Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Балчик пак остана без бюджет

| обновено на 18.07.19 в 15:28
Снимка: Радио Варна
Община Балчик продължава да работи без утвърден бюджет за тази година. Проектът, внесен още през януари от кмета, не срещна  и днес одобрението на местния парламент.

Този път вносител е съветникът Виктор Лучиянов от местната коалиция „Силен Балчик“ с мотив, че около половин година Общината е без приет бюджет, което не е от полза за гражданите.

Този мотив бе атакуван от съветника Атанас Жечев, който се аргументира, че в средата на годината се правят актуализации според постъпленията, които към момента са по-слаби, и намекна, че парите са внасят заради заплатите, които съветниците не получават без утвърден бюджет.

Не са отразени предложенията за инвестиции в улици, които бяха направени на обществено обсъждане, обясни друг местен депутат Атанас Атанасов защо не подкрепя бюджета.

На всичко това Виктор Лучиянов отговори, че със сигурност има още какво да се направи за гражданите, но проектобюджетът се съставя от кмета, и припомни ситуация от мандат 2007-2011 г., когато местният парламент приема свой бюджет, който съдът впоследствие отменя. Всеки съветник решава дали да вземе заплатата си, или да я дари, добави той.

След като бюджетът не беше приет, кметове на села отново напуснаха демонстративно залата в знак на несъгласие. Кметовете на Гурково и на Оброчище, Тодор Георгиев и Данаил Караджов, обясниха, че имат неразплатени сметки.

Какви са последствията, когато няма утвърден бюджет, коментира кметът на община Балчик Николай Ангелов: „Пречката е, че не можем да изпълним капиталовата програма от средствата, които са делегирани от държавния бюджет. Неразплатените сметки на селата не са толкова много и са заради забавянето на парите от концесиите и от търга за земеделски земи, които очаквам да влязат до края на седмицата.“


ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажът Кабакум край Варна, май 2020

Вторник, 2 юни - облачно с привалявания

Ще има значителна облачност. Вечерта по преминаващ фронт на места ще превали, но през нощта валежите почти навсякъде временно ще спрат. Следобед с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност отново на много места ще превали и прегърми, възможни са и по-значителни количества. Вятърът ще се ориентира от североизток, по крайбрежието от..

публикувано на 01.06.20 в 19:15

2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Всенародното поклонение на връх Околчица няма да се състои заради противоемидимичните мерки. Община Враца организира щафета, която ще започне рано сутринта от козлодуйския бряг на Дунав, ще премине по стъпките на героичната чета и ще завърши около 12 часа край паметника на връх Околчица. В нея ще участват спортисти от всички клубове в..

публикувано на 01.06.20 в 19:00

Близо 4 млн. лв. е загубата на "Градски транспорт" Варна. Търсят 15 кондуктори

До 4 милиона лева може да достигнат загубите за градския транспорт във Варна до края на юни заради извънредното положение. Информацията потвърди за радио Варна изпълнителният директор на общинското дружество инж. Злати Златев. Приходите са достигнали около 40 % от нормалните стойности, каза още Златев и допълни: Търсят се..

публикувано на 01.06.20 в 18:16

Училищата в Полша няма да бъдат изцяло отворени до края на учебната година

Училищата в Полша няма да бъдат изцяло отворени до приключването на учебната година в края на юни, обяви днес министърът на образованието Дариуш Пьонтковски, цитиран от ДПА. Той изрази надежда, че възстановяването на редовното обучение в клас ще може да стане през септември, когато по традиция започва новата учебна година. Заради..

публикувано на 01.06.20 в 17:57

За 2021 година се отменя фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа"

Фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", който се провежда ежегодно в местността "Славната канара" край село Дебрене се отменя, съобщиха от Добричката община. По традиция в края на юни културният форум събира изпълнители на български фолклор от цялата страна и от чужбина. На него се извършва селекцията за участие в..

публикувано на 01.06.20 в 17:53

От 1 септември детските градини в Тервел ще са безплатни

91 деца се върнаха днес в детските градини. Три детски градини и една детска ясла в община Тервел днес отвориха вратите си за своите възпитаници, съобщи зам.-кметът Диана Илиева. Те са подбрани след проучване за трудовата завтост на родителите, като е съобразено обстоятелството кои родители и в кои населени места имат възможност да поверят..

публикувано на 01.06.20 в 17:47

Живеещите в широк център вече може да подават документи за синя зона

Започна прием на документи за локално платено паркиране за живеещи и юридически лица във връзка с поетапното въвеждане на част от втория етап от „синята зона - широк център“ във Варна. От ОП "Паркинги и синя зона" препоръчват подаването на заявления да става онлайн на адрес: https://www.varnaparking.bg/. Заявления могат да бъдат..

публикувано на 01.06.20 в 17:37