Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Картини оживяват в музика

Снимка: Архив

Научно откритие в областта на хармонията между хроматичния цвят и звук е направил млад фотограф от Добрич. Той е разработил приложение за конвертиране на визуални ефекти в музикални тонове. Приложението е активно за всички потребители на Андроид устройства и е напълно безплатно. Името му е Vivid Harmony, а негов създател е Димитър Христов. Разработването му е продължило около две години, като крайният продукт предоставя възможност за трансформиране на визуалните изображения като снимки и картини в музикални тонове и създаването на музика.

Заниманията на Димитър Христов са свързани с различни сфери на визуалното изкуство и музиката. Освен че е един от най-добрите фотографи на коне в целия свят и днес фотографията е неговият начин на живот, той от малък свири на цигулка, а по-късно и на китара. Така идва и идеята да работи над проект, който да даде възможност видимото за окото да се превърне в музика за ухото.

Как точно се получава това трансформиране, по думите на Димитър Христов, е най-добре да бъде демонстрирано. Все пак той го обяснява така:

Приложението Vivid Harmony е достъпно за всички потребители на Андроид устройства и е свободно за сваляне. Когато вече сте го инсталирали, можете да отворите дадена картинка, алгоритъмът изчислява съответните стойности на доминиращите цветове и ви връща възможно най-близката тоналност, която можете да изсвирите. Важна подробност тук, според Димитър Христов, е, че окото е гладно, а ухото е капризно.

Приложението е предназначено за абсолютно всеки, на когото му е интересно и забавно да превръща картините в музика. За едни би било вдъхновение, за други забавление. Всъщност тази разработка има много по-мащабен аспект, тъй като тя може да се приложи във всяко едно от сценичните изкуства.

След създаването на приложението Димитър Христов участва в редица лекции в страната, на които той представя на достъпен език своята разработка. Най-голямото признание обаче за него е поканата от Художествената академия в София, на която самият той е възпитаник. Засега приложението е достъпно за сваляне единствено за Андроид устройствата, но работата по него продължава.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пчели „учат” дронове да преминават през процепи

Учени от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, са изследвали поведението на пчелите и са установили, че пространствената им ориентация може да помогне за създаването на миниатюрни летящи роботи и дронове с подобни умения, пише сп. „Протоколи на Американската академия на науките”. Притежавайки относително малък мозък, тези насекоми..

публикувано на 28.11.20 в 13:17
Луда Камчия в понастоящем

Да "прескочиш" Камчия

Месец и половина след като  Луда Камчия в района на Чудните скали беше с ширина за "прекрачване" , реката вече е  малко по-голяма и  става за "прескачане" - все пак малко поваля, а на места достига до метър и половина - два.  Като за скок от място  в часовете по физическо възпитание и спорт в училище. Въпреки това "порастване"  на реката..

обновено на 28.11.20 в 08:46

Лекарство срещу подагра ще бъде тествано срещу Ковид-19

Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано срещу Ковид-19 във Великобритания , съобщи Ройтерс. Това е поредният опит съществуващи медикаменти да бъдат проверени дали могат да помогнат срещу новия коронавирус. Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY. Това е най-голямото клинично изпитание в света за лечения за..

публикувано на 27.11.20 в 15:51

Кметът на Каварна отличи 106 деца, пресъздали доброто в рисунки и снимки

Кметът на Каварна отличи с грамоти 106 деца, пресъздали достойни човешки постъпки в рисунки и фотографии, съобщиха от пресцентъра на общината за призьорите в конкурса "Доброто в моите очи". Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни посвети творческата надпревара на Световния ден на добротата и Световния ден на..

публикувано на 27.11.20 в 15:35

Родители от Добрич стават експерти от опит, ще помагат на семейства на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Осъществяването на проекта е било планирано да се случи..

публикувано на 27.11.20 в 10:05

Недостиг на авирон, азитромицин и на термометри във Варна

Ще стигнат ли лекарствата за домашно лечение?  От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем.  Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици.  Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата..

публикувано на 27.11.20 в 08:41

Пагубно ли е спирането на спорта за подрастващите?

Треньори на деца от спортни школи в страната недоумяват защо да нямат право на тренировки всички картотекирани под 18 - годишна възраст, след като така бе посочено в Заповед на министъра на здравеопазването. Заповедта влиза в сила от 23.30ч. тази вечер, мерки, които целят намаляване разпространението на ковид - 19.  След първата вълна, при която..

публикувано на 27.11.20 в 07:34