Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Ладията на живота“ – за историята на дарителството във Варна

„Ладията на живота“ – така се казва първоначално корабният макет „Елеонора“, част от постоянната експозиция на Военноморския музей във Варна. Интересна е историята на малката яхта, която събира в себе си символи, неразривно свързани с историята на града – стария герб с котвата и двата лъва и лика на Света Богородица с Христос в ръце. Тя е неразривна част и от съдбата на царица Елеонора – втората съпруга на цар Фердинанд, наричана „Белият ангел с Червения кръст“.

В началото на август 1917 година тежкоболната царица съобщава волята си на предстоящия й рожден ден – 22 август, вместо да получава подаръци, да организира благотворителна кауза за събиране на средства за подпомагане на многото пострадали от войната – сираци, ранени, инвалиди. За тази цел се среща с представители на различни благотворителни дружества във Варна, ръководени от митрополит Симеон. Тя им предлага да се направи т.нар. „Ладия на живота“ – макет на лодка за обковаване с цел набиране на средства. „При тези лодки всеки, който е направил дарение, получава гвоздейче, което се забива в тази ладия. Това е инициатива, която не е добре позната дотогава в България“, поясни Тодорка Стоянова, старши експерт във Военноморския музей във Варна. Изработването на корабния модел е възложено на Флотската работилница с ръководител Карл-Петър Трънка, който е проектирал корабния макет и е ръководил пряко изработването му.

Върху двете платна на лодката са изобразени старият герб на Варна и лика на Света Богородица с Христос в ръце. Върху щампите, изработени специално за украсата на двете платна, се виждат инициалите „АМ 917“, които насочват към името на художника Александър Мутафов. По това време именно той е работил като военен художник към Флотилията.

Лодката е открита на рождения ден на царица Елеонора, когато варненци купуват златни, сребърни и железни гвоздейчета на стойност 26 хиляди лева. С тях по-късно се обковава и лодката, която след смъртта на царицата вече носи името й. Със събраните гвоздейчета се изписва и името на втората съпруга на Фердинанд.

Лодката никога не е плавала, съдбата й на музеен експонат радва посетителите на Военноморския музей, който работи до 18 часа и в празничния 15 август.

Повече за историята на дарителския макет "Елеонора" може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва дългоочакваното затопляне

Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места е възможно да превали. Вятърът ще бъде до умерен от югозапад, а дневните температури осезаемо ще се повишат и ще бъдат между 24 и 29 градуса. По..

публикувано на 03.06.20 в 19:38
Белгия ЕС

Белгия отваря от 15 юни сухопътните си граници

От 15 юни сухопътните граници на Белгия ще бъдат отворени, съобщи премиерът Софи Уилмес. Тя посочи, че всеки пътуващ към друга страна от ЕС и Великобритания трябва предварително да се увери какви са условията, налагани срещу епидемията от Ковид-19 в държавата, към която се е насочил. От 8 юни в Белгия се премахва списъкът на разрешените..

публикувано на 03.06.20 в 18:04
Деница Сачева

Сачева: Мярката „60/40“ ще действа до 30 септември

Мярката, станала известна като „60 на 40“, ще действа до 30 септември. По нея вече могат да се наемат и безработни, регистрирани в бюрата по труда, потвърди министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БНР. Тя посочи, че някои от изискванията за подпомагане по тази мярка ще отпаднат. „Няма да има нужда фирмите да са спрели..

публикувано на 03.06.20 в 16:58

Подпомагат семейства на осмокласници с 250 лева

Очаква се около 40 000 родители на осмокласници да бъдат подкрепени с предложената нова еднократна помощ от 250 лева. Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева. На първи юни премиерът Бойко Борисов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение в НС за отпускане на еднократна помощ от 250 лв. на нуждаещи се..

публикувано на 03.06.20 в 16:42

Варненската болница "Св. Марина" благодари на дарителите

Ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ -Варна изказва своята благодарност за съпричастността и подкрепата към всички дарители, които в трудния момент при справяне с епидемията COVID-19 изразиха своята социална отговорност и гражданска позиция и се включиха в дарителската кампания. В кампанията, обявена от УМБАЛ „Св. Марина“ за  купуване..

публикувано на 03.06.20 в 16:20

2 248 заявления за прием на деца в градини и 2 458 - в училища

Над 2 200 варненци подадоха заявления за прием в първа и в яслена група в общинските детски градини във Варна още в първите два дни от старта на електронния прием, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Срокът за подаване на заявления изтича на 15.06.2020 г. в 23:59 часа. Първото класиране е на 22.06.2020 г...

публикувано на 03.06.20 в 16:15

Екосдружения от Варна ще сезират ЕК за замърсяването на Варненското езеро

Писмото  до европейската институция ще бъде съпроводено с придружаващи сигнали от други еко организации от страната. Това съобщи за Радио Варна инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.  Той напомни, че Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите..

публикувано на 03.06.20 в 16:10