Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Макетът, който се превръща в гьол

| обновено на 19.06.19 в 07:11

Помните ли времето, когато триизмерният макет на Черно море пред Аквариума в Морската градина събираше деца и възрастни, които в топлите дни обсъждаха къде е Варна, колко е дълбоко в най-дълбоката му част, къде е Трабзон, Одеса или докъде пътуват фериботите?

Макетът на морето беше син, дълбочините бяха отбелязани с различни цветове, а металът на табелките с градовете беше така излъскан, че събираше промъкналите се измежду клоните на дърветата слънчеви лъчи. Нерядко беше използван и от учениците като нагледно учебно пособие. В сухия му период понякога децата "нагазваха" символично в него, за да покажат колко са пораснали, а групите с чужди туристи редовно се скупчваха, за да разучат къде точно са попаднали.

Днес макетът на Черно море е след ремонт като част от обновяването на Морската градина за около 2 млн. лв., но е далеч от онази илюстрована карта, която помнят варненци и не привлича погледите нито на децата, които играят наоколо, нито на малцината насочили се към Аквариума.

Възстановен във вида от времето на изграждането си през 30-те години на XX век, и макар около него да има ново озеленяване, градинките да са с прясно засадени цветя и храсти, сивобелият цвят на ремонтирания релефен макет, напомня по-скоро гьол.

Ако не знаете какво е, трудно бихте разбрали що за чудо се крие зад поредното езерце в бетонно корито. Липсва информационна табела, а само спомените могат да ви насочат към малкото оцелели следи от някогашните красиви надписи на различните крайбрежни части на морето ни.

Иначе, според обещанията на общината, ремонтът на макета трябваше да е готов до края на месец май.

Факт е изградената нова инсталация за циркулиране и филтриране на водата в коритото на макета. Монтирана е и мрежа, която би следвало да "обира" боклуци като пластмасови пакети и торбички, листна маса и др., както и да предпазва да не падне някое дете във водата.

Факт е, че боклуци и листа са позадръстили макета, който иначе е мащаб 1:20 000 и подсилват усещането за занемареност, въпреки ремонта. Иначе, в последните 20-тина години, макетът беше възстановян неколкократно от един от варненските строителни хипермаркети. За последно, това беше през 2013 г.

Чуйте какво видя Доротея Николова тази сутрин, както и Тихомир Тимов, началник отдел „Общинска инфраструктура”, който обяснява как трябва да изглежда макета.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв е Васил Левски в очите на децата?

В деня, в който честваме 147 години от обесването на Васил Левски, в студиото на Радио Варна влезе едно дете, за което Апостолът на свободата е герой в истинския смисъл на думата. Един малък будител, който е закърмен с родолюбие още от ранно детство, благодарение на родителите си. Малката Габриела Михалева, която е ученичка в 1 –ви   „Г” клас в..

публикувано на 19.02.20 в 09:48
Харисън Форд

Харисън Форд е бил изненадан, че ще участва във филма „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“

Харисън Форд обяви, че е бил също толкова изненадан, колкото всички, когато разбрал, че неговият герой ще се появи във филма „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“, съобщава USA Today.Когато Джей Джей Ейбрамс ме попита за това, аз казах: „Шегуваш ли се? Аз съм мъртъв“. Изданието отбелязва, че героят на Форд умира в края на филма „Силата..

публикувано на 19.02.20 в 06:42

Кардиограма за дървета?

В  Морската градина във Варна започва паспортизация на дърветата със специалния уред за изследване резистограф, който вече е доставен - това съобщи Стоян Аргиров - директор на общинско предприятие "Управление на проекти и озеленяване". Изследването показва какво е състоянието на дървото, има ли процеси на гниене и кухини, което ще позволи..

обновено на 18.02.20 в 17:40

Иновативна online платформа защитава потребителите

Иновативна дигитална платформа  - Justiceto.me , вече позволява на потребителите у нас да подават жалба за по-малко от 5 минути срещу некоректни търговци и в рамките на броени дни да разберат какъв е шансът им да получат обезщетение. Платформата работи от началото на годината, съобщи за Радио Варна мениджърът ѝ Жана Захова. Зад платформатастои екип с..

публикувано на 18.02.20 в 12:00
Катрин Терзиева и Александър Коларов

Личните "Истории от прехода"

В края на 2019 г. в интернет пространството стартира поредица от видео интервюта, посветени на Прехода. Но според създателя му Александър Коларов влогът "Истории от прехода" не е поредният опит да се политизира този период от най-новата история на България. Напротив - целта на видео разказите е да се погледне през очите на отделния човек и на съдбите,..

публикувано на 17.02.20 в 21:04

Да помогнем на Юлиян!

32-годишният Юлиян Михайлов от Варна страда от рак на костите и има нужда операция в чужбина, чиято обща стойност е 30 000 евро, но сумата е непосилна за него и семейството му. Той е част от фенклуба на “Черно море” и в тази връзка от Национален фен клуб “Черно море” – Варна апелират за подкрепа за своя приятел и съмишленик в борбата му с..

публикувано на 17.02.20 в 07:52

НАСА публикува снимка на сребърни облаци от ръба на космоса

НАСА публикува в Instagram снимка на сребърни облаци, направена от орбита. В коментар към изображението, представителите на агенцията написаха, че става въпрос за „пощенска картичка от ръба на космоса“.„Тези облаци с електрически цвят могат да се видят само когато слънцето слезе над земния хоризонт и ги освети“, обяснява НАСА...

публикувано на 17.02.20 в 06:28