Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всяко четвърто дете е жертва на физическо насилие

Един милиард души са станали жертва на различни форми на насилие през миналата година. Това каза на среща във Варна Мария Петкова, директор на фондация "Лале".

На форума присъстват местни и регионални институции, ангажирани със закрилата на деца; учители от детски градини и училища, граждански организации, представители от различни фондации и неправителствени организации.

Едно на всеки четири деца е жертва на физическо насилие. Статистиката е идентична и за бедни, и за богати държави.

Едно от пет момичета става жертва на сексуално насилие веднъж в живота си.

Това са 20 процента от жените в света, допълни Петкова.

След Варна подобни срещи ще има и в други градове на страната, сред които са Стара Загора и Кюстендил.

"Има ли прояви на агресия в детските градини?", отговор на този въпрос пред Ваня Славова дава Марияна Николова - старши учител в ДГ "Валентина Терешкова"-Варна:ВИЖТЕ ОЩЕ

Земята е пред шесто масово изчезване на видове в историята си

Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и численост на животински видове са довели стотици диви животни на ръба на изчезване, показва ново проучване. Подкрепата на дърводобива и бракониерството са изтласкали 500 вида бозайници, птици, влечуги и земноводни до критични точки, разкрива проучването , за което..

публикувано на 02.06.20 в 18:03

Деня на Ботев в Добрич, Балчик и Каварна

В  Добрич  Денят на Ботев  по традиция се отбелязва с поклонение пред паметника на поета - революционер в двора на едноименното училище. 144-ата годишнина от битката на Ботевата чета в подножието на връх Вола във Врачанската планина е белязана от предизвикателството на съвремието - разпространението на коронавирус. В необичайна обстановка, без..

публикувано на 02.06.20 в 17:54

Над 100 световни компании се преместиха от Лондон в Амстердам

Повече от 100 големи транснационални компании са преместили седалищата си от Лондон в Амстердам заради Брекзит, съобщи РИА Новости. Изданието цитира информация на руския търговски представител в Нидерландия, според когото в страната са се позиционирали общоевропейските офиси и производствени мощности на множество транснационални корпорации, като..

публикувано на 02.06.20 в 17:35

Голямо количество оръжие е задържано в Добрич И в момента продължават претърсванията на различни адреси в града

Голямо количество оръжия, сред които пистолети и автоматично оръжие, е задържано при операция на ГДБОП, жандармерията и полицията в Добрич, съобщи БНР. Извършват се обиски на различни места в града. До момента са открити седем единици автоматично оръжие, патрони и пълнители. Двама души са задържани. При акцията е..

публикувано на 02.06.20 в 17:15

Рокери ще дарят кръв тази събота във Варна

Рокерите се събират за традиционна акция по кръводаряване в Районния център по трансфузионна хематология във Варна тази събота. Акцията беше обявена още при стата на сезона миналия уикенд. В традиционната акция тази година ще участват всички мото клубове от Североизтока. Мотоклубовете обичайно даряват кръв в началото и края на сезона. Срещата..

обновено на 02.06.20 в 17:07

Търси ли кметът на Шабла нов главен архитект

" Когато приключи процедурата ще имам решение по този въпрос ". Това каза за Радио Варна кметът на Шабла Мариан Жечев . Той определи като трудно наемането на специализирани кадри, особено в малките общини. Настоящият главен архитект не е от Шабла, както и предишните.  " Не е много лесно да се освободим от специалист с компетентност."  Мариян Жечев..

публикувано на 02.06.20 в 16:50

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна от 24 до 27 юни

Поредната кампания по събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще се проведе във Варна в периода от 24-ти юни до 27-ми юни. Отпадъците ще се приемат в мобилен пункт за безвъзмездно обезвреждане. Той ще бъде разположен в определени точки във всеки район в града, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община..

публикувано на 02.06.20 в 16:30