Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Йордан Генов: Може да тренирам по-малко, но почивка не си давам

Снимка: narodensport.eu

Варненските лекоатлети-ветерани отново блеснаха на голям международен форум. В Торино, Италия, се проведоха откритите европейски олимпийски игри за ветерани по лека атлетика. Това е своеобразна ветеранска олимпиада в този спорт, защото откритият статут на надпреварата докара състезатели от цял свят и от всички континенти. Варненският представител, Йордан Генов, се завърна с два сребърни и един бронзов медал от тази голяма надпревара. Той разказа на Румен Генов какво е преживял в Торино :

-  В кои дисциплини спечели медалите – два сребърни и един бронзов?

-  Дисциплините са 80 метра с препятствия, 300 метра с препятствия и троен скок. Това бяха моите дисциплини. Разбира се, имах още един старт, на който не успях да се явя и така изпуснах още един сребърен медал, сега като видях какви са постиженията на другите участници. Имаше два часа разлика и просто техническия съвет на нашата организация сметна, че е по-добре да не участвам, за да не се преуморя.

-  Ти с каква нагласа тръгна? Очакваше ли титла от този голям шампионат?

-  Очаквах добро класиране. Имах боен дух, бях решил да се боря.

-  Като сравняваш резултатите от тренировките тук, от подготовката, това, което даде в Торино, близко ли е до върховите ти постижения?

-  Близко е, но е под истинските ми възможности. При мен се получи много интересно, защото в дисциплината 80 метра с препятствия при загрявката се представих много добре, но когато излязох на пистата не бягах добре. Въпреки това, успях да се класирам на второ място.

-  Три медала от европейски олимпийски игри не е малко постижение, независимо какви са медалите.

-  Аз съм доволен. В дисциплината 300 метра с препятствия имаше изявен лидер, много силен състезател. Неговото постижение е много по-добро от балканския рекорд и от нашия републикански.

-  Сега какво ти предстои?

-  Може да тренирам по-леко, но почивка не си давам. Имам възможност да участвам в европейското първенство, което е само за атлетика и се провежда във Венеция, но няма да се включа. Ще участвам на балканските игри, обаче. Те са в Букурещ на 20 септември. След това на турнира във Варна, който се провежда за първи път и носи името на треньора Веселин Тончев. Той беше и мой треньор като юноша, той ме е учил на препятствия и на средни бягания. В тези две състезания ще участвам със сигурност, ако съм жив и здрав.

-  На колко години си сега?

-  На 1 януари навърших 73 години.

-  Колко пъти тренираш седмично?

-  Със сигурност три пъти, понякога и четири.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кап. Галин Георгиев: Принуждават моряци да преподписват договорите си

Удължаването на смените е единствено в интерес на корабособственика и в ущърб на моряците. Това мнение изказа в интервю за морското предаване на Радио Варна капитан Галин Георгиев. Наложило се е договорът му да бъде удължен, като е преподписвал два пъти за по два месеца. Така първоначалните 4 месеца по договор, след подписването..

публикувано на 24.09.20 в 11:46

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00