Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ремонт на площадките на 12 детски градини във Варна

Снимка: БГНЕС

Основен ремонт и реконструкция на площадки за игра в 12 детски градини предвижда Община Варна. Според европейски стандарт във връзка с наредба №1 на МРРБ. В момента тече процедура по избор на фирми, които ще изпълнят общинската поръчка.

Ето и списък на забавачките, в чиито дворове ще има ремонти;

ДГ 37 Пламъче

ДГ 9 Ален мак

ДГ 5 Слънчо

ДГ 12 Ян Бибиян

ДГ 38 Маргаритка

ДГ 42 Българче

ДГ 39 Приказка

ДГ 21 Калина Малина

ДГ 14 Дружба

ДГ 44 Валентина Терешкова

ДГ 47 Люляче- на Галата

ДГ 51 в село Константиново


Средствата са в размер на над два милиона и четиристотин хиляди лева от капиталовата програма на общината.Това каза за Радио Варна Лилия Христов - директор на Дирекция "Образование".

Повече подробности в звуковия файл:



Сред учебните заведения, в които предстоят ремонти, е детска градина „Ян Бибиян”, а планираното финансиране е в размер на 192 хиляди лева, съобщи за Радио Варна директорката Алис Испенджиян. „Вече имаме разрешително за строеж и всички необходими документи, очакваме да минат обществените поръчки и всичко, което е необходимо, за да започнат ремонтните дейности.

Надявам се да стартират през летния период, но дори да е през учебната година, това няма да се отрази на работния процес”, уточни Испенджиян. Шест са площадките в детската градина на ул. „Дойран” във Варна – по една за всяка от групите.

Общо 180 са децата, които  в момента играят на добре поддържани, но вече остарели уреди за игра. „Люлките са твърде опасни вече, следим ги дали нямат повреди. Пребоядисваме пързалките, катерушките.

Истината е, че от 1966 г., когато е създадена градината, са правени само козметични ремонти и укрепване на съоръженията и пейките. Щастлива съм, че имаме шанс да попаднем в този проект”, допълни Алис Испенджиян.

В градината ще бъдат подменени всички съоръжения за игра, а на тяхно място – поставени беседки, пързалки и люлки.  „Това са комплектни съоръжения, подбрани от нашия екип и съобразени спрямо възрастовите особености на децата и това, което е най-безопасно за тях. Редом до дългогодишните дървета в двора, се предвижда и ниско озеленяване, което ще допълни цялостния вид на площадката. Ще бъдат положени и нови противоударни настилки”, каза директорката на ДГ „Ян Бибиян” във Варна.

Строителните дейности на новия корпус на детска градина "Карамфилче" (район "Приморски") и на новата сграда на детска градина "Иглика" (кв. "Виница") завършват. Сградите трябва да бъдат напълно готови в края на лятото, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. 

Отчитайки по-големия интерес от страна на родителите към детските заведения в районите „Приморски и „Одесос“, Община Варна работи за разширяване на капацитета им за следващата учебна година. 

На финала е обществената поръчка за ремонт на сградата, в която се помещаваше Дом „Другарче“.  Имотът е предоставен за управление като филиал към ДГ №17 “Д-р П. Берон“. Предстои сградата да бъде преустроена, с възможност за 3 целодневни и 1 яслена група.  Готови са и още няколко проекта. Предстои разширение на ДГ №14 „Дружба“ - чрез изграждане на нов корпус. Строителството за новите 4 групи ще се извършва върху терена на сегашните бараки. 

Има готов проект за строителство на допълнителен корпус с 4 групи в двора на ДГ №22 “Мечо Пух“. В район „Одесос“ Община Варна  финансира ремонт, обзавеждане и оборудване  на допълнителна група към ДГ №3 „Звездичка“. В процедура за избор на изпълнител е проектът (на снимката) за новата сграда за детска градина с 4 групи на ул. „Хъшове“.

Снимка


Предстои разширение на ДГ №39 “Приказка“  в  „Кайсиева градина“,  за което има изготвен технически проект за нов корпус  с 4 групи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятно кино в парка на “Владиславово” от 17 до 19 август

Лятно кино и веселие очаква малки и големи в парка на “Владиславово” в периода от 17 до 19 август. Събитието е организирано по повод Деня на Варна съвместно с районната администрация. От 17.00 до 23.00 часа посетителите в парка ще могат да се насладят на атрактивна програма и разнообразни забавления. Освен обичайните за празника вечерни концерти,..

публикувано на 14.08.24 в 14:51

„Храна за размисъл“ гостува във Варна

Специален камион, в който ястията от кампанията "Храна за размисъл" се приготвят на място, ще паркира във Варна. Там той ще продължи да разказва историите на бежанците в България чрез универсалния език на храната. Варненци и гостите на празника на града ще могат да опитат ястия от Сирия, Афганистан и Украйна и да чуят историите на Халед, Сара и Саша...

публикувано на 14.08.24 в 14:42

Заради пожар затвориха в двете посоки пътя Бургас-Средец

Заради двоен пожар се затваря пътя Бургас-Средец в двете посока, информират от полицията. Единият е между с. Черни връх и кариерата, а другият е между Константиново и кариерата. Там има голямо задимяване, което намалява видимостта, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В гасенето на огъня участват шестима огнеборци с два пожарни автомобила...

публикувано на 14.08.24 в 14:26
Горица Грънчарова-Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева на среща с областните директори на МВР

В сградата на Министерството на вътрешните работи се провежда среща на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с главния секретар на министерството и областните директори на МВР, предаде  БНР. На срещата не присъства министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Преди дни номинираната за служебен премиер Горица Кожарева се..

публикувано на 14.08.24 в 14:12
Димитър Главчев

Димитър Главчев: По 250 000 лева за олимпийските шампиони, всички до осмо място с премии

Всички спортисти, завършили до осмо място на Олимпийските игри в Париж, ще получат премия от държавата. Тримата ни олимпийски шампиони ще получат по 250 000 лева, сребърната Боряна Калейн - 200 хил., а тримата бронзови медалисти - 100 хил. Това потвърди премиерът Димитър Главчев на днешното заседание на служебното правителство, предаде БГНЕС. Относно..

публикувано на 14.08.24 в 13:26

Другата седмица започва почистването на утаителя, който прелива на метри от пристанище "Варна-Запад"

Във вторник следващата седмица ще започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи Николай Димитров, който е управител на фирмата, наета от содовия завод, за да извърши почистването. Днес той и директора на РИОСВ-Варна Ерджан Ебатин представиха пред медиите..

публикувано на 14.08.24 в 13:20

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града, се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 10:15 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 14.08.24 в 13:14