Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиан" ни препоръчва да посетим Пловдив през септември

4
Снимка: bnt.bg

Британската медия The Guardian дава съвети за перфектна разходка в Пловдив. Като европейска столица на културата през 2019 г. този древен град отразява своите римски, персийски и османски влияния, пишат от изданието.

В статията се обръща внимание на колоритния квартал Капана, гледките, които хълмовете откриват към града, възможността да се закупят ръчно изработени предмети. На читателите се препоръчва и непременно да опитат баница, тракийско вино и да посетят един от всичките ресторанти с невероятна гледка.

Нощ в операта

Античният театър в Пловдив е най-известната културна забележителност. Римски амфитеатър драматично "кацнал" на хълм над града. Посетителите могат да се насладят на изпълнения на Пловдивската опера и нейните международни гости, докато седят на древни мраморни седалки, гледащи над центъра на града, с планините Родопи в далечината - спиращ дъха спектакъл.

Творчески квартал

Капана е най-творческият квартал на Пловдив, пешеходна зона, пълна с магазини, ресторанти и галерии. През 90-те години е зона за паркиране, пълна с разрушени къщи. Трансформацията му започва през 2014 г., когато 10 творчески предприятия се местят в района, финансиран от Фондация за европейска столица на културата.


Изкуство и баня

Често културните преживявания в Пловдив са интересно съчетание от съвременно изкуство и вековни архитектурни и културни паметници. Античната баня се управлява от независима художествена асоциация повече от 20 години.

Интериорът на турската баня от 16-ти век все още е непокътнат, така че произведения на изкуството са поставени в автентична атмосфера с оригинални каменни стени и зашеметяващ централен купол.

В момента пространството се управлява от Градската галерия и е основното място за провеждане на изложби за съвременно изкуство. Особено приятно е през летните месеци и началото на септември, когато в пловдивските горещини остава хладно.

Къщи от епохата на Османското владичество

Старият град в Пловдив е известен със своите като излезли от картичка криволичещи калдъръмени улици и красиви запазени къщи от османската епоха. Една от най-пищните е къща Хиндлиян, чийто арменски собственик - търговец, монтира фонтан с розова вода в хайета или основното жилищно пространство.

Тракийското вино

Прашната равнина, в която е построен Пловдив, има перфектен климат за отглеждане на грозде, особено червени сортове, като богатия, тъмен мавруд (очевидно, той се отглежда тук още от тракийско време). В България се организират специални винени турове. Ако нямате време, може да опитате вкуса на местното вино и в баровете в града.

Местни занаяти

Улица "Магура" в Капана е пълна с магазини, помещаващи местни занаятчии. Има места за закупуване на ръчно изработени колани с богато украсени катарами и езически кукерски маски, носени от българите, за да изплашат злите духове по време на средновековни празненства. В Стария град, на Улицата на занаятите, е другото място, на което можете да си купите местни стоки и да видите занаятчии, работещи в ателиетата си.

Друг фаворит е къщата-музей "Клианти", която има красиво боядисани тавани и малки стаи с малки врати, използвани някога за съхранение на търговските стоки.

Изкачете се по градските хълмове

Пловдив е построен на седем хълма. В момента има само шест. Най-популярният за туристите е Небет тепе, един от трите хълма на Стария град. Най-ранните археологически останки датират от 4 000 г. пр. Н. Е. (твърди се, че Пловдив е най-старият град в Европа). Но хълмът Бунарджика, известен и като хълма Альоша заради паметника на съветския войник, е по-специален. Гледката от върха е превъзходна и често там се организират партита на открито.

Пловдив се намира на 2 часа и половина от столицата София. Пролетта и есента са прекрасни в Пловдив. През юли и август в града е горещо, но фестивалите го държат жив. Тази година има пълна програма от културни събития по случай Европейската столица на културата. Зимите в Пловдив са студени, а снегът не е рядкост. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 17 юли

На 17.07.2024 от 08:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - Промишлена зона Метро, Западна промишлена зона, фирмите: ФАЙТЪР ООД, ХЕРА БГ ООД, ГЕЯ КОМЕРС 5 ООД, ХИЛТИ БЪЛГАРИЯ ЕООД, ЗОРА - М.М.С. ООД, АНДИ-Л ЕООД,..

публикувано на 17.07.24 в 06:11

Горещините продължават и в сряда

С все още приятна утринна прохлада и слаб североизточен вятър ни посреща утрото в сряда. Днес е обявен червен код за опасно горещо време в няколко общини във Варненска област - Провадия, Ветрино, Дългопол, Суворово, Белослав, Вълчи дол и Девня. На останалите места кодът е оранжев. Днес ще преобладава слънчево време, следобед главно във..

публикувано на 17.07.24 в 05:57

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53