Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старият Хомо сапиенс извън Африка е открит в Гърция

Фрагмент от черепа, известен като Апидима 1 (вдясно), видян при реконструкция отзад (в средата) и отстрани (вляво).

Най-старият неафрикански Хомо сапиенс вероятно е живял преди 210 000 години, според статия на учени, публикувана в научното издание "Нейчър", предаде БТА.

Учените са кръстили индивида Апидима Едно. Той е по-стар от всички други екземпляри Хомо сапиенс, открити извън Африка досега, разказва пред Франс прес Катерина Харвати от университета в Тюбинген в Германия, която е съавтор на изследването, появило се в „Нейчър“.

Фрагмент от челюст на Хомо сапиенс, намерен в пещера в Израел, датира отпреди 177 000 до 194 000 години. Други „по-стари“ модерни хора, открити извън Африка, са живели по-скоро преди 90 000-120 000 години. А в Европа - преди 70 000 години.

Индивидът Апидима Едно е намерен в края на 70-те години на миналия век, но едва сега идва признанието за него. Открит е от експерти от Музея по антропология към Университета в Атина в пещера от масива Апидима на Пелопонес. По онова време е бил каталогизиран като пренеандерталец. Но модерните технологични методи за датиране и за образен анализ са позволили на Катерина Харвати и на екипа й да извадят наяве „смесица от модерни и архаични човешки характеристики“, които превръщат Апидима Едно в „ранен Хомо сапиенс“.

За жалост археолозите не са намерили задната част от черепа на индивида и някои биха могли да твърдят, че става дума за прекалено незавършен екземпляр, за да му бъде присъден статутът на Хомо сапиенс, казва Ерик Делсън от колежа Леман в Ню Йорк в коментар, публикуван към изследването.

Апидима Едно доказва, че разселването на Хомо сапиенс извън Африка е станало не само по-рано, отколкото са мислели учените, тоест преди повече от 200 000 години, но също и че това разселване се е разпространило до Европа, казва Катерина Харвати.

Хомо сапиенс, наричан също и модерен човек, се е появил в Африка. Най-старите представители, датиращи отпреди 300 000 години, са били открити в Мароко, на археологическия обект Жбел Ируд. Дълго време се е смятало, че те са напуснали „люлката“ си много по-късно преди около 70 000 години под формата на голяма миграционна вълна. Но от няколко години откритията не спират да поставят под въпрос тази теория, да избутват назад във времето датата на първите им миграции и да разширяват зоната на разселването им

Апидима Едно е бил намерен разположен срещу друг череп, наречен Апидима Две. Според изследването това е неандерталец на възраст 170 000 години. Резултатите показват, че поне две групи хора са живеели в средния Плейстоцен в онова, което днес е Южна Гърция - ранно население на Хомо сапиенс и група неандерталци, твърди Харвати. Тя намеква, че вторите са заменили първите, но после те на свой ред са били заменени от други Хомо сапиенс, които са пристигнали преди 40 000 години, когато неандерталците са изчезнали окончателно.

Новото откритие засилва идеята, че е имало много разселвания на човешки създания извън Африка и че миграционното движение и колонизацията на Евразия са били много по-комплексни, отколкото са мислели учените.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12