Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на западнонилска треска у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България е регистриран първи случай на западнонилска треска за тази година, след като болестта беше потвърдена при 60-годишна жена от Монтана. Жената вече е в стабилно състояние, съобщи пред „Хоризонт“ професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

„Знаете, това е заболяване, предавано чрез комарите и протича със засягане на централната нервна система. Тази жена е била с неврологична симптоматика от около седмица. Вече е добре и нещата при нея вървят благоприятно. Заболяването е заразно, само ако е в острата фаза, в температурната фаза, ако някой комар ухапе, и пренесе на други хора. Заболяването не се предава директно от човек на човек, предава се само чрез комар или чрез заразена кръв при кръвопреливане“.

Според професор Кантарджиев пикът на западнонилската треска предстои в края на този месец и през септември. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: Вирусът на западнонилската треска не е характерен за нашата страна

"Страната ни е северна граница на района на разпространение на вируса на западнонилската треска. Този вирус не е характерен за нашата страна. Може в някои топли и влажни лета да се появят единични случаи, но ние не сме мястото, където това заболяване се..

публикувано на 07.08.19 в 14:09
Проф. Тодор Кантарджиев

Детето от Русе, за което имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса

Окончателната диагноза в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести е, че детето от Русе, за което се имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса, съобщи директорът на Националния център..

публикувано на 06.08.19 в 16:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

"Възраждане" отказва да подкрепи правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -  без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно..

публикувано на 02.08.24 в 17:10

Област Добрич е на едно от последните места по осигуреност на лекари и болнични легла

На едно от последните места в страната се нарежда област Добрич в края на 2023 г. по осигуреност с лекари и болнични легла, сочат данните на националната статистика. В края на 2023 г. в област Добрич функционират седем заведения за болнична помощ със..

публикувано на 02.08.24 в 16:42

680 кг от декар е средният добив на пшеницата в община Балчик

Средният добив на пшеницата в община Балчик е 680 кг от декар. С тази култура са засети 160 хиляди декара, съобщава Ми­нис­тер­ството на зе­ме­де­лие­то и хра­ни­те. Спрямо миналата година добивът е по-добър с 80 кг/дка. В област Добрич зе­ме­дел­ци­те..

публикувано на 02.08.24 в 16:03

Продължават разговорите между "Има такъв народ" и "Възраждане" за третия мандат

От "Има такъв народ" разговарят с представители на "Възраждане" в търсене на подкрепа за третия мандат. И двете партии откриха припокриване по темата с референдумите, но остават различията за членството в НАТО и военните бази на съюзниците у нас. Срещата..

публикувано на 02.08.24 в 15:21

Председателският съвет на ОбС-Варна се срещна с част от кметския екип

По инициатива на председателя на Общинския съвет във Варна Христо Димитров се състоя среща на председателския съвет на местния парламент с част от екипа на кмета на града Благомир Коцев по повод призива на кмета да се свика извънредна сесия на..

публикувано на 02.08.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

Възстановиха маршрута на линия № 10

От 14:00 часа днес е възстановено обслужването на автобусна линия № 10 по утвърденият ѝ маршрут както следва: след спирка „Янко Михайлов“ продължава по ул. „Прилеп“ - спирка „ВиК“,  надясно по бул. „Хр. Смирненски“-  спирка „Вятърна мелница“, надясно спирка..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Сухи треви горят под "Топливо" във Варна

Сухи треви горят в района на "Топливо" във Варна.  Огънят е до жп линиите.  Екипите са на място, няма опасност от разпространение на огъня, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Сигнал за пожара е подаден в 12,36 часа...

публикувано на 02.08.24 в 13:26