Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик: По-малко туристи и все по за кратко

Снимка: Венета Павлова

Туристите скъсяват престоя си в Балчик, средната почивка тук е 3 дни, това показват обобщените справки за първите пет месеца на годината в администрацията.

Малко над 136 хиляди са регистрираните нощувки, реа­ли­зи­ра­ни от 44 500 гос­ти. Спрямо същия период на миналата година се отчита спад  със 1,7 про­цен­та на туристите и със 7,3 на нощувките. Сред­ният прес­той е 3 дни сре­щу 3,24 за м.г.


Бли­зо 20 хи­ля­ди от ре­гис­три­ра­ни­те ту­рис­ти са бъл­га­ри, осъ­щес­тви­ли 45 628 но­щув­ки или с 11 % по­ве­че спря­мо м.г. Пре­би­ва­ва­не­то тук е с про­дъл­жи­тел­ност 2,3 дни.

Над 14 440 са гос­ти­те от се­вер­на­та ни съ­сед­ка, ре­гис­три­ра­ли над 32 хи­ля­ди от­ся­да­ния за пе­рио­да. От­чи­та се спад с око­ло хи­ля­да души и с бли­зо 10 хи­ля­ди но­щув­ки, тъй ка­то сред­ният престой на ру­мън­ци­те е за­ни­жен от 2,7 на 2,2 дни през 2019 го­ди­на.

Според ста­тис­ти­ка­та нем­ци­те са тре­ти - 3700 с поч­ти 28 хи­ля­ди но­щувки - ни­во, близ­ко до 2018 го­ди­на. Те са пре­би­ва­ва­ли у нас за око­ло сед­ми­ца.

Чет­вър­ти в кла­са­ция­та - 1085 ду­ши, са фран­цу­зи­те, те са скъсили средния си престой от 5 на 4 дни.

Към края на юни хо­те­лие­ри в Бал­чик от­чи­тат пет­де­сет­про­цен­тен спад на ту­рис­ти­, дру­ги - око­ло 15 на сто. То­ва обяс­ня­ват с по-малко по­ле­ти, из­год­ни­те офер­ти от Тур­ция и Гърция, пред­по­чи­та­ни от ру­мън­ци­те. Бал­чик им се явя­ва меж­дин­на спир­ка, ко­мен­ти­рат те и до­пъл­ват, че от­ли­вът на рус­на­ци ста­ва все по-осе­заем.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещини във Варна и областта и в четвъртък

През нощта ще е ясно и почти тихо, по Черноморието със слаб северен вятър. Минимални температури от 19° до 24°, по Черноморието с 2-3 градуса по-високи, за Варна около 25°. Утре ще е предимно слънчево и много горещо. Следобед, главно във вътрешността, ще се развива купеста облачност и на отделни места е възможно да превали краткотраен дъжд. Ще..

публикувано на 17.07.24 в 15:53

50 варненци ще получат еднократни социални помощи

50 варненци ще получат еднократни социални помощи, решиха общинските съветници от Постоянната комисия "Социални дейности и жилищна политика". Те  дадоха съгласието си от местната хазна да бъдат отпуснати общо 26 200 лева. Помощите, вариращи между 250 и 1 000 лева, се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. За да могат хората..

публикувано на 17.07.24 в 15:32
СБАГАЛ-Варна

Увеличават капитала на две лечебни заведения във Варна

Промяна в капитала на две лечебни заведения във Варна гласува на днешното си заседание Постоянната комисия „Собственост и стопанство“. Съветниците дадоха съгласието си да се увеличи капиталът на Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ чрез непарична вноска, представляваща медицинска..

публикувано на 17.07.24 в 15:21
Снимката е илюстративна

КЗП изтегли от пазара опасни вейпове с формата на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и лимон, леден..

публикувано на 17.07.24 в 15:09

Заради горещините: Раздават безплатно минерална вода вода във Варна

Днес, когато почти в цялата страна е обявен червен код за опасно горещо време, във Варна раздават безплатно бутилирана минерална вода.  Горещините продължават, червен код за опасно време в няколко общини в областта До 15.30 часа остават да работят мобилните пунктове в различни точки на града.  Пункт е разположен на пешеходната зона в района на..

публикувано на 17.07.24 в 14:35

В Добруджа очакват ниски добиви на царевица и слънчоглед

Състоянието на пролетните култури – царевица и слънчоглед, в Добруджа е тревожно, алармират зърнопроизводители. Причината е в липсата на валежи и в екстремно високите температури, придружени с горещ вятър. Стопаните очакват изключително ниски добиви, на фона на несигурния пазар на селскостопанските култури. Засетите площи със слънчоглед в област Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 14:31

Продължават да потушават припламвания на стари огнища на пожари във Варна

Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност" във Варна старши комисар Тихомир Тотев информира, че два екипа на пожарната с противопожарни автомобили продължават да дежурят и да потушават локално възникнали припламвания в стари огнища на пожари.  Такива припламвания са погасени край село Слънчево и край квартал "Повеляново",..

публикувано на 17.07.24 в 12:05