Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от ГПЧЕ "Йоан Екзарх"-Варна раздават материали против употребата на дрога

Снимка: thinkstock/guliver

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост.

На14.06.2019 г. се проведе среща за представяне на постигнатото по програма на общинската дирекция „Превенции“ за ограничаване на употребата на наркотични и други психоактивни вещества сред ученици от V – VII клас.

Програмата е разработена и се изпълнява в партньорство с екип от Шуменския университет„Епископ Константин Преславски“, ръководен от доц. д-р Пенка Кожухарова.

Събитието е част от инициативи по повод „26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици“, организирани отОбщина Варна, дирекция „Превенции“ и Общинския съвет по наркотичните вещества – Варна и е насочено към популяризирането на общинските политики, утвърждаващи здравословен начин на живот сред подрастващите.

В срещата участваха представители на 14 варненски училища, партньори по Програмата от нейния старт през учебната 2017/2018 г.(ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Г. С. Раковски“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Константин Арабаджиев“, ОУ „Свети Иван Рилски“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Елин Пелин“, ОУ „Христо Ботев“, СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Черноризец Храбър“, СУ „Неофит Бозвели“,СУ за ХНИ „К. Преславски“), както и представители на 10 нови училищана територията на Община Варна (директори, зам.директори по учебна дейност, психолози, педагогически съветници и класни ръководители на V и VI клас).

По време на срещата бeше представена и обсъдена необходимостта да се ограничи разпространението на употребата на психоактивни вещества (ПАВ) сред ученици от V – VII клас, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда.

По време на дискусията се изведе нуждата да се постига трайна позитивна промяна в културните и социалните характеристики на училищната среда/общност, влияещи върху избора на подрастващите относно употреба на наркотици и други ПАВ.

В рамките на срещата бяха презентирани разработените, отпечатани и разпространени учебни пособия: ръководства за учители за превантивна работа в V и VI клас; интерактивни пособия за ученици от V и VI клас по проблемните теми, свързани с тютюн, алкохол, кофеин и анаболни стероиди. По време на тази част участниците споделиха своите впечатления по прилагането на методическите пособия и отправиха препоръки за теми в съдържанието на бъдещите методически пособия за VII клас.

Днес доброволци раздаваха материали за вредата от употребата на наркотични вещества в двора на Пета гимназия във Варна.

Чуйте още от Ваня Славова, която говори с ученичка от гимназията, станала доброволец в Клуб "Превенции" към Община Варна още миналата година:


Репортерът ни попита младежи в двора до училището дали са пробвали марихуана:



Основната цел на Програмата за превенция на употребата на наркотични вещества  е да ограничи разпространението на употребата на наркотични вещества сред основната целева група, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда.

  Основна целева група: Ученици от VIII – XII клас във варненски училища, с разкрити училищни превантивни клубове, работещи по метода „връстници обучават връстници“.

Вторични целеви групи: Представители на училищната общност: учители, училищни психолози, педагогически съветници, училищни лекари и медицински сестри; родители; представители на институции и организации, професионално ангажирани с работа в училищната общност.

  В методологичен план Програмата е структурирана в рамките на стратегиите за училищно базирана универсална превенция, допълнена с елементи от превантивните стратегиите по отношение на обкръжаващата среда (т. нар. превенция на средата). Като водещ работен подход е възприет метода „връстници обучават връстници“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 00:10

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Хана Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Хана Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Хана. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина -..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30

Новата учебна година с повече ученици в Балчик

С 58 ученици и 10 първокласници повече спрямо миналата започва новата учебната година за шестте общински училища в община Балчик. Днес училищният звънец удари за 1288 възпитаници и 128 деца, които за първи път прекрачват прага на училището, обобщиха от просветния отдел в администрацията. За първи път всички ученици - от 1. до 12. клас, получават..

публикувано на 16.09.24 в 13:00

200 години от издаването на Рибния буквар, БНБ пуска сребърна монета

От 16 септември Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от издаването на Рибния буквар“ от серията „Българско възраждане“. Цената на монетата при пускане в обращение е 150 (сто и петдесет) лева. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“..

публикувано на 16.09.24 в 09:02