Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат преструктуриране на Тубдиспансера

Промяна в капитала на Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания гласуваха на днешното си заседание членовете на ПК „Собственост и стопанство“. Капиталът ще бъде увеличен с близо 257 000 лв., представляващи стойността на отпуснатите от общинския бюджет средства за изплащане на задължения на лечебното заведение. Болницата получи финансирането през април, за да  погаси дълговете си към НАП и Енерго-Про и да изплати част от заплатите на персонала.

Готов е докладът за състоянието на болницата и евентуалното й преструктуриране. Един от вариантите е административно-диагностичната дейност на Тубдиспансера, заради която основно се трупат дългове, да бъде поета от УМБАЛ „Св. Марина“, МБАЛ „Св. Анна“ или Военноморска болница, а стационарът в с. Звездица да се запази. Изказано бе мнението, че ако болницата се преструктурира по този начин, тя ще може сама да се издържа със субсидията, която получава от Министерство на зздравеопазването. Решение за бъдещето на лечебното заведение, което от години е в трудно финансово положение, ще бъде взето на по-късен етап.

Повече подробности чуйте в разговора на Ваня Славова с общинския съветник Григор Григоров:



Общинските съветници гласуваха също два павилиона, общинска собственост, да бъдат предоставени за безвъзмездно ползване на дирекция „Социални дейности“ в Община Варна. С тези обекти, които в момента са неизползваеми, ще бъдат разширени пенсионерските клубове в кв. „Младост“.

Членовете на комисията дадоха съгласието си две помещения, собственост на общината, да продължат да се ползват от МВР – Варна. Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР кандидатства по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. с проект за подобряване на диалога между полицията и ромската общност, като е включила девет областни дирекции, сред които и варненската, като партньори. ОД МВР – Варна е определена да участва с двете помещения на ул. „Дрин“ и „Тодор Влайков“, които са в непосредствена близост до квартал „Максуда“. Изискванията за имотите са да са собственост на МВР или да има сключен договор за ползване за срок от 10 години. Ако ведомството спечели проекта, помещенията ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани и превърнати в приемни, обслужващи преобладаващо ромско население.


Откритият спортен комплекс в Аспарухов парк също фигурира в дневния ред. Съветниците решиха комплексът, който се намира в близост до бул.  „Първи май“, да се предостави за безвъзмездно управление на ОП „Спорт – Варна“.

На днешното заседание беше одобрен и застраховател на сградата и имуществото на Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обработват паметниците във Варна с гел, който отблъсква гларусите

Обработват паметниците във Варна със специален гел, който отблъсква гларусите. Започна почистване на монументите във Варна. Освежени са бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“, съобщават от общинския..

публикувано на 09.07.24 в 11:27

Задържаха кмета на варненското село Старо Оряхово

Разследване за наличие на организирана престъпна група, извършвала изнудване и рекет в село Старо Оряхово, община Долни чифлик е започнала Окръжната прокуратура във Варна. По предварителна информация   разследват кмета  на селото Петър Тинев. Все още разследването е в начален етап, по-късно ще бъдат оповестени подробности, допълват от..

публикувано на 09.07.24 в 11:09

Всеки втори пожара в Североизточна България заради хвърлена незагасена цигара

Почти всеки втори пожар в Североизточна България възниква заради хвърлена незагасена цигара.  18 пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината. От тях шест са в обхвата на Държавно горско стопанство - Варна, по три на тероторията  на Генерал Тошево и Шумен, два за ДГС-Цонево и по..

публикувано на 09.07.24 в 11:07

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка. Случката се разиграла на 29 юни, малко след 22 часа.  Двама маскирани са заплашили с пистолет касиерка в денонощен магазин в кв. „Младост“ и са взели оборота на търговския обект. Извършителите са заловени бързо от полицията, установено е, че оръжието, с което са нападнали касиерката, всъщност е..

публикувано на 09.07.24 в 10:48

Мотоциклетист пострада край Албена заради неправилна маневра на 71-годишен водач на

Произшествието става на 8 юли около 10.50 часа на кръстовище Албена в посока Кранево , съобщават днес от пресцентъра на полицията. На място е установено, че лек автомобил БМВ, управляван от 71-годишен мъж на забранен участък от пътя предприема маневра обратен завой, като не пропуска движещия се зад него мотоциклет..

публикувано на 09.07.24 в 10:21

17 души са загинали в катастрофи от началото на месец юли

7 души са загинали, а други 46 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Три са тежките произшествия в столицата. При тях са пострадали трима души, единият от които е с опасност за живота. 26 са леките катастрофи. От началото на месеца в страната е имало 203 пътни инцидента със 17 починали..

публикувано на 09.07.24 в 08:58

Дискусия с интериорни дизайнери и архитекти ще се проведе във Варна

Дизайнери, архитекти, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да дискутират тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Проявата ще се проведе на 12 юли на бул. „Сливница“ 160 от 18.30 часа, в Клуб на дизайнера, който предстои да бъде разкрит и във Варна, освен в София. Това каза за Радио Варна Гена Събева,..

публикувано на 09.07.24 в 07:05