Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският директор на фирмата на Кристиян Бойков е задържан за 24 часа

Снимка: БГНЕС

За 24 часа е задържан Георги Янков - търговски директор на фирмата, в която работи заподозреният за хакерската атака в масивите на НАП Кристиян Бойков. В хода на разследването вчера бяха извършени нови претърсвания в офисите на фирмата. Той все още е в ареста на Четвърто РПУ в София.

Разследването за кибератаката срещу Националната агенция за приходите вече е в Специализираната прокуратурата. Засега официална информация за нови обвинение, освен срещу 20-годишния Кристиян Бойков, няма. 

Търговският директор на компанията е бил задържан от антимафиотите, за да бъде осигурено присъствието му за провеждане на процесуално-следствени действия. Това съобщиха тази сутрин пред „Хоризонт“ от МВР. Още снощи мъжът беше отведен за разпит в поделение на Главната дирекция за борба с организираната престъпност във връзка с досъдебно производство.

Преди това часове наред екипи на антимафиотите претърсваха офиса на компанията в столичния квартал „Изток“. При претърсванията бяха иззети компютърни конфигурации и различни документи. По време на операцията от МВР обясниха, че става въпрос за действия в рамките на досъдебното производство.

Според източници на „Хоризонт“ от МВР в една от компютърните конфигурации, която е била отключена от антимафиотите, са намерени различни данни на държавни институции и частни компании. Към момента обаче не е ясно какъв е произходът на тези данни и дали не става дума за фирми, с които компанията е имала подписан договор за работа. Тази информация обаче не е потвърдена официално от МВР.

Според прокуратурата заподозреният Кристиян Бойков не е действал сам. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че разследващите търсят и поръчител, и подбудител.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Прокуратурата: Има обосновано предположение, че Кристиян Бойков е извършил хакерската атака срещу НАП

Според номинирания за главен прокурор Иван Гешев целта на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите е политическа. В интервю за БНТ заместникът на Сотир Цацаров нарече единствения обвиняем - Кристиян Бойков „маша“ и обяви,..

публикувано на 23.07.19 в 09:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха линии за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на изборите на 9 юни, съобщават оттам. На тел. 112 се приемат денонощно сигнали за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на изборите. Гражданите..

публикувано на 02.05.24 в 18:03
Снимката е илюстративна

Допълнителни автобуси във Варна в нощта на Великден

Допълнителни курсове ще извършват автобусите във Варна в нощта на събота срещу неделя, навръх Великден. Вижте разписанието: - Автобусна линия 17 от Катедрала – 00:40 ч. и в 01:50, а от Галата в  23:00 ч. и 01:10 ч.; - Автобусна линия 22 от спирка..

публикувано на 02.05.24 в 16:04

Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието

Български фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фермерите призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие и отбелязват адекватната реакция на властта след опустошителната..

публикувано на 02.05.24 в 13:38

Задачите по математика за НВО в 10. клас ще са по-практически

Задачите по математика от външното оценяване в 10 клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният министър проф. Галин Цоков. Той коментира идеята след официалното награждаване на победителите в..

публикувано на 02.05.24 в 10:12

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност, на отделни места с валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 16°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-15°...

публикувано на 02.05.24 в 06:06

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

България е с осем медала –два златни, два сребърни и четири бронзови на провелата се в курорта „Слънчев ден“ край Варна 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от   22 държави. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич  от..

публикувано на 01.05.24 в 21:29