Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След Виена талантливата Жасмина Темелкова пее и във Варна

За пръв път в празничния концерт край фонтана ще посрещнем още едно талантливо варненско сопрано – младата Жасмина Темелкова

Шест пъти ще излезе на сцената, шест арии ще изпее тази вечер най-младият изпълнител в празничния концерт за Деня на Варна, 15 август.

Тя е възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, сега студентка по оперно пеене във Виена с изяви на европейската музикална сцена.

Тази вече от 20 часа и 30 минути варненци и гостите на града могат да се насладят на прекрасния и глас. Какви емоции изпитва талантливата Жасмина Темелкова преди концерта, чуйте в разговора и с Дана Момчилова:

Няма търпение да се срещна с варненската публика, с толкова много приятели в нея.  Голяма чест е за мен да съм тук и да участвам в празничния концерт

Кога разбра, че ще имаш този ангажимент?

Не много отдавна в интерес на истината. Поканата дойде преди месец и половина и се съчета прекрасна с планираната ми почивка във Варна

Пея две самостоятелни арии, два дуета и участвам в още два номера като терцет

Кое ти е най-любимото ти произведение?

Най-любима ми е арията, която завършва моето участие в концерта. Това е арията на Мюзета от Бохеми. Тя е много важна за мен, защото дълго време работих. Това е ария, която съм пяла по различни конкурси, на различни концерти във Виена. Значи много за мен, защото това е арията, с която  започнах да се изявявам на по-важни места,  да участвам на сериозни събития. Помня колко много време ми отне докато се получи затова я ценя толкова много и се радвам, че е включена в концерта.

Може ли да те помоля да запееш малко

Да, да, ще запея, но в друга тоналност, а зрителите на концерта ще я чуят в оригинал

Снимка

Ти участва ли в избора на произведения?

Да, с диригента Кръстин Настев коментирахме и подбрахме конкретните произведения

Какви са емоциите ти за довечера?

Приятното вълнение и адреналинът надделяват, защото за първи път ще пея опера пред варненската публика и се надявам да я зарадвам

Имаш ли други изяви досега?

Най-ярката ми изява досега е в театър Баден до Виена, където дебютирах в опера  в цялостна роля. Това бе ролята на Марцелина от „Фиделио“, операта на Бетовен. Това беше изключителен опит, в  който научих страшно много за поставянето на оперен спектакъл.  Вдъхна ми надежда, че нещата се получават.

Снимка


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кап. Галин Георгиев: Принуждават моряци да преподписват договорите си

Удължаването на смените е единствено в интерес на корабособственика и в ущърб на моряците. Това мнение изказа в интервю за морското предаване на Радио Варна капитан Галин Георгиев. Наложило се е договорът му да бъде удължен, като е преподписвал два пъти за по два месеца. Така първоначалните 4 месеца по договор, след подписването..

публикувано на 24.09.20 в 11:46

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00