Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да стигнем звездите от Варна

4
Снимка: БТА

Поредица от безплатни наблюдения организират за поредно лято двама варненци. Запалили се от детската си мечта да  си сглобят сами телескоп, години след като за първи път поглеждат нагоре към звездите, преди 12 години те се захващат сериозно и сглобяват първият си телескоп. Следва втори, трети... и както казват вече всичко е история, а някогашното хоби се превръща в професия.

Днес техните телескопи буквално "събират" погледите на любителите астрономи по света, а показателите им изумяват водещите специалисти. За това какво можем да видим през лятото в Морската градина на Варна, както и повече за сглобяваните от двамата варненци телескопи, може да чуете в звуковия файл от единият от тях - Йордан Трифонов.Иначе, до края на лятото астрономите любители сравнително лесно могат да наблюдават Юпитер и луните му, познати като Галилеевите спътници, открити именно от великия италиански учен. За да видим гигантът от Слънчевата система обаче, ни трябва освен ясно небе и място, което е далеч от градските светлини, обикновено след залез Слънце, най-добре след 22-23 ч., разказва Трифонов.

Обикновено през летните месеци, в най-близката си точка до Земята планетата е на около 600 млн. километра от нас.

Юпитер се появява на югоизточния хоризонт, малко по-късно излиза и Сатурн. По-доброто време за наблюдение на Сатурн и неговите пръстени ще е след около месец. .

Планетите от Слънчевата система и съзвездията далеч не са единственото, което може да се види в нощното небе. Скрити за обикновения взор и понякога далеч по-красиви остават звездните купове, галактики и мъглявини в дълбокия космос. Те могат да се наблюдават само през телескоп.
Във Варна безплатните наблюдения се организират периодично при подходящо метеорологично време и подходящи позиции на Луната и планетите от Слънчевата система. Мястото е Морската градина, районът на Светещия фонтан под Пантеона в посока към морето.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел.

Цените на билетите за крайградските линии с промяна след 6 месеца

Шест месечен срок за анализ определиха съветниците от комисията "Транспорт" преди да бъдат променени евентуално цените за билети и карти за пътуване в крайградските зони. Те разгледаха предложението на кмета на село Тополи Благовест Георгиев за изравняване на цените на картите, които към момента са различни за градските и крайградските зони. Според него..

публикувано на 25.02.21 в 14:47

Пластмасовите отпадъци са най-опасни според българите

Гражданите на шест български града смятат за най-опасни пластмасовите отпадъци, а за сравнително безопасни – стъклото и строителните отпадъци. Това показа проучване, което търси отговори на въпросите дали хората са склонни да участват активно в опазването на чистотата в града, да рециклират отпадъците си и да променят поведението си...

публикувано на 24.02.21 в 16:18

Мира Шейтанова: Между американската мечта и родната земя

Да постигнеш американската мечта и да се върнеш отново у дома към корена.  Това всъщност се случва с 36-годишната Мира Шейтанова от Варна.  Тя е от хората, които обичат приключенията в личния си живот и професията, поради това с лекота осъществява промените.  А съдбата й е разчертана от центъра на Варна до Португалия, после обратно в квартал..

обновено на 24.02.21 в 11:29

Градските гълъби и други дълголетници

Дълголетието в животинското царство обикновено се свързва със слонове, костенурки, китове и други големи животни, които се характеризират с бавен метаболизъм, но малко хора знаят, че най-обикновеният градски гълъб може да живее до 35 години, а селският ням лебед да достигне до преклонните 70...

публикувано на 24.02.21 в 11:25

Социалният патронаж в Тервел спира работа заради персонал с коронавирус

Домашният социален патронаж в Тервел преустановява работа от днес до 9 март включително. Причината за спиране на дейността му е положителни проби за коронавирусна инфекция на шестима души от персонала на звеното – петима работници в кухнята и един шофьор. Останалите шестима души от персонала на Социалния патронаж в град Тервел ще продължат да..

публикувано на 24.02.21 в 10:02

Благотворителна кампания в помощ на Детелина Атанасова от Каварна, организират нейни приятели

Благотворителна кампания за набиране на средства за лечението на онкоболна жена от Каварна стартират нейни приятели. В подкрепа на 39-годишната Детелина Атанасова, майка на 14-годишно момче, застават Рая Цолова, Михаела Георгиева, Валя Иванова и Галя Драганова. Ходенето по мъките на 39-годишната жена започва през 2006 година, когато Детелина..

публикувано на 24.02.21 в 08:54

Избираме песента на България за „Евровизия 2021“

До 28 февруари всеки, който иска да сподели мнението си за избора на песента на България за „Евровизия 2021“ на варненката Виктория, която ще представя страната ни на конкурса, може да го направи на специално създадената платформа Bulgaria2021.com . Предложенията за песни са шест, всяко изпратено мнение ще бъде отчетено и взето под..

публикувано на 23.02.21 в 19:45