Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Симеон Тодоров в очакване на "Конче №7"

Близо година след като педиатърът Симеон Тодоров започна снимките по проекта си "Конче №7", близо 40 фотографии на  млади, стари и още по-стари варненци, а и не само варненци, с емблематичната детска играчка, която иначе в руския език е довела до появата на израза "конь педальньiй" ще могат да се видят в Арт салона на Радио Варна. Изложбата, която пресъздава и 6-годишните търсения на Тодоров да се сдобие с популярните по времето на соц-а детски кончета и да сбъдне детската си мечта, ако не да се снима с него, то поне да го притежава.

Проектът "Конче №7" на Симеон Тодоров и Радио Варна е свързан колкото с възраждането на част от визуалната памет на Варна, толкова и на личните ни истории за това как пораснахме край морето.


Вие имате ли снимка с кончето?

- Аз май съм единственият с брат ми, които нямаме снимка с кончето. Баща ми навремето беше на мнение, че истинските варненци не се снимат, а си правят сами снимките. Имахме фотоапарат в къщи и той ни снимаше. Аз винаги съм искал да го имам кончето, не само да се снимам, но и да го имам.

Къде го намерихте?

- Историята е, че във Facebook, в групата „Стара Варна” , където се публикуват снимки от много години назад, в един момент започнаха да се появяват много снимки с конче №7, конче №3..., както и на разни дървени кончета на входа на Морската градина. Първо беше една, после потокът от снимки се превърна в лавина. То си беше емблематично това конче навремето. Завърза се дискусия и по едно време някой каза, „аз това конче го имам вкъщи”.  Моментално реагирах, че аз се прибирам в отпуска...

Откъде се прибирахте?

- Аз от 15 години живея в Цвикау (Саксония в Германия). Казах му да дойде с кончето, аз ще взема фотоапарата и всеки, който се появи със старата си снимка с конче – цветна, черно-бяла, каквато и да е, ще бъде сниман и ако доведе със себе си деца, внуци, правнуци, кой каквото си има, ще ги снимаме и тях. И накрая те ще си получат снимката, а аз ще направя изложба.

Но това Конче №7 (на снимките от изложбата) не е онова конче, което трябваше да снимам. Човекът, който каза, че има кончето просто изчезна.

Това кое конче е?

- Аз се впрегнах тогава и си казах, че ще си направя фотосесията с или без помощта на някой друг.Тръгнах да търся кончето. Понеже въпросният човек беше казал, че го има от бившата ГДР...

Поне сте били близо...

- Да, бях на място там и започнах да търся кога и къде са били произвеждани тези играчки. Така попаднах на една английски фирма, която от 1880 г. произвежда тенекиени играчки и имат подобно конче, но не беше същото. Продължих да ровя, попаднах на един руски сайт, в който точно тези кончета присъстваха. Това е сайт на музей за играчки. От там ми стана ясно, че става въпрос за съветска играчка, която е била произвеждана между 1950 и 1980 г. Започнах да търся откъде мога да я купя от бившия Съветски съюз. Естествено имаше много, в много окаяно състояние и на много високи цени.  И в един прекрасен момент в eBay – там всичко се намира, се появи точно това конче. Пак на някаква баснословна цена, защото човекът си беше втълпил, че това е някаква оригинална играчка.

За колко я купихте?

- Тази специално я взех за 250 евро, но се пазарихме от 1200 надолу, докато успях да го убедя, че за всеки уважаващ себе си колекционер на оригинални играчки е все едно да си купи китайска играчка, вместо да си купи оригинален Mickey Mouse на Walt Disney. Кончето е произвеждано абсолютно без лиценз от Съветския съюз навремето до 1980 г. Има различни номера – от 1 до 10. Идеята е била да се състезават с тези кончета и дори това конче е причина в руския език да се появи нарицателното "конь педальньiй". Ако се закучи някоя работа и нещо трудно се управляват нещата му казват "конь педальньiй".

Не знаех...

- И аз не знаех откъде идва изразът, но го научих. Понеже това конче много трудно се управлява, ако решиш наистина да го караш. Горе долу две години отне целият пазарлък, докато успея да го взема. Бях впрегнал всякакви връзки да ми го търсят из бившите съветски републики. Даже се оказа, че една позната и тя има такова конче, но номер 6. Нейното е много ръждясало и ще го оставим за друг проект.

Цялото интервю със Симеон Тодоров може да чуете в звуковия файл.


От 16 до 18 ч. на 22 юли се организира фотосесия с "Конче №7" за всички, които не са успели да се снимат с двуколката.

Изложбата "Конче №7" се открива в 18.00 ч. същия ден.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Георгиева: Щастлива съм много, а в същото време малко обидена и тъжна

Варненските състезателки на „Аква спорт“ направиха за пореден път истински фурор на Държавното първенство, първи епап от отборната надпревара на България.  Нейните момичета спечелиха почти всички отличия, но въпреки това Галя е леко тъжна и обидена. Можете да чуете разговора с нея тук в интервю за Радио Варна и да разберете какво се случва.  Иначе..

публикувано на 24.02.20 в 13:57

Театърът чете във Варна

„Театърът чете“ - Второ издание - 22 февруари, 18.00, Сцена Филиал Творби от Гео Милев и Леда Милева представят Гергана Арнаудова, Полина Недкова и Константин Соколов. Водеща Милена Кънева . Дългосрочният проект е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 г. Всеки..

публикувано на 22.02.20 в 11:36

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

обновено на 19.02.20 в 11:07

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават..

публикувано на 15.02.20 в 14:22

Нина Николова: Трябва да залагаме на старите сортове българско вино

"Много производители на вино работят със стария сорт "Димят", който беше забравен с времето. Много се работи и с "Рубин", както и с българския сорт "Гергана", който е абсолютно непознат. Единствено една изба го произвежда, а това е нещо, на което трябва да залагаме като винопроизводители" , коментира в интервю на Светлана Вълкова Нина..

обновено на 14.02.20 в 15:01