Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха 22 древни амфори край бреговете на Албания

Съвместен албанско-американски проект за подводна археология е довел до откриването на амфори в албанското крайбрежие на Йонийско море, които са поне на 2500 години. Предполага се, че съдовете са се озовали там вследствие на корабокрушение.

От Фондацията за морски изследвания съобщиха, че изследователският кораб „Херкулес“ е открил 22 амфори, използвани за вино или масло, разпръснати на морското дъно на дълбочина от 40-60 метра близо до скалистите брегове на полуостров Карабурун.

Според археолога Матеуш Полаковски, става въпрос за коринтски амфори тип А, датирани между VII и V в.пр.н.е.

„Ако бъдат намерени останки от плавателен съд, това ще бъде откритието на най-ранния кораб, който някога е плавал покрай бреговете на Албания“, смята Полаковски.

Председателят на фондацията Джеймс Гулд разглежда находката като „едно от най-важните наши открития, което, ако се потвърди, ще бъде от голямо значение от гледна точка на историята и археологията“.

Учените смятат, че откритието се нуждае от допълнително проучване.

Албанският археолог Неритан Чека сподели, че подобни амфори за вино от Коринт и Керкира са открити в Дуръс и Аполония, както и в други части във вътрешността на Албания. Това свидетелства за интензивната търговия през втората половина на VII в.пр.н.е. по протежение на албанското крайбрежие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22

Предаването "Джем сешън" с второ издание от плажа днес

Второто издание на музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето ще се проведе от 12.30 часа днес отново в клуб "Ментол". Младите изпълнители Александър Петров, Жанина Георгиева и Максим Ялнъзов ще излязат на сцената, а специален гост ще бъде KillaBee (Галин Ненов).  Входът на събитието е свободен, а предаването ще продължи до 14 часа...

публикувано на 17.07.24 в 11:15

ДСК възстанови дублираните картови плащания

Банка ДСК възстановява всички дублирани плащания, съобщиха от финансовата институция. Оттам уточняват, че е възможно зареждането при вход в DSK Smart да бъде забавено заради множеството клиенти, които се опитват едновременно да влязат в системата. Извиняваме се за създалата ситуация, допълват от ДСК.  Връщането на сумите от всички дублирани картови..

публикувано на 17.07.24 в 10:47

Още един депутат напусна ПГ на ДПС

Хюсни Адем напусна Парламентарната група на ДПС.  Така в парламентарната група с председател Делян Пеевски остават 22 души. Депутатите, изключени от ПГ на ДПС, които заеха страната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, стават вече 25. "Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

Във Варна арестуваха мъж при опит да открадне раница на плажа

Мъж се е опитал да открадне раница, оставена без надзор на един от централните варненски плажове. Служителите на реда са заловили 59-годишния извършител, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Раницата е била без надзор, а в нея имало лични документи и пари.  Извършителят е от Благоевград, и е бил осъждан преди.  Той е..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
Снимката е илюстративна

34-годишен загина при катастрофа край с. Старо Оряхово

34-годишен турски гражданин е починал вследствие на пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.  Вчера около 04.17 часа по пътя Бургас – Варна, на около 400 метра преди началото на с. Старо Оряхово, е възникнала катастрофа. Водачът на лек автомобил е изгубил контрол над превозното средство и е навлязъл..

публикувано на 17.07.24 в 09:02

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ

БСП ще отидат на разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви Иван Иванов от политическата партия.  “Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво ще предложат, най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е опит за забава и политическа игра”, подчерта Иванов.  Според него..

публикувано на 17.07.24 в 08:49