Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха доклада за актуализация на движение в Морската градина на сесия

Предстои актуализацията на движението в Морската градина.След множество дебати общинските съветници одобриха доклад относно необходимостта от корекция в плана, чиято цел е въвеждане на забрана за движение на автомобили в Приморски парк и определяне на подходящ часови диапазон за обслужване на обекти в Морската градина.

„Нищо не правим, за да решим проблема с този изсмукан от пръсти доклад”, каза от трибуната Чавдар Трифонов. „Трябва постоянно решение, с което да се запазят правата за движение на собствениците там, а и свободното движение на граждани в парка.”

Костадин Костадинов обясни, че в закона за устройство на територията ясно е дефинирано определението за парк и режимът на достъп на МПС там, където могат да влизат само коли със специален режим: линейки, полиция, пожарна. Няма как да има движение в парк. В парка няма пътища, има алеи. Не знам какво очаква да постигне общината с това предложение. Има конфликт с обществения интерес и с тези хора, които са узаконили своето пребиваване там. Подобен пример има в Кюстендил в парк Хисарлъка. Решението там е, че не се допуска движение на коли. Всичко, което трябва да направим е свързано с оглед на обществения интерес. Докладът е много нескопосан и не решава проблема, не предвижда забрана за движението на частни коли, затова ще гласувам против. Каквото и решение да вземем, ще бъде обжалвано. Законът трябва да се спазва, а той не предвижда в парка движение на коли.

Христо Атанасов на свой ред заяви, че освен критики и коментари, не е чул решение. Докладът не е съвършен, но трябва да се вземе решение какво ще се случи нататък. 

Григор Григоров заяви, че е възмутен от факта, че един пътен инцидент, който може да се случи навсякъде, се използва за противопоставяне на интересите на гражданите на Община Варна. Не приемам, че достъпът до частната собственост може да бъде ограничаван. Естествено смятам, че и гражданите трябва да могат да се разхождат свободно. Докладът мотивира необходимостта от анализ, за да се реши конфилктът, добави Григоров.

Промените се налагат, тъй като в действащия план не е включена алейната мрежа в местност „Салтанат“, в резултат на което там не е определен режим на движение. Наред с това са установени несъответствия на съществуващата организация на движението с изискванията на действащата нормативна уредба. За територията на местността е отчетено също увеличаване на негативното въздействие на автомобилния транспорт върху околната среда: шум, газове и други вредни емисии над допустимите норми.

Актуализацията се налага и заради констатирано въздействие на автомобилния транспорт върху околната среда в контактната зона на бул. „Княз Борис I” и местност „Салтанат“. При ежегоден мониторинг на РЗИ – Варна в Морската градина, до Делфинариума, са отчетени нива на шум 54,4 децибела при норма 45 децибела. Освен това бул. „Княз Борис I” е локализиран като една от зоните, в която замърсяването от автомобилния транспорт във Варна е най-високо, се казва още в документа.  

Предстои да се разработи проект за актуализация с въвеждане на забрана с пътни знаци от група „ B” на кръстовищата  на бул. „Княз Борис I” със сп. „Акациите“ и сп. „Делфинариума“ в посока Златни пясъци.

Община Варна ще участва в проект по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” за безвъзмездна финансова помощ за екологично чист транспорт, като ще бъдат купени електрически автобуси. Това решиха съветниците на днешното заседание. Преди два месеца Министерството на околната среда и водите обяви, че има неусвоен ресурс, който би могъл да бъде предоставен на конкретни общини за купуване на нови електрически превозни средства. Стойността на проекта е 70 милиона. Към момента автопаркът на Градски транспорт е със седемдесет и седем автобуса, които са с изтекъл срок на експлоатация. По проекта ще бъдат направени и зарядни станции на възлови места и в базата на Градски транспорт-Варна.

Генералният план за организация на движението във Варна ще бъде актуализиран. Това стана възможно, след като Общинският съвет одобри доклад за необходимостта от промени в плана, чиято цел е да се ограничи движението на автомобили в местността "Салтанат" в Приморския парк.

Първата стъпка, която предстои след влизане в сила на решението на местния парламент, е да се възложи изработването на проект за актуализация на плана. Той ще бъде обявен съгласно изискванията и сроковете по Административнопроцесуалния кодекс и Закона за устройство на територията. След като изтекат тези законови срокове, проектът ще бъде внесен за разглеждане от Експертния съвет по устройство на територията. Крайният акт е заповед за неговото одобрение от кмета на община Варна, обясни след заседанието Светла Маринова, директор на дирекция "Правно-нормативно обслужване" в Община Варна.

Стремежът на администрацията е да удовлетвори всички засегнати страни, като същевременно се ограничи максимално движението в Морската градина. Вероятно ще има изключения за определени институции, сред които Карин дом, Логопедичната детска градина и Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Ривиера“. Ще има и режим за зареждане на заведенията в местността „Салтанат“. „Това е, което можем да направим до приемането на Подробен устройствен план за местността, който изисква повече време за изготвяне“, допълни Маринова.

Докладът на необходимостта от актуализация на Генералния план за организация на движението беше одобрен след дебати в зала „Пленарна“, при които се чуха различни позиции. Една от тях бе, че документът не е съвършен, но е крачка напред към решаване на казуса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът отхвърли предложението за въвеждането на един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас, предаде БНР.  Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 12:11

ВИП силвър билет или връщане на сумата - двата варианта за закупилите билети за "BREEZE BY EXIT"

Всички, които са закупили билети за фестивала "BREEZE BY EXIT" във Варна, могат да постъпят по два начина, след като късно снощи стана ясно, че събитието ще бъде безплатно, обясниха за Радио Варна организаторите. BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни Първият вариант е билетът, който са закупили, да стане ВИП силвър билет, който им..

публикувано на 14.08.24 в 11:59
Синя зона, център, Варна

Без синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи утре, 15 август, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона" за Радио Варна. 15 август ще е почивен ден за варненци Синята зона в..

публикувано на 14.08.24 в 11:00

Птицевъди настояват за забрана на вноса на украински яйца у нас

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:48

Варненската митница продава на търг стоки, отнети в полза на държавата

Териториална дирекция "Митница Варна" продава на търг с тайно наддаване 26 групи различни стоки, изоставени или отнети в полза на държавата. Продажбата се извършва по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Стоките са задържани през последните години и за тях вече са приключили производствата, водени от митническата дирекция. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 10:28

Обискират имоти на Румен Гайтански-Вълка

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански, предаде БНР.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Голям клон счупи бронираното стъкло на Шишковата градинка (СНИМКИ)

Бронираното стъкло, което покрива археологическите находки в Шишковата градинка във Варна, отново е счупено.  Причината за инцидента е паднал голям клон от дървото в близост до покритите със стъкло артефакти, разказа за Радио Варна Иван Киров, който е седял на пейка точно срещу дървото и е успял да отскочи встрани, има и леки охлузвания...

публикувано на 14.08.24 в 09:46