена на 130 години от основаването на Ловно-рибарско дружество – Варна ще бъде открита днес в 17.30 ч.във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Изложбата представя в 10 постера историята и знакови събития от живота на дружеството– снимки, ръкописи, писма, награди. Специално внимание е отделено и на новото издание, посветено на годишнината. От 12.06. до 30.06. 2019 година могат да бъдат видени изложбените пана и подбрани, добавени от фонда на библиотеката интересни заглавия – устав и правилник на дружеството книги, периодични издания и снимки свързани с личности и прояви изградили традициите на варненското ловно-рибарско дружество, истории на дружества от цялата страна.

Днес ще бъде представена книгата „130 години Ловно-рибарско дружество – Варна“. Автор е Борислав Дряновски, издателство „Славена“.

Кулминация на честванията ще бъде Тържественият марш на ловци от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна. В блок от 400 души, ловните дружинки  ще тръгнат на 15 юни от Градския часовник по маршрут бул. „Княз Борис 1“ – вход на Морската градина – Алея на Възрожденците.  Те ще бъдат облечени в еднакви фланелки и шапки. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, традиция още от основаването на дружеството. Съборът на ловците е насрочен за събота в 13 часа в СЛРК „Звездица“.

Ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“, основано през май 1889 г., е първото гражданско сдружение във Варна и единственото, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 130 години. Основано е в близост до градския часовник  от група ентусиазирани варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд. В дружеството тогава членуват търговци, предприемачи, кметове... Поколения наред „Варненски сокол” събира представители на варненската интелигенция - Христо Славейков, Янко Славчев,  Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев...

 „Днес наследници на традициите на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, разпределени в 38 дружинки. Мисията им е да продължават делото на своите предци като създават ловни стопанства, грижат се за опазване и размножаване на дивеча и участват в стопанския живот на варненския район”, каза за Радио Варна председателят Колю Панайотов. Днес дивата свиня е основният вид дивеч, който се отстрелва във варненския район. „Това е мъжки ловпонеже се изисква известна смелост”, категоричен е Панайотов. В дружеството членуват и 30 жени с точен мерник.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефка Свещарова: Пиенето на вино трябва да е споделено

"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е..

публикувано на 25.02.20 в 10:57

Най-богатите загубиха 139 млрд. долара заради коронавируса

Най-богатите хора в света загубиха 139 млрд. долара заради страховете на фондовата борса, че коронавирусът ще удари световната икономика, предаде агенция „Блумбърг“. Това е най-голямата загуба за най-заможните хора от класацията на „Блумбърг“ от октомври 2016 г., когато тя започна да се съставя...

публикувано на 25.02.20 в 10:52

Почина най-възрастният човек на света

Японецът Читецу Ватанабе беше на 112 години. Мъжът от префектура Ниигата беше официално обявен за най-възрастен човек на планетата на 12 февруари, пише британския вестник Мирър. Само след 11 дни Ватанабе щеше да навърши 113 години. Той взе титлата най-възрастен човек от друг японец, Масадзо Нонака, който почина на 113-годишна възраст в края..

публикувано на 25.02.20 в 08:17
Коралов риф край Австралия

Кораловите рифове може да изчезнат до 2100-ата година

Глобалното затопляне и окисляването на водата в океаните могат да унищожат всички коралови рифове до 2100-ата г., съобщава в. "Дейли мейл". Учени от Хавайския университет в Маноа установиха, че климатичните промени, предизвикани от дължащите се на човешката дейност парникови газове, са на път да унищожат между 70 и 90 на сто от кораловите..

публикувано на 24.02.20 в 10:47

Една бира за живот до 90

Мъжете, които обръщат по една биричка дневно, почти удвояват шанса си да достигнат 90-годишна възраст, показа проучване, цитирано от „Сън“. Консумиращите по една малка бира на ден (около 300 мл) имат 81% по-голям шанс да отпразнуват 9-тото си десетилетие в сравнение със заклетите трезвеници, които не близват алкохол. И на жените пивото се..

публикувано на 22.02.20 в 15:01

Който има сестра е щастливец

Учени от Университета в Де Монфорт и Ълстър направиха проучване сред повече от 570 лица на възраст между 17 и 25 години. На тях са им били зададени определени психологически въпроси по най-различни теми, включително касаещи психичното здраве. Резултатите показват, че хората, които имат сестри са по-открити и отворени за общуване и за тях не е..

публикувано на 22.02.20 в 14:26

"На село" в Гроздьово - първа част

Тази събота гостуваме на жителите на село Гроздьово. Едно от най-големите села във варненска област, намира се в община Долни Чифлик. В селото   има църква, читалище, пенсионерски клуб, детска градина, училище, джамия и уникална ботаническа градина, в която виреят нетипични за нашите географски ширини растения. Селото има богата история, много..

публикувано на 22.02.20 в 07:00