Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво мечтаят младежите?

Ученици и студенти от цялата страна участват в конференцията "Жадни за знание: Пътят към успеха" във Варна, организирана от "Джуниър Ачийвмънт-България" със съдействието на община Варна, която има за цел да повиши мотивацията и квалификацията на младежите у  нас.

По време на събитието младежите разговарят с предприемачи, директори на фирми и неправителствени организации и дискутират предизвикателствата пред младите хора и усилията на бизнеса и институциите за преодоляването им.

Снимка

Събитието стартира с панел „Бъдещето е в твоите ръце“, в който Николай Петканов, регионален мениджър на Българска агенция за малки и средни предприятия, и Александър Иванов, образователен директор на SoftUni Digital & SoftUni Creative, заредиха присъстващите младежи с ентусиазъм и съвети как да реализират мечтите си и идеите, в които силно вярват. Николай, визионер, творец и създател с над 25 години опит в сферата на предприемачеството, продажби, маркетинг и обучения за личностно развитие, сподели своя опит като основател и съосновател на 9 стартиращи компании. Александър започва професионалния си път, като вицепрезидент и лидер на локалния трейнинг екип на AIESEC Свищов, а след това развива уменията си и като координатор и лектор в 5 държави на международен Еразъм + проект, базиран на метода „обучение чрез преживяване”. Той фокусира вниманието на присъстващите към себепознанието и развитието на уменията в търсенето на собствения им личен път за постигане на успеха.

След сериозните теми за постигане на успех, във втория панел Антоанет Пепе, популярен блогър и влогър, и Мая Донева, изпълнителен директор на „Карин дом“, посветиха младежите в тайните на креативността. Запазена марка на артистичните хора ли е креативността или е заложба на всеки от нас? Кога се появява творчеството? Какви са правилните въпроси за пробуждането му? Отговори на всички тези въпроси дадоха двете дами, вдъхновявайки участниците да развият своите умения и да развихрят въображението си за постигане на своите мечти.

За финал Спас Керимов и Руско Русков  засилиха мотивацията на младежите с представяне на своите успешни стъпки в професионалното им израстване и споделиха с тях уроците, които са научили по пътя си към успеха. Спас, предприемач, учен, футурист, вдъхновен от изкуството, е създател и изпълнителен директор на стартираща биотехнологична компания, занимаваща се с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Той е лекар, отличен с награди от много международни научни конгреси и форуми. “Следвайте страстта си и тя ще ви доведе до мечтите ви” - сподели с младежите мотото си Руско. В седми клас той се вдъхновява от анимация, която вижда по телевизията, и решава да се отдаде на изучаването на 3D визуализация. Започва да работи и да се реализира професионално още като ученик. Само няколко години след завършване на училище е главен 3D артист в компания, която през 2017 г. печели технологичен Оскар за принос към киноиндустрията.

Снимка

Програмата Youth Empowered стартира през 2017 г. Целта е да се подпомогне развитието на младежите и пълноценната им подготовка за стартиране на кариера и успешна реализация в страната. През 2017 г. и 2018 г. над 3000 младежи на възраст между 16 и 26 години от 13 български града преминаха през курсове за повишаване на тяхната работоспособност в рамките на инициативата. Като част от програмата, беше създадена и първата в страната ни безплатна платформа за обучение и кариерно ориентиране www.youthempowered.bg.

Даниела Стойнова разговаря с Андриан Михайлов от девети клас на професионалната гимназия по химия "Дмитрий Менделев" във Варна, според когото младият човек в България трябва да притежава  умения за комуникация и амбиция - чуйте повече в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима мигранти бяха задържани при опит да преминат от Турция в България

Шестима нелегални мигранти са опитали да преминат границата между Турция и България, но са били задържани от областната жандармерия в Одрин, предаде агенция "Ихляс хабер ажансъ". Мигрантите са били задържани при контролен патрул в село Хамзабейли, окръг Лалапаша. Жандармеристите са установили, че задържаните нямат документи и са били предадени на..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

Парламентът задължи кабинета да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите, предаде БНР. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението..

публикувано на 19.07.24 в 10:05

Съветът за сигурност ще заседава утре

Съветът за сигурност към Министерски съвет ще бъде свикан в събота.  Това съобщи министър-председателят Димитър Главчев пред журналисти в село Мамарчево, откъдето властите обобщиха ситуацията с пожарите. Обстановката с пожарите в Ямболско е най-критична в страната. В района огънят се развива на три фронта - на територията на Воден, Шарково и Крайново...

публикувано на 19.07.24 в 10:01

51-годишен, използвал оксижен, е причинил пожара в птицефермата в Константиново

51-годишен варненец, използвал оксижен, без да спази противопожарните мерки, е причинил пожара в птицефермата в село Константиново, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.  Пожар в птицеферма в с. Константиново, изгорели са около 700 животни (обновена) Човешка небрежност е причина и за предизвикания пожар в местността Боровец-Юг край..

публикувано на 19.07.24 в 09:42

Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода

Жители на община Аврен излязоха на протест срещу систематичното безводие в населеното място.  Второ лято при рекордно високи температури и обявен оранжев код в селата Аврен, Бенковски, Здравец, Садово и Приселци, хората са изправени пред проблем с липса на водоснабдяване, което засяга все по-сериозно ежедневния им живот, отбелязват мотивите си..

публикувано на 19.07.24 в 09:35

Обвързването на глобите към КАТ с техническия преглед ще създаде проблеми за пунктовете

Наскоро от Министерски съвет внесоха за гласуване промени в Закона за движение по пътищата, една от които предвижда шофьорите, които имат неплатени глоби към КАТ да не могат да минат годишен технически преглед. Мярката, която цели да се повиши събираемостта на глобите, предизвика разнопосочни мнения сред шофьори и експерти. Диан Драганов,..

публикувано на 19.07.24 в 09:13
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Хутите поеха отговорност за въздушната атака над Тел Авив

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути заявиха, че са изстреляли дрон, който предизвика експлозия в Тел Авив. При атаката загина един човек, четирима бяха ранени, предаде АФП. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Израелските военни (ЦАХАЛ) заявиха, че първоначалното разследване е показало, че взривът е причинен от..

публикувано на 19.07.24 в 09:07