Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Голям интерес за наемане на общински земи в Балчик

Снимка: Шевкие Чакър

800 хи­ля­ди лева годишно се очак­ва да пос­тъ­пят в местната хазна от нае­та­та зе­ме­дел­ска зе­мя. През юни Община Балчик проведе търг за отдаване под наем на близо 10 хи­ля­ди де­ка­ра ниви от об­щин­ския поземлен фонд, обобщиха от ресорния отдел в администрацията. Наддаването е за  свободни зе­ме­дел­ски земи за срок от пет го­ди­ни, счи­та­но от зе­ме­дел­ска­та 2019/2020 г. Предложени са 590 имо­та в зем­ли­ще­то на общината – ниви, лозя, овощни градини и други, с площ от по­ло­вин до 275 декара край Бал­чик.

35-те участници в търга са предложили за високата категория земи от 90 и 140 лева, средната цена е около стотина лева. За неатрактивните имоти предложенията са близки до стартовата цена от 62 лв.

Участник в търга прогнозира втори търг, тъй като наемна цена от 140 лева е изкуствено завишена и много хора няма да я платят. Реалната рентна цена е около 115 ле­ва, добави земеделецът. А ка­къв ще бъ­де раз­ме­рът на рен­та­та, коя­то ще раз­да­дат сто­па­ни­те на соб­стве­ни­ци­те на зе­ми, още е мно­го ра­но да се ка­же.

От об­щин­ския от­дел от­вър­на­ха, че през сто­пан­ска­та 2016/2017 го­ди­на за ни­ва в се­ло Дроп­ла е дос­тиг­на­та и пла­те­на та­ка­ва це­на - 140 лв. за де­кар го­диш­но.

Според обобщените статистически данни за 2018 година рентата на земеделска земя в Балчишко е най-високата в Добричка област. При средно достигнати 91 лева в региона и 48 лева за страната, в община Балчик е 102 лева за декар. През 2010 година е 75 лева и оттогава върви нагоре.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажът Кабакум край Варна, май 2020

Вторник, 2 юни - облачно с привалявания

Ще има значителна облачност. Вечерта по преминаващ фронт на места ще превали, но през нощта валежите почти навсякъде временно ще спрат. Следобед с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност отново на много места ще превали и прегърми, възможни са и по-значителни количества. Вятърът ще се ориентира от североизток, по крайбрежието от..

публикувано на 01.06.20 в 19:15

2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Всенародното поклонение на връх Околчица няма да се състои заради противоемидимичните мерки. Община Враца организира щафета, която ще започне рано сутринта от козлодуйския бряг на Дунав, ще премине по стъпките на героичната чета и ще завърши около 12 часа край паметника на връх Околчица. В нея ще участват спортисти от всички клубове в..

публикувано на 01.06.20 в 19:00

Близо 4 млн. лв. е загубата на "Градски транспорт" Варна. Търсят 15 кондуктори

До 4 милиона лева може да достигнат загубите за градския транспорт във Варна до края на юни заради извънредното положение. Информацията потвърди за радио Варна изпълнителният директор на общинското дружество инж. Злати Златев. Приходите са достигнали около 40 % от нормалните стойности, каза още Златев и допълни: Търсят се..

публикувано на 01.06.20 в 18:16

Училищата в Полша няма да бъдат изцяло отворени до края на учебната година

Училищата в Полша няма да бъдат изцяло отворени до приключването на учебната година в края на юни, обяви днес министърът на образованието Дариуш Пьонтковски, цитиран от ДПА. Той изрази надежда, че възстановяването на редовното обучение в клас ще може да стане през септември, когато по традиция започва новата учебна година. Заради..

публикувано на 01.06.20 в 17:57

За 2021 година се отменя фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа"

Фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", който се провежда ежегодно в местността "Славната канара" край село Дебрене се отменя, съобщиха от Добричката община. По традиция в края на юни културният форум събира изпълнители на български фолклор от цялата страна и от чужбина. На него се извършва селекцията за участие в..

публикувано на 01.06.20 в 17:53

От 1 септември детските градини в Тервел ще са безплатни

91 деца се върнаха днес в детските градини. Три детски градини и една детска ясла в община Тервел днес отвориха вратите си за своите възпитаници, съобщи зам.-кметът Диана Илиева. Те са подбрани след проучване за трудовата завтост на родителите, като е съобразено обстоятелството кои родители и в кои населени места имат възможност да поверят..

публикувано на 01.06.20 в 17:47

Живеещите в широк център вече може да подават документи за синя зона

Започна прием на документи за локално платено паркиране за живеещи и юридически лица във връзка с поетапното въвеждане на част от втория етап от „синята зона - широк център“ във Варна. От ОП "Паркинги и синя зона" препоръчват подаването на заявления да става онлайн на адрес: https://www.varnaparking.bg/. Заявления могат да бъдат..

публикувано на 01.06.20 в 17:37