Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учени: Тютюнопушенето уврежда и очите

Снимка: БГНЕС

Милиони пушачи излагат на риск и зрението си, предупреждават специалисти, цитирани от Би Би Си.

Въпреки ясната връзка, едва един на всеки пет души е съгласен, че тютюнопушенето може да предизвика слепота, сочи проучване на британската Асоциация на оптометристите.

Пушачите рискуват двойно повече да изгубят зрението си в сравнение с непушачите, посочва неправителствената организация Кралски национален институт на слепите хора.

Това се дължи на токсични химикали в цигарите, които могат да раздразнят и увредят очите.

Например тежки метали като олово и мед може да се отлагат в очите и да замъглят зрението. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва кампания за събиране на опасни отпадъци във Варна

Четиридневна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата започва във Варна. Тя ще се проведе в периода от 23 до 26 юни, включително, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. Гражданите ще могат да предават безвъзмездно следните видове отпадъци: отпадъци, съдържащи живак (живачни термометри,..

публикувано на 23.06.21 в 07:55

6,5% от европейците страдат от клинична депресия

Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27 европейски държави и стигнаха до заключението, че 6,5% от тях страдат от различни форми на клинична депресия. Тази цифра е около 1,5 пъти по-висока от официалните оценки на СЗО, съобщи пресслужбата на испанския изследователски институт IMIM. "Данните, които събрахме, показват, че..

публикувано на 22.06.21 в 17:26

Ваканция на село - в Гурково

„Ваканция на село“ за деца от 8 до 15-сет годишна възраст организира Лятна академия към НЧ „Свобода – 1897“ в село Гурково. От 2 юли, два пъти седмично – вторник и петък, децата ще се занимават, играейки навън в селския двор. Това каза за Радио Варна Поликсения Петрова, която един от педагозите в Лятна академия. Таксата е символична - 1..

обновено на 22.06.21 в 15:40

Лятото най-накрая дойде - очакваме най-горещите дни за този юни

Четвъртък и петък ще са най-горещите дни у нас през юни . От този четвъртък..

обновено на 22.06.21 в 15:26

До 50 години чиповете стават част от нас

Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години ще стане обичайно да се подобрява зрението чрез чипове, големи пробиви се очакват на хоризонта до 50 години. Това заяви професор Михаил Лебедев пред РИА Новости. По-рано "Комерсант" съобщи, че Русия разработва програмата "Мозък, здраве, интелект, иновации на 2021-2029 г.", в рамките..

публикувано на 22.06.21 в 15:25

Природни способи за предпазване от комари

Въпреки че в аптеките е лесно да се намерят всякакви репеленти срещу комари, те не винаги са толкова безвредни за организма. Ето защо порталът „Република“ разкрива няколко природни начини за защита от тези толкова дразнещи през лятото насекоми. Чесън..

публикувано на 22.06.21 в 11:32
училище

Ден на отворените врати в гимназията по горско стопанство във Варна

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ организира дни на отворените врати на 22 и 23 юни от 9 ч. до 17 ч.  Така бъдещи гимназисти, родители и граждани ще могат да се запознаят с условията за образование, както и с модерната практико-производствена база. Гимназията е първата в града, която въведе т. нар...

публикувано на 22.06.21 в 10:45