Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци: Събирачите на трюфели разнасят африканската чума

Да бъде забранен достъпа на събирачите на трюфели в горите за известен период от време, за да се спре разнасянето на африканската чума по свинете. Това поискаха ловците от 40 варненски дружини, които се събраха по покана на Североизточното държавно предприятие в базата на Сдружение ЛРД - Варна, за да обсъдят мерките за справяне със заболяването.

Според ловците гъбарите разнасят вируса, защото обхождат големи територии, в които би могло да има заразени животни, а след това отиват в други, където заболяването все още не е констатирано. Ловците заявиха желанието си за известен период от време да бъде спряно изкупуването на трюфели и достъпа на хора в горите да бъде ограничен до минимум. Ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов предложи на присъстващите да напишат предложенията си и чрез стопанствата по места да ги изпратят в управлението в Шумен. Той обясни на хората, че Заповедта на министър Десислава Танева за справяне със заболяването ще се спазва навсякъде по места, но добри идеи могат да излязат и от дружините. Според ловците, към момента, само те и горските дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си, а това трябва да правят и земеделците, които сега жънат в близост до горските територии и използват пътища през които преминават и животни.

По време на обучението инж. Стефанов припомни на хората как се вземат проби от отстреляна дива свиня и какво трябва да се направи като се открие мъртво животно в гората. Той препоръча на ловците да си купят разтвори за дезинфекция, защото перилните и миещите препарати не отмиват вируса.

На обучението бяха поканени и служители на варненската полиция, които обясниха на хората, че след промените в Закона за оръжието от 7 май, ловците които имат удостоверение за подборен лов могат да си купят късо нарезно оръжие за ловни цели, което до мястото на лова трябва да се пренася в затворен транспортен куфар. Всеки придобил пистолет или револвер трябва в срок от 7 дни да занесе оръжието в служба КОС, за да му бъде направена прострелка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28

Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква. Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е началото на разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски", предаде БНР. "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за..

публикувано на 11.07.24 в 10:51

На няколко места във Варна днес ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 11.07.24 в 10:45

Адреси без вода

Със смущения във водоподаването и липса на вода от 8 до около 20 часа ще бъдат абонатите от кв. "Младост" и кв. "Възраждане" първи и втори микрорайон във Варна. Поради възникнала авария на Магистрален водопровод "Китка-Варна" нарушено ще е водоподаването в Община Долни Чифлик и Община Бяла от 09.00ч. на 11.07.2024г., до отстраняване на аварията. Днес..

публикувано на 11.07.24 в 09:11

Адреси без ток

Без ток днес във Варна ще са следните адреси:  • 09:00 ч. до 17:00 ч. – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Филип Тотю, ул. Константин Доганов, ул. Григорий Цамблак, електрозахранени от ТП 303; •08:30 ч. до 17:00 ч. – част от м-ст Боровец Север и Боровец Юг; Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 11.07.24 в 06:38