Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемстотин километра и 18 дни пеша, за да видиш следобедната синева от нос Емине

3
Актьорът Георги Парцалев с група от щафетата Ком Емине, 1971г.
Снимка: Боци Костов, личен архив

И тази година близо сто български туристи ще проверят дали е бил прав Владимир Висоцки, когато казваше, че по-хубаво нещо от планините могат да бъдат само планините, на които още не си бил. За шестдесет и шести път походът Ком-Емине, организиран от Българска федерация по туризъм, събира хора от различни възрасти и професии, които тръгват на най-дългия пешеходен поход в България по свои причини, но в края му вероятно откриват истинската - да видят следобедната синева от нос Емине.

Националният туристически поход "Ком-Емине" трае 18 ходови дни и един ден за връщане по родните места, през които се изминават почти 700 километра, разказа за БТА Делка Кавръкова, изпълнителен секретар на Българската федерация по туризъм, която вече 21 години организира и участва в похода. Разстоянието е разделено на три етапа: проход "Петрохан" - връх Ком - проход "Кашана"; проход "Кашана" - Проход на Републиката, Проход на Републиката - н. Емине, които са съответно два похода от четвърта категория и един от пета категория, съгласно Националната спортна класификация /НСК/, за тези които покриват разряди, но групата преминава целия маршрут.
И тази година преходът ще бъде направен от две групи, като първата тръгва сутринта на 20 юли с автобус от София до прохода "Петрохан" и пристига на нос Емине на 6 август, а другата съответно - на 21 юли и завършва на 7 август. Обикновено срещата с морето е около 15.00 часа. За жалост, до самия нос сега не може да се стигне, защото се води секретен обект и е заграден, разказа Кавръкова.

Преминаването между Ком и Емине може да стане и с велосипед. Вижте историята на един варненец - Любомир Бабукчиев, който измина разстоянието на колело.

Сутрин се тръгва в 6.00 часа и според дневната дистанция завършва от 16.00 ч. до 18.00 часа, като в това време влизат почивките по време на ходенето, времето за закуска и обяд по маршрута. На ден средно се върви между 8-14 часа чисто ходене /без да влизат почивките/, а според денивелацията на терена, средно на час се изминават между 4,5 - 5,5 километра. Критични са първите дни на похода, докато се свикне с ранното ставане и дългото ходене, коментира Кавръкова и допълва, че има такива, които се отказват, но техният процент е много малък.
Трудни са преходите в Централния Балкан, защото там хижите не са равномерно разпределени по билото, а и се носят храна, дрехи и други необходими неща за ден и половина. Най-тежкият ден от похода е последният, когато се върви почти 14 часа, районът в голямата си част е открит, безводен и при много топло време организмът е подложен на голямо физическо и психическо натоварване. Разстоянието е дълго за един ден, а за два недостатъчно, отбеляза водачът.
В Емона не е подходящо за бивакуване най-вече заради липсата на вода, трудно е разполагането на палатки за много хора, а хотелите в селото са малко. От нос Емине има още два часа ходене до Иракли, откъдето идва автобус, който откарва групата до Сарафово - отправна точка за връщане на участниците в похода по родните места.

Според Кавръкова за опасностите по пътя е силно казано да се говори, те могат да се появят при силна гръмотевична буря, пороен дъжд и невнимание при преминаване на трудни терени.

Броят на желаещите да се включат в похода през последните години е голям и има младежи, които започват да се записват още от края на септември предишната година, за да бъдат сред щастливците, казва Кавръкова.Тази година в похода ще участват много наши сънародници, които живеят в чужбина - Канада, Австралия, Германия, Холандия и др. страни, имало е в годините и чужденци. Голямата част от участниците в походите са от 16 г. до 34 години.
През 2019 г. съставът е малко по-шарен - има хора и над 40, разказва Кавръкова. Най-старши сме водачите на първата група. Единият - Начо Иванов, който е легенда, защото този маршрут го е преминал около сто пъти, преминавал го е при зимни условия със ски, както и от нос Емине до връх Ком, през последните 10 години го преминава два пъти годишно през юни и през юли-август. През октомври Начо Иванов ще навърши 78 години.

В групите е имало и семейства с две деца - на девет и на десет години, които през 2000 г. и 2001 година са се движили с по-добро темпо от родителите, спомня си водачът. Има и хора, които за първи път тръгват на подобен поход, а след това продължават да покоряват и други върхове и маршрути, допълва Кавръкова.
Признава, че подборът е труден в днешни времена, когато няма много добра работа в туристическите дружества и в училищата по подготовката на туристите, както е било преди промените. В момента идват и хора, които търсят преживяване, младите се хвърлят на екшъни, други си мислят, че като за един-два дни са покорили Мусала, са станали много добри, но едно е да искаш, друго е да можеш, показват наблюденията на ветерана в този и други походи.

Кавръкова напомня, че е добре желаещите да се включат в похода да представят медицинска бележка от личния лекар, че нямат противопоказани заболявания за големи физически натоварвания, каквото е Ком-Емине. Ако не представят такъв документ, желаещите да участват в похода подписват декларация, че са здрави и сами носят отговорност за себе си. Всички минават през подробен инструктаж - какво е натоварването, за това какво задължително трябва има в раниците им и как да общуват с планината.
Планинският водач съветва, ако сме решили да участваме в похода Ком-Емине, да тренираме поне 4-5 месеца в 4-5 дневни походи във високи планински преходи от 7 - 8 часа с раници, за да свикнем постепенно с темпото и да опознаем реакциите на тялото си.

През периода 2000 - 2019 година са преминали 890 участници в похода Ком- Емине.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45