Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва блиц турнир по шах в Морската градина

Организатор е  Центърът за изобретатели и предприемачи /ЦИП/, като  част от програмата на Funcity+ 2019.
Турнирът ще се състои около сцена Раковина в  Морската градина  на Варна
Форматът е 10 минутен Блиц Шах с директна елиминация.
Ще има 10 маси с 10 шаха
За засичане на времето  ще се използва приложение за смарт телефон. Поради това е нужно участниците да разполагат с телефон с андроид или iOS, на който да са изтеглили приложение Chess Timer.
Квалификации:
16:00 - 20:00 Петък
16:00 - 20:00 Събота
Финал:
16:00 - 20:00 Неделя

Според правилата от всички записани участници, на случаен принцип се теглят двойки, кой срещу кого ще играе.

Играе се една партия шах, в която всеки участник има 10 минути.

След края на партията, се присъжда 1 точка на победителя, 0 точки на загубилия, или по 0,5 точки на всеки участник, при равен.

След това  отново на случаен принцип се теглят нови двойки.

В края на квалификациите в събота вечер  се избират Топ 16 участника с най-много събрани точки.

Финалът в неделя е с директна елиминация.

На случаен принцип се избира кой срещу кой ще играе.

Наградният фонд на турнира е:
1во място: 100 лв + тениска FUNCITY+
2ро място: 50 лв + тениска FUNCITY+
3то място: 25 лв + тениска FUNCITY+

ВИЖТЕ ОЩЕ

Един от двама кандидати се яви на конкурса за началник на РУО-Варна

Само един от двама кандидати беше допуснат до участие в конкурса за началник на Регионалното управление на образованието - Варна, става ясно от официалната интернет страница на образователната институция във Варна. Документи за длъжността са подали Ирена Радева, която до сега изпълняваше временно длъжността началник на управлението и Илиян..

обновено на 04.08.21 в 18:01

Утре затварят АМ "Хемус" между Ветрино и Неофит Рилски заради изграждане на газопровод

Утре ограничават за час движението ( от 9 ч. до 10 ч.) в участък от автомагистрала „Хемус“ - между  п.в. Ветрино и п.в. Неофит Рилски.  Спирането на трафика в двете посоки е заради дейности разширението на газопреносната инфраструктура, съобщават от АПИ. Трафикът ще се отбива по следния маршрут: В посока Варна – от пътен възел „Ветрино“ по път..

публикувано на 04.08.21 в 18:00

Уникални добиви от пшеница в Добруджа тази година

Изключително високи добиви от ечемик и пшеница реализираха зърнопроизводителите в Добруджа. Засетите площи с есенните култури обхващат 1 300 000 декара за пшеницата и 500 000 декара за ечемика. Добра реколта е прибрана и от рапицата. Средният добив на пшеницата е от 618 кг за декар, сочат данните на Областната дирекция по Земеделие в Добрич. По думите..

публикувано на 04.08.21 в 16:12
Летище Варна

Отлагат плащането на концесионната такса за летищата Варна и Бургас

Правителството одобри мярка - отлагане на плащането на концесионното възнаграждение за първото шестмесечие на 2020 г. за гражданските летища за обществено ползване Варна и Бургас, съобщиха от правителствената пресслужба. С това Решение срокът за плащането на концесионното възнаграждение се удължава с още 184 дни, като вноската, отложена от 31 юли 2020..

публикувано на 04.08.21 в 15:58

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване , съобщиха от правителствената пресслужба. За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева по Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите..

публикувано на 04.08.21 в 15:52

Здравното министерство препоръчва да не пътуваме до Кипър, Гърция и Турция

Във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболяемост на 100 хил. души население в близки до България държави , Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция. С оглед динамичната обстановка по отношение..

обновено на 04.08.21 в 15:46
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР

С три гласа "За" и един "Въздържал се" беше приета оставката на вече бившия директор на БНР Андон Балтаков. Оставката приеха със съгласие Бетина Жотева, София Владимилова, Галина Георгиева. Заседанието беше проведено при непълен състав- само четирима души, тъй като номинираната за член на СЕМ Соня Момчилова, все още е в противоречие със Закона за..

публикувано на 04.08.21 в 15:43