Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 хил. контейнера годишно планира да обработва "Пристанище ТЕЦ Езерово"

ТЕЦ Варна

"Пристанище ТЕЦ Езерово" е новата дъщерна компания на ТЕЦ "Варна", която ще управлява новото търговско пристанище. Негов директор е Данаил Папазов.

Разделянето на централата и пристанището е заради предвижданата стратегия за разширяването на дейността на порта. Папазов коментира, че не се страхува от конкуренцията на Пристанище Варна, тъй като неговата компания ще се стреми да привлича нови товари.

Предстои да бъдат изградени силозно стопанство за зърно, както и контейнерен терминал, посочи днес - в деня на отворените врати, Данаил Папазов.Той призова да спрат спекулациите, че новият порт има за цел да допринесе за влошаването на резултатите на държавното пристанище. 

"Пристанище ТЕЦ Езерово" планира да обработва по 200 хил. контейнера годишно, колкото в момента е общият обем на всички портове в България. За целта от новата фирма вече преговарят с нов голям товародател, който да бъде и инвеститор в пристанището. От резултата на продължаващите над 6 месеца преговори зависи и какъв ще е общият обем на бъдещите инвестиции на брега край Езерово. До момента те възлизат на 89 млн. евро.

По отношение на ТЕЦ "Варна" Данаил Папазов подробно описа повторното му въвеждане в експлоатация. Той посочи, че блокове 4, 5  и 6 са годни за експлоатация и че дружеството отново ще участва в търг за осигуряване на студения резерв на страната. Папазов и екипът му напълно опровергаха екологичните опасения на граждани и екоорганизации, тъй като всички мощности работят на газ и дружеството работи напълно според екологичните норми.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвързването на глобите към КАТ с техническия преглед ще създаде проблеми за пунктовете

Наскоро от Министерски съвет внесоха за гласуване промени в Закона за движение по пътищата, една от които предвижда шофьорите, които имат неплатени глоби към КАТ да не могат да минат годишен технически преглед. Мярката, която цели да се повиши събираемостта на глобите, предизвика разнопосочни мнения сред шофьори и експерти. Диан Драганов,..

публикувано на 19.07.24 в 09:13
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Хутите поеха отговорност за въздушната атака над Тел Авив

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути заявиха, че са изстреляли дрон, който предизвика експлозия в Тел Авив. При атаката загина един човек, четирима бяха ранени, предаде АФП. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Израелските военни (ЦАХАЛ) заявиха, че първоначалното разследване е показало, че взривът е причинен от..

публикувано на 19.07.24 в 09:07
Димитър Главчев

Премиерът Главчев свиква Съвета по сигурността към МС

Министър-председателят Димитър Главчев свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет заради пожарите в страната. Това обяви лично премиерът, който е в село Воден - едно от най-пострадалите населени места. Заседанието на Съвета по сигурността ще се проведе до часове. По разпореждане на премиера Главчев министърът на транспорта и съобщенията..

публикувано на 19.07.24 в 08:28

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

Днес, 19 юли, от 11 до 12 часа ще бъде извършен ремонт на предавателя на ултракъси вълни ПРОВАДИЯ 6 на честота 105.3 MHz, излъчващ програмата на Радио Варна. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 19.07.24 в 07:30

Адресите без ток на 19 юли

В периода 15.07.2024 - 19.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Приселци - ул. Капитан Петко Войвода, ул. Минзухар, ул.Череша, ул. Белият бряг, ул. Еделвайс, ул. Паркова, ул. Кокиче, ул. Синчец и..

публикувано на 19.07.24 в 05:54

Слънчево време в петък, следобед ще вали

Утрото в петък ни посреща с приятна сутрешна прохлада и полъха на вятъра. Преди обед ще преобладава слънчево време. Около и следобед ще се развива купеста облачност и на места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Възможни са локални градушки. Ще духа слаб северен, следобед до умерен вятър от север-североизток. Температурите слабо ще..

публикувано на 19.07.24 в 05:51
Министерство на земеделието

Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено..

публикувано на 18.07.24 в 19:39