Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старото дарение представя в изложба Етнографският музей във Варна

20
Снимка: Д.Дончева



45 години от откриването на експозицията на Етнографския музей във Варна се навършват на 27 юли, денят на Освобождението на Варна от турско робство. По този повод в залите на музея е подредена изложба „Дарители и дарения”, в която са включени едни от първите дарени експонати. Най-старото е на престилки и възглавници от 1924 година на Добруджанската организация. Включени са още накити, занаятчийски инструменти и носии.  Представени са носии от Сливенско, Стралджа, Тополовград, Хасково и др.

Снимка

Последното дарение получено в музея е на огледало от началото на 20 в. Дарено е от варненеца Милен Кирачин, антиквар. За радио Варна той разказа, че го „спасил” при разчистването на стара къща във Варна, като го е прибрал в къщи. След време посещава Етнографския музей и вижда, че в една от експозициите, стая с предмети от 19 в., липсва огледало и решава да дари предмета на музея.

Снимка


Над 800 са дарителите от 1945 година  до днес, каза за радио Варна уредникът на Етнографския музей Дияна Тодорова. Най-често варненци го посещават, когато им дойдат гости от страната или чужбина.

В края на 19 век във Варна се създава дружинка за събиране на археологически и етнографски старини и природни материали. Голяма част от първите експонати са дарени от граждани – и това са предимно накити, селскостопански инвентар, занаятчийски инструменти и носии. През 1963 година Мария Николова е човекът, който се заема да открие Етнографски музей в самостоятелна сграда. Тя събира експонати и ги подрежда в една от най-представителните къщи през тези години, а именно  къщата, в която се намира и до днес, на ул. „Панагюрище” 22, която е възрожденска и е строена около 1860 година.

Експозицията „Дарители и дарения”  ще остане подредена до края на годината, за да може да бъде разгледана от повече хора. През летния сезон Етнографският музей има един почивен ден през седмицата – в понеделник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привърженици на Ахмед Доган се събраха в Росенец с призив да бъдат защитени правата му

Привърженици на Ахмед Доган са се събрали снощи пред резиденцията му в "Росенец" с призив да бъдат защитени правата му, съобщава БНР-Бургас.  "Призовавам чрез вас, медиите, служебния министър-председател, президента на България и председателя на агенция "Държавна сигурност", да осигурят правото на д-р Ахмед Доган като български гражданин. Това, което..

публикувано на 30.08.24 в 08:34

Днес определят официалните номинации за български еврокомисар

Правителството ще определи днес двете официални номинации на страната ни за български еврокомисар и ги изпраща на председателя на Европейската комисия, съобщава БНР.  Парламентарните групи, по настояване на служебния премиер, издигнаха свои кандидатури. Урсула фон дер Лайен настоя да получи български кандидатури на мъж и на жена, но снощи държавният..

публикувано на 30.08.24 в 08:23

Къде няма да има ток на 30 август

Поради извършване неотложни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, без ток днес във Варненска област ще са в селата Левски, Кичево, Аврен, Горен чифлик, Комунари.  Токът в рамките на деловата част спира в част от Долни чифлик, кв. Север в Провадия и във Варна в района на Виница и "Цветния квартал" по улиците Ружа, Кокиче и Прилеп, както и..

публикувано на 30.08.24 в 06:37

Облаци и дъжд в петък

Днес отново облачността ще е променлива, често значителна. Ще има валежи, на места с краткотраен характер, придружени от гръмотевици. Възможни са по-значители сумарни количества. Ще духа умерен вятър от север. Максимални температури между 24° и 29°, за Варна около 26°. Вълнението на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°...

публикувано на 30.08.24 в 06:07

Определиха заплатите на членовете на РИК и СИК за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия определи месечните възнаграждения на членовете на Районните избирателни комисии и Секционните избирателни комисии в страната, както и на специалистите към РИК за изборите на 27 октомври. На вота за народни представители председател на РИК ще взема 2 300 лева заплата, а заместникът му - 2 100 лева. Секретарят ще бъде с..

публикувано на 29.08.24 в 20:07

Евтим Милошев обсъди с туристически организации промените в бъдещия Гаранционен фонд

До 2 септември всички туристически организации трябва да дадат своите предложения за промени в текстовете на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма за създаване на Гаранционен фонд.  Гаранционният фонд в туризма раздели бранша и министерството Всички организации са потвърдили готовността си да продължат работата на работната..

публикувано на 29.08.24 в 19:04

Разкриха продажба на т. нар. "енергиен прах" във Варна

В обекти във Варна и още осем области в страната е разкрита продажбата на енергиен прах. Това сочат резултатите от проверката на над 150 обекта у нас, след разпореждането на здравния министър д-р Ваня Кондева.  Регионалните здравни инспекции със спешни проверки на обектите, където се продава т. нар. "енергиен сниф" Посочените продукти са..

публикувано на 29.08.24 в 18:20