Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Водораслите не трябва да се трупат на брега, а да се извозват

Купчини от струпани водорасли по плажовете на Южното Черноморие дразнят туристите. От няколко дни възмутени летуващи споделят снимки на ивици, на които изхвърлените от морето биологични отпадъци, са натрупани на брега.

Първите сигнали бяха пуснати за бургаския квартал „Сарафово“, където водораслите били струпани на безплатната зона, на купове, а  при гниенето им се отделя неприятна миризма. Те вече са отстранени, но туристи сигнализираха, че на купчини са струпани и на Северния плаж в морския град. Практиката не е те да се хвърлят в морето, защото то обратно ги връща и това упражнение е безмислено, споделя наемателят на плажа в Крайморие Николай Димитров:

„Наемам допълнителни работници, които да почистват. Събираме ги на купчини, след което ги слагат в найлонови чували и ги поставяме в специално поръчан контейнер, който е от фирма с лиценз за извозване и изхвърляне на биологична маса“

Тези отпадъци не могат да се смесват с битовите, категоричен е той. За да е чиста ивицата и туристите да нямат оплаквания, особено през август, плажовете трябва да се почистват по няколко пъти на ден, посочва Николай Димитров.


Струпаните водорасли на плажа в
Северният плаж в Бургас

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Пожар край вилна зона "Росенец", има загинал

Пожар край вилна зона "Росенец" край Бургас. Горят сухи треви и растителност. На място има един противопожарен автомобил и трима огнеборци, предаде БГНЕС. Вследствие на задимяването е загинал мъж на 71 години, който е обитавал вила в района. 

публикувано на 09.08.22 в 16:55

Край на маските в магазините от четвъртък

От четвъртък носенето на защитни маски става задължително само за лечебните заведения, аптеките, оптиките и социалните заведения. Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Без маска могата да ходят деца до 6-годишна възраст. Такава заповед подписа днес, 9 август,..

публикувано на 09.08.22 в 16:48

Министър Илин Димитров: Осигуряваме допълнителни линейки за морските курорти

Осигуряването по една допълнителна линейка за морските курорти е един от основните приоритети на Министерството на туризма. Това каза за Радио Варна служебният министър Илин Димитров, който днес представи програмата и най-неотложните задачи по които ще работи оглавяваното от него министерство в следващите месеци. "Ще позиционираме по още една линейка..

публикувано на 09.08.22 в 16:31

Изясняват се причините за катастрофата, отнела живота на двама украинци

Изясняват се обстоятелствата, довели до тежко пътнотранспортно произшествие, при което са загинали двама украински граждани, а други трима са настанени за лечение с опасност за живота. Инцидентът сее случил на 8 август между три автомобила на пътя между селата Царичино и Кремена, община Балчик. При тежката катастрофа са се сблъскали два автомобила с..

публикувано на 09.08.22 в 16:14

Кметът на Балчик за инцидента: Спираме водата и тока на заведенията, обявили сме зоната за опасна отдавна (СНИМКИ)

Зоната на срутището край Албена, където бяха затрупани двама души, е обявена за опасна отдавна. Достъпът на автомобили по алеята е забранен, каза кметът на община Балчик Николай Ангелов. Той обясни, че заведенията са в частни терени и имат разрешение за поставяне, като подчерта, че крайната мярка, която ще бъде предприета, за да бъдат затворени, е да им..

публикувано на 09.08.22 в 14:47

Извадиха затрупаните от срутището край Албена (СНИМКИ)

Пожарни екипи извадиха затрупаните от срутището край Албена,  обясни началникът на балчишката пожарна инж. Антон Антонов. Припомняме, огромна скална маса се срути върху заведение край Албена. Сигналът е подаден малко след 10,30 часа в Общинския съвет за сигурност. На същото място преди близо 20 години двама души загубиха живота си, затрупани от..

обновено на 09.08.22 в 13:14

Моряците на кораба "Рожен" не са били блокирани

Моряците на кораба "Рожен" не са били блокирани и са имали възможност да слизат от борда, но решението да не го напускат е на капитана. Това обясниха изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" кап. Александър Калчев и капитанът на кораба Кирил Карапанов. На кораба заварихме нормална ситуация, хората бяха спокойни, нямаше..

публикувано на 09.08.22 в 13:03