Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още година към присъдата на шофьора, убил Мартин Чикалов

Петър Здравков
Снимка: Румен Сарандев

Варненският апелативен съд увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на Петър Здравков, признат за виновен за смъртта на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов.

На 10 септември 2018 година на бул. "Приморски"  във Варна при управление на лек автомобил, младежът нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената в населено място скорост и по непредпазливост причинил смъртта на пресичащ платното велосипедист. Подсъдимият е избягал от местопроизшествието и е управлявал без да има необходимата правоспособност. През декември Варненският окръжен съд присъди 9 години зад решетките на 25-годишния Петър, но наказанието беше намалено с една трета тъй като делото мина по съкратена процедура - подсъдимият призна вината си и фактите, посочени в обвинителния акт.

Следващата инстанция, обаче, е увеличила размера на присъденото наказание, след като съдът е решил, че има превес на отегчаващите вината обстоятелства, които категорично и значително надхвърлят смекчаващите. Така Петър ще остане зад решетките 7 години.

Пресслужбата на Варненския апелативен съд припомня, че неправоспособният Петър шофирал по бул. „Приморски“, със 114,6 км в час, а в момента на удара в тялото на 35-годишния балетист скоростта на автомобила му е била 77 км в час.„Движение с подобна скорост в населено място, по улица, граничеща с градски парк,  при интензивно движение на хора и автомобили в тази част от денонощието и в края на лятото, с изпреварване преди това на други автомобили на кръстовище със светофарна уредба представлява чиста проба „автомобилно хулиганство“, което следва да бъде прието като отегчаващо обстоятелство“ коментира съдът в своето решение.

По повод твърдяното от защитата на подсъдимия съпричинителство от страна на пострадалия, за който са били събрани доказателства, че е употребил алкохол, въззивният съд отбелязва, че „Първопричината за настъпване на произшествието се дължи на неправомерното поведение на подсъдимото лице, е не това на пострадалия. Основен принос в настъпването на крайния резултат има подсъдимият.

Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. Припомняме обстоятелството, че след пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит и на адреса на родителите си. Бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат се явил в ОД на МВР.

Решението на Апелативен съд – Варна, подлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.