Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини оживяват в музика

Снимка: Архив

Научно откритие в областта на хармонията между хроматичния цвят и звук е направил млад фотограф от Добрич. Той е разработил приложение за конвертиране на визуални ефекти в музикални тонове. Приложението е активно за всички потребители на Андроид устройства и е напълно безплатно. Името му е Vivid Harmony, а негов създател е Димитър Христов. Разработването му е продължило около две години, като крайният продукт предоставя възможност за трансформиране на визуалните изображения като снимки и картини в музикални тонове и създаването на музика.

Заниманията на Димитър Христов са свързани с различни сфери на визуалното изкуство и музиката. Освен че е един от най-добрите фотографи на коне в целия свят и днес фотографията е неговият начин на живот, той от малък свири на цигулка, а по-късно и на китара. Така идва и идеята да работи над проект, който да даде възможност видимото за окото да се превърне в музика за ухото.

Как точно се получава това трансформиране, по думите на Димитър Христов, е най-добре да бъде демонстрирано. Все пак той го обяснява така:

Приложението Vivid Harmony е достъпно за всички потребители на Андроид устройства и е свободно за сваляне. Когато вече сте го инсталирали, можете да отворите дадена картинка, алгоритъмът изчислява съответните стойности на доминиращите цветове и ви връща възможно най-близката тоналност, която можете да изсвирите. Важна подробност тук, според Димитър Христов, е, че окото е гладно, а ухото е капризно.

Приложението е предназначено за абсолютно всеки, на когото му е интересно и забавно да превръща картините в музика. За едни би било вдъхновение, за други забавление. Всъщност тази разработка има много по-мащабен аспект, тъй като тя може да се приложи във всяко едно от сценичните изкуства.

След създаването на приложението Димитър Христов участва в редица лекции в страната, на които той представя на достъпен език своята разработка. Най-голямото признание обаче за него е поканата от Художествената академия в София, на която самият той е възпитаник. Засега приложението е достъпно за сваляне единствено за Андроид устройствата, но работата по него продължава.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи до 19 часа

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25