Паметникът на "Почивка" ще ни предупреждава за земетресения

| обновено на 14.06.19 в 15:52

Парк-паметникът на българо-съветската дружба във Варна може да послужи като средство за измерване на сеизмичната активност в морската столица. Това е идеята на Борис Георгиев, преподавател по информатика и информационни технологии, който следва две бакалавърски специалности в свободния университет във Варна. Борис представи проект-макет на монумента по време на Международна бизнес конференция „Наука и бизнес за интелигентно бъдеще 2019“, която се провежда за четвърта поредна година.

Младият преподавател обясни,че макетът, изработен от колегите му от факултета по “Архитектура”,    представя копие на парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна. Младежите са имали задачата да намерят "умно" приложение на емблематичния за морската столица паметник. Те са решили да инсталират сензори за сеизмична активност в мономента, които да се задействат в случай на земетресение. Борис Георгиев каза още, че според него е добре проектът да се реализира в бъдеще, защото това ще модернизира града ни.

В конференцията тази година участват над 100 студенти, ученици от средните училища и представители на бизнеса. Присъстват и гости от Ливан, Унгария, Русия и Израел.

По време на форума десетки младежи дискутират изследователски практики в полза на бизнеса, партньорството на университети и фирми, създаването и включването на изследователски групи. Доцент д-р Галина Момчева е един от организаторите на събитието. Според нея съвместната работа по изследователски теми между бизнесмени, медици и финансисти, стои в основата на успешната кариера.

На събитието присъстват и студенти от Медицинския университет във Варна. Яна Йорданова учи медицина, освен това е студент и във ВСУ "Черноризец Храбър", специалност "Информационни технологии". Младата дама все още не намира връзката между двете професии, но се надява да успее да ги комбинира в бъдещата си кариера.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Край на левия завой към и от Гранд мол на бул. "Владислав Варненчик" (СНИМКИ)

Левият завой на бул. "Владислав Варненчик" към и от Гранд мол и Централните гробища от днес е забранен. До края на деня ще бъдат поставени заграждения в разделителната ивица при кръстовището с ул. „Андрей Сахаров“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ на Община Варна. Така автомобилите, идващи от ул. „Андрей Сахаров“,..

обновено на 26.06.19 в 16:31

Ръстът на икономиката за първото тримесечие е 4.8%

България бележи в последното десетилетие икономически напредък, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на Втория Икономически форум в Пловдив. Като аргумент той посочи, че БВП за този период е почти удвоен, а износът на стоки е нарастнал около 2,4 пъти. Близо 5 пъти повече са изнесените ай ти продукти. За да се доближим до икономическото ядро на..

публикувано на 26.06.19 в 16:22

Регионалната комисия в НС отхвърли ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие

Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отхвърли ветото на президента върху последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В подкрепа на ветото гласуваха само от БСП с аргумента, че така обществото ще бъде успокоено. Държавният глава Румен Радев върна закона с..

публикувано на 26.06.19 в 16:21

15 кг живак събра за часове пункт за опасни отпадъци

15 кг живак, живачни термометри и луминисцентни лампи бяха предадени днес преди обед във Варна. В мобилния събирателен пункт, който бе на Пазар „Чаталджа“, бяха предадени още 18 кг бои, мастила и смоли, 15 кг лекарства с изтекъл срок на годност, 8 кг перилни и почистващи смеси, 5 кг пестициди и други токсични боклуци – общо 62 кг.   В момента..

публикувано на 26.06.19 в 15:59

Роботи ще заменят до 20 млн. работни места в производството в световен мащаб към 2030 г.

До 20 млн. работни места в сферата на производството в целия свят може да бъдат заменени от роботи към 2030 г., сочи но анализ на компанията „Оксфорд Економикс“, предаде Би Би Си. Хората, изместени от тези работи, вероятно ще осъзнаят, че сходни роли в сектора на услугите, също са подложени на автоматизация. Засилената автоматизация обаче..

публикувано на 26.06.19 в 14:09

Клон от болен кестен падна върху кола в Добрич

Огромен клон е паднал върху автомобил на оживен булевард в Добрич днес. В колата е имало и малко дете. Собственикът на пострадалия автомобил е потърсил помощ на спешния телефон 112, но е бил прехвърлен към застрахователите. Прекършеният кестен е растял на бул. „3 март“. Собственикът на пострадалия автомобил разказа, че от полицията не са..

публикувано на 26.06.19 в 14:02
Петър Здравков

Още година към присъдата на шофьора, убил Мартин Чикалов

Варненският апелативен съд увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на Петър Здравков, признат за виновен за смъртта на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов. На 10 септември 2018 година на бул. "Приморски"  във Варна при управление на лек автомобил, младежът нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената в..

публикувано на 26.06.19 в 13:47