Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етимологичен проект показва как думата славянин се трансформира в италианското Ciao

Всички знаем, че езикът ни постоянно се развива, претърпял е и търпи непрекъснато промени, губят се стари думи - дотолкова, че поколението Z трудно разбира понятията в текстовете на Иван Вазов или който и да било автор от XIX и понякога първата половина на XX век, влизат нови думи. Някои от тях директно, други се видоизменят...

В хода на историята ни освен това отпадат падежите (Ах, тези падежи!, когато учите руски или полски, нали?), появяват се определителните членове - същите онези, които често вкарват в неразбиране чужденците, решили да нагазят в дебрите на българския.

Да не забравяме и прословутите ни глаголни времена, с които всички ние обичаме да се хвалим. Нали не сте забравили за "Бил съм се бил напил"? Ами фонетиката ни и правилният говор, която може да накара всеки уважаващ себе си полиглот да се препоти по няколко (десетки) пъти, докато се опитва да докара прекасното ни ударено "Ъ" или твърдо "Р"?

Както и да говорим обаче, всички ние използваме думи, влезли в езика ни през огромно количество други езици - гръцки, латински, руски, арабски, турски, персийски, немски, английски, френски, италиански, старобългарски... За един студент по класически филологии - Борислав Петров, произходът на думите ни се превръща в истинско предизвикателство. От година и половина той работи по проекта си за Етимологичен просветител.

До момента е описал близо 600 думи под надслова "Познай езика си!"

Сред любимите му етимологии, както самият той казва е трансформацията на думата "славянин" в италианския поздрав "ciao".

И двете са етимологически дублети, т.е. те произлизат от една и съща дума - в случая това е праславянското *slověninъ ("славянин"). То навлиза във византийски (средногръцки) и се опростява фонетично до "eсклавос". Тъй като през Средновековието е имало много роби, които са били славяни, думата става нарицателно за "роб". Тази дума след това преминава и на средновековен латински като Sclavus (славянин) и sclavus (роб).
От средновековното sclavus на венециански език (който понякога се счита за диалект на италианския) се развива ciao ("здравей, довиждане; чао"). Ciao навлиза в официалния италиански език, откъдето после идва и в българския език. Еволюцията на значението на думата ciao може да се обясни с това, че когато поздравяваш някого (било когато се срещате, било когато се разделяте), ти му казваш "на твоите услуги съм", т.е. "аз съм твой слуга (роб)", разяснява Петров.
Целият разговор с него може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Горанова

Светлана Горанова, която влюбва децата в математиката

Обичате ли математиката? Повтаряли ли са ви като дете, че "всичко е математика"? Някога забавлявали ли сте се да построявате триъгълници и други геометрични фигури с... тялото си? Светлана Горанова може да ви научи на всичко това. Младата жена е от семейство на математици и педагози и винаги е обичала математиката. Споделя, че времето за решаване на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30

Доброволци ще чистят плажа до ролбата във Варна в събота

Акция по почистване на плажната ивица в района на ролбата във Варна ще извършат седм организации в събота (12.10.2024г.) от 16:00ч. Организатори са Еко Клъстер България и Национален спортен клъстер. Към инициативата ще се включат и деца от три спортни клуба, както и представители на НПО сектора. Това е инициатива на Европейската комисия,..

публикувано на 10.10.24 в 08:28

Необичаен цъфтеж на плодни дръвчета през есента

Обикновено при костилковите и при семковите видове, този цъфтеж е необичайен и се случва в края на есента, когато има комбинация от много събрани топли дни и валежи. Тези плодни пъпки се развиват за около 300 дена от началото на лятото, есента, зимата и пролетта. Но, при съчетание на топло и влажно време процесът на развитие се ускорява за около 60..

публикувано на 10.10.24 в 07:54

Първа официална среща с Марго (Фотогалерия)

Двумесечното леопардче Марго, което се роди във Варненския зоопарк през юли, беше официално представено днес от директора на общинското предприятие "Зоопарк и спасителен център" Иванка Стоянова. Това е второ раждане за майката Киара, която е на 11 години, и за бащата Икар. Двойката пристигна във Варна преди две години от Словакия на размножителен..

обновено на 09.10.24 в 16:31

Нобелът за химия е за моделиране на протеините с изкуствен интелект

Нобеловата награда за химия беше присъдена на американеците Дейвид Бейкър и Джон М. Джъмпър и на британеца Демис Хасабис, за техните изследвания на протеиновите структури. Бейкър е отличен „за компютърно проектиране на протеини“, а Демис Хасабис и Джон М. Джъмпър - за работата им по „предсказване на протеинови структури“ с помощта на изкуствен..

публикувано на 09.10.24 в 14:49

В Сенокос пак са без вода

Очакваме от управляващите да наблегнат на малките населени места. Това коментира кметът на балчишкото село Сенокос Красимир Георгиев по повод ниската активност от последните извънредни парламентарни избори на 9 юни т.г. и очертаващата се такава и на поредните такива на 27 октомври 2024 год. „Нашето село последно гласуваха под 30 на сто. Хората..

публикувано на 09.10.24 в 14:28

Бизнесът скочи срещу драстичните разходи и дефицита на държавата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изразява дълбока загриженост относно състоянието на публичните финанси в страната, особено по отношение на неконтролираното увеличение на бюджетните разходи и дефицит. Това се казва в декларация на работодателската организация. Пълният текст на декларацията гласи: „Според представената..

публикувано на 09.10.24 в 13:15