Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Увеличава се популацията на бездомни котки във Варна

Снимка: pixabay.comВсяка година популацията на котки и кучета във Варна се увеличава, особено през пролетно – летния сезон. Това каза за радио Варна Светла Димитрова, доброволец в неправителствената организация Animal Hope-Варна. Една от основните причини е липсата на програми за кастриране, най-вече за котките, посочи тя.

В момента доброволците от организацията за защита на животните се грижат за над 130 кучета и котки, нстанени в приемни домове. Постоянно получават сигнали за изоставени и болни животни, които да спасят.

10 доброволци  са ангажирани с каузата на Animal Hope-Варна да помагат на изоставените животни. Организацията разчита изцяло на дарения от хора, като има и виртуално осиновени животни, за които осиновителите заплащат определена сума за животното, което са осиновили. С парите от тях се купува храна и консумативи за всички животни, каза още Светла Димитрова.

„Добрата новина е, че в България вече има  все повече хора, които осиновяват инвалидно животно или такова без порода.”, допълни Димитрова.

За да могат да осигурят прехраната на всички животни има активна акция по виртуално осиновяване, приемат се и дарения. Постоянно са нужни тоалетни за котките, препарати, килимчета, хавлии, купички за хранене и др.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят улици във Варна, заради мача

Във връзка с футболната среща между отборите на "Черно море" и "Левски", в периода от 16:00 до 16:30 часа, ще бъде временно ограничено преминаването на автомобили по ул. "Никола Й. Вапцаров" и по бул. "Осми Приморски полк" в участъка от ул. "Царевец" до ул. "Д-р Анастасия Железкова".

публикувано на 22.02.20 в 15:15

Тол камерите в помощ на КАТ

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Това ще стане чрез свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така ще се установяват не само нарушители, използващи републиканската пътна мрежа без платени пътни такси. Актуална информация..

публикувано на 22.02.20 в 15:05

Една бира за живот до 90

Мъжете, които обръщат по една биричка дневно, почти удвояват шанса си да достигнат 90-годишна възраст, показа проучване, цитирано от „Сън“. Консумиращите по една малка бира на ден (около 300 мл) имат 81% по-голям шанс да отпразнуват 9-тото си десетилетие в сравнение със заклетите трезвеници, които не близват алкохол. И на жените пивото се..

публикувано на 22.02.20 в 15:01

Мъж нападна дежурен лекар във Варна

Снощи около 21:40 часа е подаден сигнал за нападение над дежурен лекар в спешен център на болнично заведение във Варна.  По време на преглед, 31-годишен мъж от Русе, известен  на МВР и във видимо неадекватно състояние, извършва действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи се в отправяне на обиди и псувни към дежурния лекар. Същият..

публикувано на 22.02.20 в 14:28

Божана Димитрова: Независимостта би трябвало да е кредо на журналистите

Един от легендарните гласове на Българското национално радио – Божана Димитрова празнува днес своята 80-а годишнина. „Златният глас” на БНР остава в съзнанието на слушателите най-вече като водеща на предаването-явление „Разговор с вас” В интервю за Радио Варна Божана Димитрова коментира, че независимостта на медиите се устоява много трудно,..

публикувано на 22.02.20 в 13:50
IT-специалистът Божидар Божанов в студиото на

Божидар Божанов: Все още има проблем с електронната сигурност

Докладът на Временната парламентарна комисия за хакерската атака срещу НАП показва, че има системен проблем с осигуряването на електронна сигурност. Това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна IT-специалистът Божидар Божанов. Течът на данни се е случил, защото някой в администрацията е допуснал грешка. Важното е да се реагира след..

публикувано на 22.02.20 в 13:16
Анелия Клисарова

Проф. Анелия Клисарова: Варна има нужда от инфекциозна болница

Важно е общинските здравни заведения, не само да съществуват, но и да осигуряват достъпно и качествено обслужване на пациентите, това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ председателят на комисията по здравеопазване във Варненския общински съвет проф. Анелия Клисарова. Според нея, Варна има нужда от нова и модерна инфекциозна..

публикувано на 22.02.20 в 12:43