Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстор на късия разказ гостува във Варна

| обновено на 20.06.19 в 16:03

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години.

В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ.

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-прадядо Уста Продан Колев. Преминава през всички детско-юношески формации на местния футболен отбор „Янтра“. Завършва „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“. Работил е като надничар в завод за метали, гардеробиер в НДК, рецепционист в хижа, пазач в склад за топло- и хидроизолации в ЖК „Люлин“ 3 и копирайтър на свободна практика. Бил е телевизионен сценарист в „Ку-Ку Презареждане“, „Господари на Ефира“ и други предавания. Пише в различни печатни и онлайн медии, сред които списание „Джамборе“, сп. „Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др. През лятото на 2013 г. сам извървява пеша цялото родно черноморско крайбрежие – от Дуранкулак до Резово – или близо 400 км за 12 дни. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим из Светите земи и Света гора Атон.

Чуйте интервюто на Доротея Николова с автора:

Книгата е проверка за мен като автор и на публиката като рецепция.

Някаква машинна метафора на това как през уж техническата проверка на нещо, което се случва на 1 април и 1 октомври в цялата страна. Тогава чуваме едни пробни сирени, които при нужда предупреждават населението за тревога от бедствия, аварии, въздушни атаки и т.н.  Най-общо казано един човек се завръща на старато си работно място чрез измама,  разбираме, че той години наред е провеждал тези технически проверки и е бил този глас, който казва „Внимание! Внимание! Внимание!”. Но решава вместо проверка на машинната изправност да изкрещи най-човешкото, последната спасителна истина за човечеството, която е: „Щом любов няма, значи нищо не съм”

Снимка

И какво става ?

Разбира се, „Щом любов няма, значи нищо не съм” е взето от апостол Павел от неговото послание до коринтяни. То намира своя реминисценция в още няколко текста в книгата и е като една спояваща нишка.

Пишете разкази. От колко време?

Няма по-голям режисьор от живота и от един анонимен режисьор, който всички ние наричаме по различен начин. Също и в литературата като друга форма на изкуство, харесвам документалната проза, документалните сюжети, които стъпват в реалността, но просто допълнително ги охудожествявам и стилизирам, за да добавя тази принадена стойност, която дава изкуството.

Част от разказите ви свършват неочаквано, оставяйки доста въпроси – това ли е обичайният ви начин на изказ?

За мен изкуството и литературата трябва по-скоро да отварят едни пролуки във важни пространства, психологически, духовни, а и физически защо не. Читателят, аудиторията да постига по собствен път и начин, да си изковава посланието и разбирането . Няма по-ценно за автора, ако той получи различна рефлексия и разбиране от колкото се може повече читатели. Някой път авторът дори си дава сметка, че е писал нещо, което е излязло не по начина, по който той е планирал, и това не е непременно лошо. Напротив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05