Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненският Музей на Възраждането - първият в България с интерактивна експозиция

| обновено на 03.10.19 в 13:41

60-годишнината на Музея на Възраждането – Варна ще бъде отбелязана с богата програма днес и утре. Екипът посреща празника с дигитализирана колекция от старопечатни ръкописни книги от богатия си фонд.

В 16.00 часа, днес в сградата на Музея (ул. Заменхоф 21), ще се открие изложбата „Гутенберг и славянският свят“ на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ -  СУ „Климент Охридски“.  Кулминацията на юбилея ще бъде на 4 октомври (петък) с провеждането на Националната конференция „Музеят в историята и историята в музея – 60 години Музей на Възраждането, Варна“, в зала Одесос на РИМ.

Варненският Музей на Възраждането е първият в България с интерактивна експозиция, отбелязава настоящия му ръководител Мариана Николова. И днес децата се впечатляват и могат да пробват как се е пишело в пясъчника. Възстановката е по идея на първия уредник на музея проф. Велко Тонев, отбелязва Николова.

Колекцията от старопечатни ръкописни книги в богатия фонд на варненския Музей на Възраждането е дигитализирана през последните две години, разказа още директорът на музея Мариана Николова. Дигитализацията е направена по проект в Център „Проф.Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св.Климент Охридски“ и ръкописите вече са част от дигиталната библиотека на Центъра.

Музеят на Възраждането е открит на 4 октомври 1959 г. и е един от най-старите във Варна. Негов пръв уредник е проф.Велко Тонев, разказа Николова. Още с откриването на експозицията проф.Тонев реализира своята идея да бъде направена възстановка на класна стая от взаимното училище през 19 век, за да могат децата да се почувстват близки до една далечна епоха, разказа Мариана Николова. Оттогава поколения наред се докосват до тази възстановка. И до ден днешен децата се впечатляват как се е пишело в пясъчника, с мастило или креда. По-късно колеги от страната са направили възстановка по подобие на варненската класна стая, каза Николова.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Усмихнати доброволци заразяват с добрини

Млади доброволци с усмивка се впускат в помощ на възрастни, на хора в неравностойно положение и други акции, в които въвличат и родителите си. Двадесет деца от 5, 7, 8 и 11-ти клас на СУ „Васил Левски“ в град Вълчи дол са ангажирани с доброволчество тази година. Те не питат какво трябва да направят, а го правят безусловно, и то с усмивка...

публикувано на 21.06.21 в 09:55

Настъпи лятото

Точно в 6.32 часа тази сутрин настъпи астрономическото лято. Тази година то съвпада и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове. Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще отслабва. В следобедните часове на много места, главно в планинските райони ще има..

публикувано на 21.06.21 в 06:15

Днес е Петдесетница

Днес е Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Новозаветната Петдесетница е ден, когато на повярвалите в Христос бил дарен Светият Дух, който слязъл над апостолите във..

публикувано на 20.06.21 в 10:10

След облекчаването на корона мерките идва бейби бум

През март 2021 г. в Германия са се родили толкова бебета, колкото не са се появявали на бял свят повече от 20 години. По данни на Федералния статистически институт, през март са родени почти 66 000 деца – за последно са били толкова през 1998 г. Само година по-рано броят им е бил с 10% по-малко, пише „Дойче..

публикувано на 19.06.21 в 16:25

Любов на сцената, любов в живота - Лилия каза "да" на Велин

Най-голямата изненада на премиерната „Графиня Марица“ на 18 юни 2021 във Варненската опера поднесе Велин Михайлов – Коломан Жупан, който пред препълнената зала на Основна сцена коленичи пред любимата си Лилия Илиева – Лиза и я помоли да се омъжи за него. Трябва да й се признае, че макар и не по-малко учудена от всички останали, на нея не й..

публикувано на 19.06.21 в 14:12
Варна, трета буна и портал към по-спокойното време за релакс

Вкусна храна, лятно кино и много изпълнители край морето

Най-новото социално място във Варна отваря врати - вкусна храна, качествени напитки, музика на живо, представления, лятно кино, работилници, срещи с приятели. Всичко това на метри от морето.  Откриването е този петък, на 18.06. Първите специални гости ще бъдат Керана и нейния акустичен екипаж. В партито се включва The Den Crew: Mad..

публикувано на 18.06.21 в 17:35

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл представят във Варна

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл под наслов "Всички видове любов!" ще подарят на варненци и гостите на града младите таланти от Artistix Crew - съвременна танцова група от Варна. Идеята за спектакъла е на Румяна Михова, която е и хореограф на "Всички видове любов!". " Според древните гърци човек може да изпита любов по седем различни начина и..

публикувано на 18.06.21 в 16:02