Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предлага държавните висши училища да могат да създават търговски дружества

проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет
Снимка: БГНЕС

Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества или да участват в капитала на такива с цел да печелят от научната си дейност, предвижда проектопостановление на Министерския съвет, внесено за обществено обсъждане от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Участието на висшето училище в създаденото от него търговско дружество не може да е по-малко от 34 на сто от общия капитал на дружеството. Предметът на дейност на фирмите може да е в три направления – изследване, реализация и развитие на научни разработки, внедряване и продажба на такива и посредничество при трансфера на технологии между технологични центрове и технологични паркове. 

Решенията за създаване на търговските дружества или за участието на висшите училища в капитала на такива ще се вземат от Академическите съвети на университетите. Подчертава се, че учебните заведения могат да създават фирми само за стопанската реализация на резултати от извършените научни изследвания и създадените обекти на интелектуална собственост.

В капитала на дружествата висшите училища ще могат да участват с парични и непарични средства. 

Пред "Хоризонт" проф. Любен Тотев – председател на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет, коментира в положителна светлина проектопостановлението на Министерския съвет, отнасящо се до държавните висши училища:

"Ние одобряваме, дори казвам, че малко позакъсня. Но по-добре късно, отколкото никога".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Диян Стаматов

Диян Стаматов: Притесненията от хакери не трябва да спират въвеждането на електронните дневници

Министерството на образованието и науката отделя близо 2 млн. лева за закупуване на електронни дневници за училищата през новата учебна година. Софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на..

публикувано на 14.08.19 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че ще приеме да стане отново служебен министър-председател, ако президентът Румен Радев му възложи този пост, предаде БГНЕС.  „Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер. Но първият, който..

публикувано на 05.08.24 в 18:02

Затварят временно автомобилния подлез до Спортна зала

Във връзка с премахване на опасно дърво на 6 август (вторник) от 8:00 до 12:00 часа временно ще бъде затворено движението в района на автомобилния подлез в близост до Двореца на културата и спорта и платения паркинг към него.  В този часови..

публикувано на 05.08.24 в 18:00
Снимката е илюстративна

Глобиха с близо 300 хиляди лева сметопочистващата фирма във Варна, най-много са санкциите в "Приморски"

Община Варна е наложила 291 000 лева санкции на сметопочистващата фирма само през юли, съобщава общинският пресцентър.  Най-много – около 102 000 лева, са санкциите в район „Приморски“ . Г рафикът за извозването на отпадъците се спазва, но не се..

публикувано на 05.08.24 в 17:46

Пореден ден жители на "Аспарухово" протестират срещу отсичането на седем кедъра в квартала

Жители на варненския квартал "Аспарухово" протестират и днес пред терен в центъра на квартала, където ще бъдат отсечени седем кедъра и още едно дърво, за да се построи кооперация. Недоволните изразиха готовността си да протестират всяка вечер, защото,..

публикувано на 05.08.24 в 17:45

Какви са рисковете при покупка на храна от амбулантни търговци на плажа?

Покупката на храни като царевица и гевреци от амбулантни търговци на плажа може да крие рискове за здравето на потребителите, а осъществяването на ефективен контрол от страна на институциите на извършващите такава дейност нерегламентирани лица е..

публикувано на 05.08.24 в 17:12

Община Варна: Пет са подадените оферти за строителството на новата сграда на библиотеката

Пет оферти са подадени за строителството на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Постъпилите предложения са от „Планекс груп“ ДЗЗД, „Камо билд груп“ ЕООД, „Булстрой груп“ ЕООД, „Консорциум щрабаг – библиотека Варна“ ДЗЗД,..

публикувано на 05.08.24 в 16:45

Акция "Скорост" в цялата страна от днес

От днес до 11 август в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във..

публикувано на 05.08.24 в 16:28