Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволци от три континента реставрират Раннохристиянската базилика край село Оногур

За първи път в България доброволци от три континента участват в реставрирането на археологически обект - Раннохристиянската базилика Палматис край село Оногур, община Тервел. Той е разкрит преди четири години, но опазването му е трудно. Причината е в липсата на достатъчно средства, отпускани от Министерството на културата, за да може обектът да бъде добре подготвян за зимните условия, извън археологическия сезон. Доброволците са десет - от България, Русия, Япония, Индия, Китай, Германия, Косово, Албания, САЩ и Испания и са с различни професионални компетентности – консерватори, историци, архитекти, инженери и дори финансист и д-р по молекулярна биология.

Снимка

Интересното на обекта, по думите на работещите по него, е, че той съвместява различни епохи и крие твърде много история, за да се допусне да бъде унищожен във времето. А опасността за това е реална, споделя директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев.

Резултатът, към който се стремят, е олтарната част да бъде изцяло консолидирана, пукнатините да бъдат запълнени и подготвени за зимата. Технологията на консолидирането е изработена от двамата реставратори, които работят на обекта.

В проекта, освен Регионалният исторически музей в Добрич, участват и представители на сдружението „Хорище“, един от които е реставраторът д-р Красимира Франгова, която е преподавател в Датската кралска акадамеия. Според нея, обектът край село Оногур е добре съхранен до този момент, но трябват допълнителни грижи, за да не се застраши още повече състоянието му.

Въпреки финансовите проблеми, проектът по консолидирането на раннохристиянската базилика ще продължи още няколко дни, а самите разкопки ще бъдат подновени през септември.

Какво споделят част от доброволците можете да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от село Победа с почит на паметта на загиналите деца в Симеоновград

Своята почит към паметта на загиналите шест деца в Симеоновград през 2011 година отдадоха и ученици и преподаватели от училището в село Победа, община Добричка. Те са изпратили рисунки, подготвени от най-малките възпитаници в училището, както и писмо, с което да изразят своята съпричастност към болката на близките на загиналите. Идеята децата в..

публикувано на 23.04.21 в 11:58
Техничен терен

Над 500 бегачи се включват в ултрамаратона "Коджа Кая"

Над 500 бегачи ще участват в третото издание на състезанието „Коджа Кая”. То ще се проведе тази събота и неделя. С него ще бъде открит националния шампионат по скайрънинг. Стартът е в центъра на бургаското село Билка. Най-дългото от трасетата е 75 километра. Заради корона кризата тази година няма да има общ старт Състезателите ще стартират в 5..

публикувано на 23.04.21 в 09:51

Младежи от БЧК-Варна засадиха десет фиданки червен дъб в "Аспарухово"

Десет фиданки червен дъб засадиха на поляната до Аспаруховия вал в парка в едноименния квартал във Варна доброволци от младежката организация на БЧК. Поводът е Денят на земята и 100-годишнината на младежката организация. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто. Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществото към темите..

публикувано на 22.04.21 в 16:51

Благотворителна кампания в помощ на бездомните животни организират тази неделя във Варна

Мащабна благотворителна инициатива "Подай ръка - спаси лапа" ще се проведе навръх Цветница (25 април) в Морската градина във Варна. Целта на инициативата е набирането на средства за есенната кампания по кастрация на безстопанствени кучета и котки. Това каза за Радио Варна Илияна Стойчева от "Animal Hope Varna", които са организатори на събитието заедно с..

обновено на 22.04.21 в 16:45

Стоян Пасев с почетен златен знак на Държавната агенция за метрологичен технически надзор

Председателят на  Държавната агенция за метрологичен технически надзор Петър Горновски награди с почетен златен знак на агенцията областния управител на Варненска област Стоян Пасев за доброто сътрудничество по време на съвместни проверки и бързата реакция за решаването на проблемите на гражданите от региона. Петър Горновски каза,че като пример..

публикувано на 22.04.21 в 16:33
Снимката е илюстративна.

Младежи от БЧК-Варна ще засадят дръвчета в "Аспарухово"

Доброволци от младежката организация на БЧК – Варна ще засадят 10 дръвчета /червен дъб/ в парка на кв. "Аспарухово", утре. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка с отбелязване на 100-годишнината на младежката организация. В рамките на четири дни в цялата страна ще бъдат зaсадени 100 дръвчета от..

обновено на 22.04.21 в 14:41
Наталия Николова

„Да почистим заедно“ – тази събота в кв. „Аспарухово“

Акция „Да почистим заедно“   ще се проведе тази събота /24 април 2021г./ в кв. „Аспарухово“ във Варна. Организатор на доброволческата проява е Наталия Николова, основател на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“. В проявата може да се включи всеки, който желае да живее на по-чисто място и не пести усилия за това, каза за Радио..

обновено на 22.04.21 в 10:17