Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80% от отпадъците в морето идват от сушата

Слънчев бряг
Снимка: БГНЕС

Мониторингът на морската околна среда  в Черноморския басейн през последните години у нас показва тенденция към подобряване на състоянието. Това заяви във Варна Мирослава Робинсон - началник на отдел "Опазване на морските води и мониторинг" в Басейновата  дирекция  "Черноморски район". Тя обясни, че това се дължи на изведените дълбоководни зауствания на канализационните системи извън зоните за къпане и контролът върху индустриалните източници. Проблем обаче остава замърсяването от  хората, ползващи плажовете и атракционите през лятото:

Стана ясно, че през миналата година отпадъците по брега са почти три тона, което е по-малко,отколкото през предходната година. Над 80% от тях попадат в морето от сушата, а най-много са пластмасите. Какви мерки се взимат, за да бъде ограничено замърсяването, чуйте в прикачения звуков файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изключително стегнат бюджет, нормален за стандартите и размерите на община като Балчик

Така обобщи рамката от 25,5 милиона лева кметът на града Николай Ангелов на общественото обсъждане, провело се днес.Планираните собствени приходи от 13,5 милиона лева надхвърлят 11-те милиона от републиканския бюджет. Почти всички сфери се дофинансират от местния бюджет. Реалистичен бюджет, нямаме средства да изпълним всички искания, коментира..

публикувано на 20.01.20 в 17:37

Евакуация в Рим, заради пропадане на почвата в близост до Колизеума

Жителите на четириетажна сграда в центъра на столицата на Италия в близост до древния римски амфитеатър Колизеума бяха евакуирани поради пропадане на почвата. Според ТАСС 22 души са били временно преместени на безопасно място.Никой от тях не е пострадал, а мярката е взета от съображения за сигурност, съобщи агенция АНСА...

публикувано на 20.01.20 в 16:37

Инвеститор поиска да изгаря повече отпадъци, жители на Девня се обявиха против

Ново инвестиционно предложение за увеличаване на капацитета на действаща инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци в град Девня е внесено в Регионалната инспекция по опазване и възпроизводство на околната среда(РИОСВ)-Варна. Това съобщи в интервю за Радио Варна преди дни Данита Заричинова от екип "Нулеви отпадъци" на Екологично..

публикувано на 20.01.20 в 15:23

БСП внесе 40 страници с мотиви по вота на недоверие

78 депутати от БСП се подписаха с искане за вот на недоверие на кабинета „Борисов” 3. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова, след като внесе искането в деловодството на парламента. „Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов за провал на политиката по екология и околна среда. Няма по-силни мотиви от..

публикувано на 20.01.20 в 14:43

Изслушват кандидатите за генерален директор на Българското национално радио

В Съвета за електронни медии   запозапочнаха изслушванията н а кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, който трябва да бъде избран на 22 януари. В надпреварата за поста участват шестима кандидати.Изслушванията ще се проведат днес и утре в поредност съгласно входящия номер на заявлението на всеки от кандидатите за..

публикувано на 20.01.20 в 14:35

Хотелиери и ресторантьори искат регламент за бакшиша

Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства се събират днес, за да приемат обща петиция и да обявят намеренията си за национални протести. Целта на срещата е да се приеме стратегията за протестни действия на заетите в бранша. Хотелиерите и ресторантьорите искат ДДС да бъде намален на 9..

обновено на 20.01.20 в 11:16

Две нови кръстовища ще подобряват движението в Балчик

В капиталовата програма има предложения за направата на две нови кръгови кръстовища. Едното ще бъде обособено между улици „Черно море“, „Варненска“ и „Христо Ботев“ (34 хиляди лева), а другото кръгово кръстовище е край морето, където се събират улици „Приморска“, „Гео Милев“ и „Яворов“ (30 хил.лв.), като за последната улица се предвижда..

публикувано на 20.01.20 в 11:09