Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пътят за Тузлата ще бъде ремонтиран

Изпълнението на проекта за подобряване на пътните връзки между румънската община Мангалия и Балчик, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество, ще започне още това лято, съобщи зам.-кметът по строителството на Балчик Димитрин Димитров.
Проектът включва рехабилитация на общо 8 километра общински пътища на стойност 5 милиона лева и над 730 хиляди лева за специализирана техника.
Процедурите за изпълнение са разпределени в три позиции. Първо започва работата по участък в градската част, обхващащ 400 метра от улица "Приморска", площад "Рибарски" и 790 метра от ул. "Черно море". Дейностите стартират с демонтаж на бордюри, ремонт на тротоарни площи и чак след това ще се пристъпи към асфалтиране.

"В сряда е насрочена среща с изпълнителя, за да се уточни датата по откриване на строителната линия. Ще започнем през лятото, но ще се съобразим с трафика, потенциалните опасности при изпълнението на строителни работи", обясни Димитров.

Вторият участък е отсечката към санаториалния комплекс Тузлата, където е предвидено премахване на растителността в сервитута на пътя през август, а през септември - асфалтиране.

Последно ще бъде рехабилитиран най-дългият трети участък - 5,5 километра по пътя Балчик - Тузлата - до границата с община Каварна. „Тази позиция бе обжалвана пред Комисия за защита на конкуренцията, жалбите са отхвърлени, изчаква се изтичането на срока за обжалване пред Върховния административен съд“, уточни строителният зам.-кмет. Тук също предстои разчистване на растителност, рехабилитация на пътната настилка, като се запазва габаритът на пътя.

За изпълнението ще се ползва заем от фонд ФЛАГ.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 700 хиляди сгради се нуждаят от саниране, за да бъдат енергийно ефективни

Около 704 хиляди са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена.Това показва анализ на състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).Сред сградите най-много са еднофамилните къщи - 650 хиляди, 55 хиляди са блоковете, 3200 сгради от..

публикувано на 23.02.20 в 16:06

700 000 лева са необходими за спешен ремонт на ДКЦ 1 във Варна

700 хиляди лева поискаха на последната постоянна комисия по "Здравеопазване" към Общинския съвет във Варна от ДКЦ 1 "Света Клeментина". Парите обаче не бяха гласувани на първата общинска сесия за година, когато беше приет бюджета на Общината за 2020. За какво са били необходими, сподели управителя на здравното заведение доктор Иван Иванов...

публикувано на 23.02.20 в 14:39

Ден на отворените врати в НУИ „Добри Христов“

Десетки варненци с децата си се стекоха днес в НУИ „Добри Христов“ за Деня на отворените врати. Малчуганите имаха възможност да пробват класически и народни инструменти и да видят залите за класически танц, където да започна първи стъпки в изкуството. Вратите на всички музикални кабинети бяха широко отворени, както и залите, където репетират малките..

публикувано на 23.02.20 в 14:15

Повече от две трети от българите не си мият зъбите

Едва 30% от българите си мият зъбите . Това съобщи за БНТ председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.Той посочи, че липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България. Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас..

публикувано на 23.02.20 в 12:34

Илияна Цанова: В еврозоната българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки. По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е..

публикувано на 23.02.20 в 11:40

Борислав Борисов: Новият ОУП разширява Синеморец с още половин село

Сериозно увеличение на площи, които подлежат на застрояване в Община Царево. Така коментира последния проект за Общ устройствен план Борислав Борисов от Фейсбук – групата „ Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. „Като краен резултат, едва ли не, ще бъде застроено още половин село“, отбеляза той в интервю на Мариян Иванов от..

публикувано на 23.02.20 в 10:27
Император Нарухито

Японският император навърши 60 години и изрази съчувствие към болните от коронавируса

Японският император Нарухито, който празнува днес 60-ия си рожден ден, изрази съчувствието си към болните от коронавируса, след като опасенията за разпространение на заразата наложи отмяната на традиционното събиране на граждани пред императорския дворец, предаде Асошиейтед прес. Това е първият рожден ден на Нарухито след възкачването му на..

публикувано на 23.02.20 в 09:16