Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари плашат с блокада на пътя за Констанца заради Болата (ОБНОВЕНА)

В края на седмицата рибари от Северното Черноморие се канят да блокират пътя Балчик – Констанца, ако не бъдат чути исканията им за осигуряване на достъп за лодките им до морето, алармира Виктор Лучиянов от Балчик, известен сред рибарската гилдия като Фишмастер. Морският вълк обясни, че последните 20 години рибарите пускат лодките си през залива Болата за риболов край Калиакра, но вече нямат тази възможност. По думите му от седмица инспектори от РИОСВ – Варна правят снимки и пишат актове на всички онези, които слизат с колите си до Болата, за да пуснат лодките си на вода.

Ето какво сподели той в социалната мрежа:

Колеги, рибари, всички онези, които обичаме морето, всички, които тръпнем за момента, в който ще пуснем лодката и ще се оправим в морето, да НО уви от няколко дена любимото ни място района около нос Калиакра вече е не достъпен, видни еколози - рекетьори, заедно с инспектори от РИОСВ – Варна пишат актове на всеки, който си пусне лодката през Болата, актове са написани дори на местните рибари, затова че си държат лодките на плажа. Колеги, явно след като бяха прогонени българските туристи от нашето Черноморие в Гърция, сега сме наред ние рибарите с въдица... От нас зависи дали ще се примирим с поредното безумие, или ще се вдигнем, за да устоим правото си да сме в морето, заради онази тръпка, явно на жълтите павета разбират само от протести..... Гражданско неподчинение и др. форми на протест...

Снимка

„В края на седмицата, ако министерството не спре да пише актове, ще блокираме пътя между Балчик и Констанца, едва ли това ще бъде полезно на бизнеса, но всеки трябва да си отстоява правата, а ние имаме права да влизаме в Черно море за риба.

В Гърция има слипове и хелинги, за да се влиза безпрепятствено с моторни лодки. При нас през Златни пясъци има на едно място и през рибарски порт Балчик, където достъпът не е свободен. На практика не е подсигурено място да практикуваме риболов“, посочи Лучиянов. Той се обърна към екоминистър Нено Димов с думите: „Ако ни направите слипове поне на две места по Северното Черноморие, ние няма да ползваме плаж Болата, за да практикуваме нашето хоби“.

По-късно днес стана ясно, че има развитие по темата с ограничения достъп на рибари до плаж Болата.

„Получих уверение, че ние, рибарите, няма да бъдем санкционирани за това, че си пускаме лодките, като се съобразяваме да не паркираме върху пясъка до водата... Обещано беше да се търси решение, а именно изграждане на спуск за лодки“, съобщи за Радио Варна Виктор Лучиянов, след като е запознал представители на Министерство на околната среда с проблема на рибарите.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29