Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Професор Кактус" отказа да се върне на работа в Ботаническата градина в Балчик

Отменено е дисциплинарното уволнение на Професор Кактус, Комисията за защита от дискриминация оставя без уважение жалбата на Галин Радков

С ре­ше­ние на Бал­чиш­кия ра­йо­нен съд от този месец е пос­тиг­на­та спо­год­ба меж­ду глу­хо­немия спе­циа­лист по как­ту­си­те Га­лин Рад­ков и Со­фий­ския уни­вер­си­тет, под чие­то уп­рав­ле­ние е Бо­та­ни­чес­ка­та гра­ди­на в Бал­чик. От­ме­ня се на­ло­же­но­то дис­цип­ли­нар­но на­ка­за­ние "увол­не­ние". Университетът трябва да плати финансово обезщетение на бившия си служител. Той няма да се върне на мястото си като градинар поради отказ от негова страна.

При­пом­ня­м, че през ноем­ври 2018 г. известният като „Професор Кактус“ Галин Радков бе увол­нен дис­цип­ли­нар­но със за­по­вед на рек­то­ра на Алма матер. То­ва от­клю­чи въл­на от не­до­вол­ство в со­циал­на­та мре­жа и съп­ри­час­тност към съд­ба­та му. В мо­мен­та Га­лин Рад­ков е на ра­бо­та в пар­ка "Ев­кси­ног­рад".

Меж­дув­ре­мен­но с да­та 15 юли пет­чле­нен със­тав на Ко­ми­сия­та за за­щи­та от дис­кри­ми­на­ция ос­та­вя без ува­же­ние жал­ба­та му. От всич­ки съб­ра­ни в произ­вод­ство­то до­ка­за­тел­ства не се ус­та­но­вя­ва ня­коя от от­вет­ни­те стра­ни да се е дър­жа­ла обид­но или уни­зи­тел­но с жал­бо­по­да­те­ля и това да е до­ве­ло до вло­ша­ва­не на здра­вос­лов­но­то му със­тоя­ние, по­соч­ва със­та­вът. Твърди се, че Со­фий­ският уни­вер­си­тет "Св. Кли­мент Ох­рид­ски", пред­став­ля­ван от рек­то­ра Ата­нас Гер­джи­ков, ръ­ко­во­ди­те­лят на УБГ - Бал­чик Ва­ля Маш­ка­ро­ва и глав­ният гра­ди­нар Ва­ня Ра­де­ва не са из­вър­ши­ли на­ру­ше­ние на За­ко­на за за­щи­та от дис­кри­ми­на­ция по приз­на­ци­те "ув­реж­да­не" и "лич­но по­ло­же­ние" спря­мо Га­лин Рад­ков.

В жал­ба­та си той заявява, че от 2016 г. жи­вее в ежед­не­вен стрес от тор­моз, кой­то му оказ­ва­ли на ра­бот­но­то мяс­то, цел­та би­ла да на­пус­не по соб­стве­но же­ла­ние, но по­ра­ди лип­са на та­ко­ва же­ла­ние му при­пис­ва­ли раз­лич­ни на­ру­ше­ния на тру­до­ва­та дис­цип­ли­на. 

Ре­ше­ние­то на КЗД мо­же да бъ­де об­жал­ва­но в за­ко­но­вия 14-дне­вен срок от по­лу­ча­ва­не­то му.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева

Земеделци призовават за оставката на заместник-министър Таня Георгиева. От  Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпратиха декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието и храните Георги Тахов. Земеделски производители от месеци наред недоволстват заради редица неуспехи в работата на ресорния..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Пожарът в ямболското село Воден унищожи къщи

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар, съобщава БНР. Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в..

публикувано на 17.07.24 в 17:02
Синята зона в Балчик

Какви са цените за паркинг и синя зона в Балчик, Албена и Кранево

През летния сезон цените за паркиране в курорта Албена са актуализирани – паркинг Автогара до края на септември струва 8 лева, след което ще се върне на 6 лева през октомври. Зелената и синя зона за 24 часа е съответно 20 и 10 лева (юни-септември), като през октомври ще се изравнят на 10 лева, пише на сайта на курортния комплекс до Балчик. Капацитетът..

публикувано на 17.07.24 в 16:29

Варна с температурен рекорд днес, живакът мина 36 градуса

Във Варна днес е отчетен температурен рекорд. Живакът на термометрите стигна до 36,2°. Подобрено е постижението от преди 86 години, когато на този ден през 1938 година са измерени 34,8°. Точно преди 20 години обаче времето е било необичайно хладно за сезона - 13,5°, сочат данни на Националния институт по хидрология и метеорология - Варна. В Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 16:08

Горещини във Варна и областта и в четвъртък

През нощта ще е ясно и почти тихо, по Черноморието със слаб северен вятър. Минимални температури от 19° до 24°, по Черноморието с 2-3 градуса по-високи, за Варна около 25°. Утре ще е предимно слънчево и много горещо. Следобед, главно във вътрешността, ще се развива купеста облачност и на отделни места е възможно да превали краткотраен дъжд. Ще..

публикувано на 17.07.24 в 15:53

50 варненци ще получат еднократни социални помощи

50 варненци ще получат еднократни социални помощи, решиха общинските съветници от Постоянната комисия "Социални дейности и жилищна политика". Те  дадоха съгласието си от местната хазна да бъдат отпуснати общо 26 200 лева. Помощите, вариращи между 250 и 1 000 лева, се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. За да могат хората..

публикувано на 17.07.24 в 15:32
СБАГАЛ-Варна

Увеличават капитала на две лечебни заведения във Варна

Промяна в капитала на две лечебни заведения във Варна гласува на днешното си заседание Постоянната комисия „Собственост и стопанство“. Съветниците дадоха съгласието си да се увеличи капиталът на Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ чрез непарична вноска, представляваща медицинска..

публикувано на 17.07.24 в 15:21