Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Все повече чужди туристи оставят плажовете, за да обикалят България

2
Снимка: БГНЕС

Независимо че на Българското Черноморие сезонът не се очертава да бъде от добрите и туристическият бизнес има големи опасения за неговия успех, във вътрешността на страната се наблюдава увеличение на интереса към туристическия продукт. Това отбелязват от Българската асоциация на туристическите оператори и туристическите агенти.

Те посочват, че в последните години това се очертава като положителна тенденция – април, май, юни, септември, октомври, са най-активните месеци за културно-опознавателен туризъм, който генерира и висок растеж и приход.

В края на годината ще можем да кажем дали настоящата година е била толкова успешна за алтернативните форми на ваканции и пътувания.

Даниела Стоева, която е председател на Българската асоциация на туристическите оператори и туристическите агенции, коментира темата пред БНР:

“Определено се забелязва, даже и с просто око, не е необходимо да търсим статистически данни, че има ръст на туристопотока към България във вътрешността на страната, ориентиран в различните видове алтернативен туризъм. Това е тенденция от няколко години насам. Не мога да кажа, че това се случва именно тази година. Миналата година данните, с които боравим, са изключително оскъдни по отношение на това, което статистиката ни предлага, но правейки паралел какво се случва в градовете, които са основни центрове на културния туризъм, забелязваме едни ръст, който се движи от между 18, 20, 22% - последните две години“.

В интервю за предаването “Хоризонт до обед“ Стоева коментира още дали това важи в еднаква степен за българските и за чуждестранните туристи:

“Смятам, че в момента посоката на растеж е по-скоро във входящия туризъм, т.е. чуждестранните туристи в България. Естествено има раздвижване във вътрешния туризъм по отношение на обектите ни, свързани с културно-историческото наследство, особено от страна на ученическите ни екскурзии, но този ръст, който ние отчитаме, е на база на посещенията на чуждестранни туристи“.

Интервюто с Даниела Стоева може да чуете от звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна на 87 години!

Радио Варна - първата радиостанция в България,  днес навършва 87 години. За първи път на 9 декември 1934 година в българския ефир прозвучават глас и песен. Тогава е излъчен концерт от варненската зала „Съединение“, а това е първото предаване на средни вълни в Северна и Североизточна България. Началото е положено от ентусиасти, направили сами..

публикувано на 09.12.21 в 07:35

"Делфините" набират средства за новия терапевтичен комплекс на Карин дом

Доброволци от  организацията PTPI „Делфините" набират средства за новия терапевтичен комплекс, който Карин дом изгражда във Варна.  Постъпленията от ръчно направени коледни картички ще подпомогнат закупуването на необходимото оборудване. Картичките могат да бъдат закупени на много места в града. Чуйте подробности в звуковия файл:

публикувано на 08.12.21 в 13:17

Вековно дърво в община Провадия е обявено за защитено

Цер на 170 години получава статут на защитено дърво. То се намира в село Добрина, община Провадия. Дървото е на около 170 години, с височина 25 метра и обиколка на ствола 3,77 метра. Със заповедта на екоминистъра се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото..

обновено на 08.12.21 в 12:28

"Коледно вълшебство сътвори" за втора година в Добрич

С предизвикателство към младите хора в град Добрич – да сътворят ДОБРО и да бъдат част от значима кауза, за втора поред година Младежки център – Добрич стартира благотворителната коледна инициатива “Коледно вълшебство сътвори”. Организаторите обявиха, че събраните средства ще бъдат предоставени за закупуване на хранителни продукти, в подкрепа на..

публикувано на 08.12.21 в 11:16

Жените да не подценяват болките в корема и таза

Приблизително 176 милиона жени по света имат ендометриоза.  Това прави една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст – времето от първата менструация до менопаузата. В повечето случаи у нас ендометриоза се диагностицира след 20-тата годишнина. Все още няма достатъчно ясно изразено медицинско становище какво причинява ендометриоза, а симптомите са..

публикувано на 08.12.21 в 10:27

Надгробна мраморна плоча с надпис на гръцки откриха при разкопки във Варна

Фрагмент от надгробна мраморна плоча с изцяло запазен надпис на гръцки е открит при разкопки на улица „Дебър” 37 във Варна. Това съобщи археологът от Регионалния исторически музей главен асистент д-р Христо Кузов. Надписът гласи "Тук почива" Хитрофорос". Според епиграфа Николай Шаранков при изписването на името е допусната грешка, тъй като такова име..

публикувано на 07.12.21 в 15:57

Варна отбеляза 112 години от рождението на Никола Вапцаров

Венци и цветя бяха положени днес по повод 112-годишнината от рождението на Никола Вапцаров пред паметника му във Висшето военноморско училище, което носи неговото име. Тържеството уважиха кметът на Варна Иван Портних, зам.-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, областният управител Марио Смърков, зам.-кметът Пейчо Пейчев, граждани. Кметът..

публикувано на 07.12.21 в 15:09
Подкасти от БНР