Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намордниците през лятото застрашават живота на кучетата, смятат кинолози

Снимка: wikimedia commonsИскането за поставяне на задължителни намордници на кучетата е много опасна практика и застрашава живота им. Това е мнението на Българския обединен киноложки съюз (БОКС), които се обявиха против промените в Закона за ветеринарно-медицинска дейност. От съюза организираха петиция в Интернет срещу промените, която вече е подкрепена от близо 14 000 души. Идеята за задължителните намордници бе спомената от лидера на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите в парламента.

Промените са правени без участието на специалисти, каза за БНР-Бургас Лиляна Караджова от киноложкия съюз.

"Няма как всяко едно куче над 5 кг да се определи за агресивно и да бъде задължено да бъде с намордник. Това е абсурд. Особено в тези жеги няма как едно куче да диша с намордник."

От съюза ще предприемат срещи с депутати, защото "няма как да приемат такива неща без най-малкото да имат среща с кинолози, които да им обяснят за какво точно става на въпрос."

От БОКС също предлагат да се приемат законови промени, така че всеки собственик на куче да преминава курс на обучение. Според тях това ще намали значително случаите с нападения над хора от домашни любимци.

Повечето стопани на кучета в Бургас не одобряват идеята за задължителни намордници и смятат, че не може да се прави връзка между теглото и агресията на едно куче. Проблемите идват от лошото възпитание на кучетата и липсата на подготовка на стопаните.

"Може би трябва да се обмисли варианта да има някакви още по-сериозни изисквания, не само килограмите и възрастта на кучето, ами може би и самата порода трябва да се вземе предвид."

"Не е премислено добре. Със сигурност има проблеми с опасните породи, но едва ли ще може да се решат толкова лесно с административни мерки. Трябва да има някакъв диалог и с развъдчиците и със собствениците на кучета."

Чуйте повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Който има сестра е щастливец

Учени от Университета в Де Монфорт и Ълстър направиха проучване сред повече от 570 лица на възраст между 17 и 25 години. На тях са им били зададени определени психологически въпроси по най-различни теми, включително касаещи психичното здраве. Резултатите показват, че хората, които имат сестри са по-открити и отворени за общуване и за тях не е..

публикувано на 22.02.20 в 14:26

"На село" в Гроздьово - първа част

Тази събота гостуваме на жителите на село Гроздьово. Едно от най-големите села във варненска област, намира се в община Долни Чифлик. В селото   има църква, читалище, пенсионерски клуб, детска градина, училище, джамия и уникална ботаническа градина, в която виреят нетипични за нашите географски ширини растения. Селото има богата история, много..

публикувано на 22.02.20 в 07:00

Благотворителни инициативи в помощ на Юлиян този уикенд!

Няколко благотворителни инициативи в подкрепа на 32-годишния Юлиян Михайлов от Варна ще се проведат събота и неделя във Варна. Турнир по мини футбол ще започне на общинските спортни терени в кв. „Аспарухово“ в събота от 10ч. На място ще има и кутии, в които всеки може да дари пари. В неделя под Паметника на Почивка ще има спортна надпревара,..

публикувано на 21.02.20 в 07:59

В Балчик „заключват“ любовта

Доброволците, които създадоха открита лятна библиотека на крайбрежната алея в Балчик, преобразиха старо стълбищно пространство на ул. „Яворов“ в цветна стълба „Желание“ и оформиха градинка на майките от алея Ехо към Двореца, изненадват балчиклии с поредния си проект. Поводът е месецът на любовта. Тъй наречената шарена банда сглоби и монтира..

публикувано на 20.02.20 в 16:25

20.02.2020- през 15 минути сватби във Варна

18 двойки ще си кажат заветното "Да" днес - 20.02.2020 г. във Варна. Знаковото струпване на двойки и нули в днешния февруарски ден провокира младоженци да го изберат за официално начало на съвместния си живот. От ритуалния дом разкриха, че заявките са били 20, но по-късно по неизвестни причини две двойки са отказали сватбения ритуал на..

публикувано на 20.02.20 в 10:45

До една година стартира новата акредитация на вузовете

До 3-4 месеца ще бъдат формулирани политиките на висшите училище, каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев по повод приетите преди седмица промени в Закона за висшето образоване. Те предвиждат въвеждането на нов модел на управление на висшите училища, който цели да има ясни отговорности пред ръководствата им,..

публикувано на 20.02.20 в 09:41

Варненци се поклониха пред Апостола

Стотици варненци, сред които ученици и деца от детските градини, участваха в поклонението, посветено на отбелязването на 147-годишнината от обесването на Левски в Морската градина и на барелефа на Апостола в едноименния квартал. Венци и цветя поднесоха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, генералният консул на..

публикувано на 19.02.20 в 16:30