Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настаняването в социално жилище - максимум за 3 години

защитено жилище
Снимка: Община Видин

Социалните жилища, които предстоят да бъдат изградени във Варна с пари по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ще могат да се ползват само до 3 години. Това решиха днес общинските съветници от постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“,  Право на ползване на апартаментите ще имат: бездомни и/или такива, които живеят в много лоши битови условия; родители, отглеждащи сами децата си; непълнолетни родители; многодетни семейства, с деца с влошено здраве и увреждания и др.

Наемателите ще могат да ползват жилищата за срок не по-дълъг от 3 години с цел осигуряване на достатъчен период от време на социализация и интеграция на уязвимите групи. След изтичане на тригодишния срок договорът няма да се удължава и наемателят няма да има право да сключва нов договор за настаняване в рамките на следващите 10 години.

Ползвателите ще трябва да отговарят и на допълнителни критерии. Безработните задължително ще трябва да се регистрирани в Бюрото по труда във Варна и да не са отказвали предложения за работа. Друго изискване е децата да посещават редовно детска градина или училище и да имат избран личен лекар.

Наредбата ще бъде разгледана по-подробно от Правната комисия към Общинския съвет.

На днешното заседание бе решено също 91 варненци да получат еднократна финансова помощ от общината за задоволяване на инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности. Общата сума е в размер на 26 250 лева, като средствата са между 200 и 500 лева в зависимост от потребностите. Със 700 лева ще бъде подпомогнато семейството с малко дете, което през април остана на улицата след пожар в квартирата им. На четирима души беше отказана помощ, тъй като са предоставили непълна документация.

Проектът „Патронажна грижа за възрастни лица и хора с увреждания“, по който Варна спечели безвъзмездно финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, също влезе в дневния ред на заседанието. Съветниците възложиха на кмета да организира процедурата за избор на доставчик на социалната услуга, която ще обхване 495 души. Те гласуваха също потребителите на патронажната грижа да бъдат освободени от заплащането на такси за срока на изпълнението на проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделци призовават за оставката на заместник-министър Таня Георгиева

Земеделци призовават за оставката на заместник-министър Таня Георгиева. От  Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпратиха декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието и храните Георги Тахов. Земеделски производители от месеци наред недоволстват заради редица неуспехи в работата на ресорния..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Пожарът в ямболското село Воден унищожи къщи

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар, съобщава БНР. Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в..

публикувано на 17.07.24 в 17:02
Синята зона в Балчик

Какви са цените за паркинг и синя зона в Балчик, Албена и Кранево

През летния сезон цените за паркиране в курорта Албена са актуализирани – паркинг Автогара до края на септември струва 8 лева, след което ще се върне на 6 лева през октомври. Зелената и синя зона за 24 часа е съответно 20 и 10 лева (юни-септември), като през октомври ще се изравнят на 10 лева, пише на сайта на курортния комплекс до Балчик. Капацитетът..

публикувано на 17.07.24 в 16:29

Варна с температурен рекорд днес, живакът мина 36 градуса

Във Варна днес е отчетен температурен рекорд. Живакът на термометрите стигна до 36,2°. Подобрено е постижението от преди 86 години, когато на този ден през 1938 година са измерени 34,8°. Точно преди 20 години обаче времето е било необичайно хладно за сезона - 13,5°, сочат данни на Националния институт по хидрология и метеорология - Варна. В Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 16:08

Горещини във Варна и областта и в четвъртък

През нощта ще е ясно и почти тихо, по Черноморието със слаб северен вятър. Минимални температури от 19° до 24°, по Черноморието с 2-3 градуса по-високи, за Варна около 25°. Утре ще е предимно слънчево и много горещо. Следобед, главно във вътрешността, ще се развива купеста облачност и на отделни места е възможно да превали краткотраен дъжд. Ще..

публикувано на 17.07.24 в 15:53

50 варненци ще получат еднократни социални помощи

50 варненци ще получат еднократни социални помощи, решиха общинските съветници от Постоянната комисия "Социални дейности и жилищна политика". Те  дадоха съгласието си от местната хазна да бъдат отпуснати общо 26 200 лева. Помощите, вариращи между 250 и 1 000 лева, се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. За да могат хората..

публикувано на 17.07.24 в 15:32
СБАГАЛ-Варна

Увеличават капитала на две лечебни заведения във Варна

Промяна в капитала на две лечебни заведения във Варна гласува на днешното си заседание Постоянната комисия „Собственост и стопанство“. Съветниците дадоха съгласието си да се увеличи капиталът на Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ чрез непарична вноска, представляваща медицинска..

публикувано на 17.07.24 в 15:21