Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Голям интерес за наемане на общински земи в Балчик

Снимка: Шевкие Чакър

800 хи­ля­ди лева годишно се очак­ва да пос­тъ­пят в местната хазна от нае­та­та зе­ме­дел­ска зе­мя. През юни Община Балчик проведе търг за отдаване под наем на близо 10 хи­ля­ди де­ка­ра ниви от об­щин­ския поземлен фонд, обобщиха от ресорния отдел в администрацията. Наддаването е за  свободни зе­ме­дел­ски земи за срок от пет го­ди­ни, счи­та­но от зе­ме­дел­ска­та 2019/2020 г. Предложени са 590 имо­та в зем­ли­ще­то на общината – ниви, лозя, овощни градини и други, с площ от по­ло­вин до 275 декара край Бал­чик.

35-те участници в търга са предложили за високата категория земи от 90 и 140 лева, средната цена е около стотина лева. За неатрактивните имоти предложенията са близки до стартовата цена от 62 лв.

Участник в търга прогнозира втори търг, тъй като наемна цена от 140 лева е изкуствено завишена и много хора няма да я платят. Реалната рентна цена е около 115 ле­ва, добави земеделецът. А ка­къв ще бъ­де раз­ме­рът на рен­та­та, коя­то ще раз­да­дат сто­па­ни­те на соб­стве­ни­ци­те на зе­ми, още е мно­го ра­но да се ка­же.

От об­щин­ския от­дел от­вър­на­ха, че през сто­пан­ска­та 2016/2017 го­ди­на за ни­ва в се­ло Дроп­ла е дос­тиг­на­та и пла­те­на та­ка­ва це­на - 140 лв. за де­кар го­диш­но.

Според обобщените статистически данни за 2018 година рентата на земеделска земя в Балчишко е най-високата в Добричка област. При средно достигнати 91 лева в региона и 48 лева за страната, в община Балчик е 102 лева за декар. През 2010 година е 75 лева и оттогава върви нагоре.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленият морски двор във Варна отново очаква своите посетители

След четири месечно прекъсване Зеленият морски двор на Варна посреща отново посетители при мерки за сигурност, съобразени с епидемичната ситуация. Според плана за противоепидемични мерки в Зеления морски двор има възможност да влязат едновременно 20 деца. ​Специалистите от Медицински университет Варна ще очакват своите малки гости всеки вторник от 13..

публикувано на 04.07.20 в 17:59

Детска занималня за деца със СОП отваря врати в Добрич

Детски център, който се намира в  Народното читалище „Добрич 2017” в ж.к. „Дружба” в града, сформира полудневна група за деца със специални образователни потребности(СОП). Тя ще заработи от 6-ти юли. Заниманията ще започват от 8.30 ч. и ще продължат до 12.30 ч., като идеята е децата да се социализират и забавляват с подходящи за тях занимания...

публикувано на 04.07.20 в 17:36

426 проверки за спазване на карантина във Варна

Във Варна и областта са проверени 426 лица за спазване на наложената им задължителна домашна карантина. За днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 426 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации...

публикувано на 04.07.20 в 16:50
Тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков, стана на бул.

Съдебно заседание по делото за катастрофата с Милен Цветков - следващата седмица

За 8 юли (сряда) от 11 часа е насрочено съдебно заседание по молба за изменение на мярката за неотклонение на Кристиан Николов, обвинен за причиняване на катастрофата с Милен Цветков , при която тв водещият загина. Това съобщиха от Софийския градски съд. Журналисти ще бъдат допускани до сградата само при предварителна заявка от съображения..

публикувано на 04.07.20 в 14:58

Испания отваря от днес границите си за 12 страни извън ЕС

Испанските медии подчертават, че принципът на реципрочност не е спазен от страни като Китай, Алжир и Мароко. Само четири от 12-те държави извън Евросъюза, за които Испания отвори границите си, разрешават влизането на испански граждани - Сърбия, Черна гора, Тунис и Южна Корея. Само около една четвърт от обичайния брой полети от чужбина приемат..

публикувано на 04.07.20 в 14:39

Социологът Димитър Ганев: Навлизаме в етап на нормализиране на живота у нас

"Навлизаме в етап на нормализиране на живота у нас", това коментира в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" социологът Димитър Ганев от "Тренд". "66% от хората, които анкетирахме, през юни вече се бяха върнали към нормалния си начин на живот. Оттук обаче въпросите са повече от отговорите. На есен трябва да пазим тази "мазнинка", както..

публикувано на 04.07.20 в 14:22

Предстои създаването на още една група за специални операции, каза министър Каракачанов

Предстои създаването на още една група от Силите за специални операции в София, каза в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след церемонията по връчване на бойното и представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и честване на празника на Гарнизон Пловдив. Според министър Каракачанов това е..

публикувано на 04.07.20 в 13:21