Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът: Подписите не стигат за референдум за Морската градина

Снимка: БГНЕС

Варненският административен съд отхвърли жалбата на инициативния комитет, който чрез подписка опита да предизвика провеждането на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на град Варна

Жалбата е срещу решение на Общинския съвет във Варна от януари 2018-а, с което е отхвърлено предложение за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на гр. Варна, със следните въпроси: 1. Да достига ли паркът «Морска градина» до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг? 2. Да бъде ли крайбрежната зона на гр. Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?

Съдът приема, че не се установяват предпоставките за произвеждане на референдум, регламентирани в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, а именно: необходим минимален брой подписи, възлизащ на 15 185 подписа (1/20 от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на Община Варна) и поради обстоятелството, че поставените въпроси не отговарят на изискванията на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Съдът счита, че приетите по делото протоколи, издадени от Главния директор на ГД „ГРАО“, се ползват с материална доказателствена сила, следователно при произнасянето си Общинският съвет на Варна е бил длъжен да се съобрази с тях и да ги приеме, без да прави допълнителна проверка на данните от тези документи. В конкретния случай подписката има 14 854 коректни записа. При общ брой граждани с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на Община Варна към 30.04.2013 г. от 303 706, то една двадесета от гражданите с постоянен адрес в общината е 15 185.

По законосъобразността на първия въпрос на референдума съдът отбелязва, че той може да се тълкува като изкупуване на частна собственост, с цел разширяване обхвата на Историческото ядро на Морската градина на град Варна, сезиране за изменение на ОУП на Варна или за изменение на ПУП, неясно на кои поземлени имоти или като вземане на решение, вместо кмета, по изготвяне на доклад по чл. 127, ал. 9 от ЗУТ . Така формулиран, първият въпрос на подписката не дава конкретно решаване на въпрос от местно значение, а само събиране на становища по въпрос от местно значение - за обхвата на Морската градина на гр. Варна. От него не става ясно, какво решение и на кой местен орган – Общински съвет Варна или на други органи на местното самоуправление, ще бъде заместено с решението от референдума, а неясният въпрос, освен че препятства съдебната проверка за законосъобразност по чл. 26, ал.1 от ЗПУГДВМС, осуетява и неговото изпълнение.

Вторият въпрос цели промяна на предназначението на крайбрежната зона на град Варна от „зона за обществено обслужване„ , по действащия Общ устройствен план на град Варна, одобрен със заповед от 03.09.2012 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, в „зона за отдих“, каквато е била, преди приемане на ОУП, т.е. цели се изменение на ОУП на гр. Варна в частта на крайбрежната зона / неуточнен обхват/. Този въпрос не е от компетентността на органите на местно самоуправление и не може да се решава чрез местен референдум. Общият устройствен план на гр. Варна и неговите изменения се одобряват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, което е допълнителен довод за липса на компетентност по изменение на ОУП на гр. Варна от орган на местната власт или на местното самоуправление. Съдът намира за правилен извода на Общински съвет Варна, че поставените въпроси, не отговарят на изискванията на чл.26,ал.1 от ЗПУГДВМС, което е основание за отказ за произвеждане на местен референдум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българинът плаща повече за развлечения и ресторант

През юли месечната инфлация е 0.8%, а годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли 2023 г. е 2.4%. Инфлацията от началото на годината е 1.1%, а средногодишната инфлация за периода август 2023 - юли 2024 г. спрямо същи период година по-рано е 4.1%. Това показват данните на Националния статистически институт относно инфлация и индекси на потребителски..

публикувано на 16.08.24 в 11:28

Няколко катастрофи тази сутрин по АМ "Хемус" близо до Варна

Само за няколко часа са станали три катастрофи около и по АМ "Хемус" близо до Варна, които образуваха тапи, съобщават очевидци в социалните мрежи.  При един от пътните инциденти на разклона за село Неофит Рилски са се ударили два автомобила. Единият от водачите е откаран за преглед в болница, но без видими сериозни наранявания. Изясняват се причините,..

публикувано на 16.08.24 в 10:34

Близо 40 000 души на фестивала за Деня на Варна

Близо 40 000 варненци и гости на града изпълниха пространството около Пантеона по време на празничния концерт за Деня на Варна. Gipsy Kings, Dire Straits и Stereo MC’s - кулминацията за Деня на Варна Цялата зона на фестивала вече е почистена. Няколко фирми са били ангажирани през нощта, съобщава кметът Благомир Коцев във Facebook. Снощи..

публикувано на 16.08.24 в 09:58

По-евтините вносни яйца от Украйна не са по-евтини за крайния потребител

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които..

публикувано на 16.08.24 в 09:40

Първи случай на маймунска шарка в Европа

Швеция съобщи за първия случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунската шарка, който СЗО обяви за спешен случай за общественото здраве в световен мащаб. Агенцията за обществено здраве на страната потвърди пред АФП, че става въпрос за същия щам на вируса, който се е разраснал в Демократична..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Остров "Св. Анастасия" край Бургас празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия отбелязва 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни има концерти, изложба, поетично четене и още изненади.Празненствата започнаха вчера 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Достъпът до Фара на Острова ще е днес и утре...

публикувано на 16.08.24 в 07:25

Адресите без ток на 16 август

В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Зорница – клиентите, електрозахранени от ТП 2. В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на..

публикувано на 16.08.24 в 05:50