Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Kъщата-музей на Адриана Будевска в Добрич ще бъде реконструирана

Адриана Будевска в ролята на Далила и със съпруга си Христо Ганчев

След повече от три години борба с институциите къщата музей на Адриана Будевска в Добрич най-после ще бъде реконструирана. Усилията на Регионалния исторически музей и Община Добрич най-после са на път да се увенчаят с успех, след като тази седмица беше подписан договор с фирма изпълнител на проекта. Родната къща на родената в Добрич на 13 декември 1878 година актриса ще бъде съборена и построена наново в автентичния й вид. Оставен на произвола повече от 30 години домът на Адриана Будевска е бил апетитен за редица инвеститори най-вече заради мястото, на което се намира. По същата причина целта на предишното местно управление е била тя да бъде извадена от списъка на паметниците на културата. За щастие този план не е бил осъществен и само след няколко месеца родният дом на Будевска ще се превърне в културно място на театъра и литературата.

Повече от три години усилия, девет съгласувания с различни инстанции, недостатъчно пари, отпуснати от Министерството на културата и липса на желаещ да се заеме с обществената поръчка. Това са само част от препятствията, които трябваше да бъдат преодолени, за да се запази една от знаковите сгради с историческа памет в Добрич. Щастливо съвпадение е фактът, че именно през 2019 година се навършват 120 години от стъпването за първи път на театралната сцена на Адриана Будевска. Сумата, отпусната от Министерството на културата, е 64 000 лв., като към тях музеят е отделил от собствените си средства още 12 000 лв.

Това място ще бъде използвано не само като музей, но и като творческа работилничка за децата, в изпълнение на проекта на Министерството на образованието „Музеят в училище и училището в музея“, споделя зам.-кметът по хуманитарните дейности в Община Добрич д-р Емилия Баева.

През 1976 година оригиналната къща на Адриана Будевска е съборена и изградена наново, но са допуснати леки неточности с оригинала. При сегашната реконструкция проектът е направен така, че да повтори изцяло оригинала, благодарение на богатия снимков материал, който се пази в РИМ, допълва директорът му Добри Добрев.

Богатият архив, който Регионалният исторически музей в Добрич съхранява за Адриана Будевска от години бива излаган в съкратен вариант на различни места в страната, но най-после ще се върне обратно у дома си, споделя главният уредник Кремена Митева.

Дейностите по проекта започват веднага, тъй като крайният срок за отчитането му е 15 ноември. И понеже за култура в България парите никога не стигат, от РИМ ще са щастливи на всяка финансова помощ от дарители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11