Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем варненски училища получават 228 864 евро по програма „Еразъм+“

2
Първи учебен ден, Математическа гимназия - Варна
Снимка: Румен Сарандев
"Стратегията на обърнатата класна стая за борба с отсъствията в училище, по-добра мотивация и ефективност на учениците“ ( "Flipped Classroom strategy to fight against school absenteeism improving students motivation and performance“). Така е наречен проектът, по който ще работи варненското СУЕО "Ал. Пушкин“ през следващата учебна година. Той е един от одобрените за финансиране по програма "Еразъм+“ и е с бюджет 20 614 евро.

Общо 7 варненски учебни заведения получиха одобрение  по програма "Еразъм+“, съобщиха от Областния информационен център-Варна. Проектите им за партньорства на училищен обмен са на обща стойност 228 864 евро. 

За проектното предложение "Да пазим водата като природен ресурс" ("Let`s save water as a natural resource“) ОУ "Йордан Йовков“ ще получи финансова подкрепа от 30 283 евро. Образователната институция е координатор по проекта, чийто общият бюджет е 160 408 евро.

Като партньорски организации по проекти по програма "Еразъм+“ ще работят още шест варненски училища. СУ "Пейо Яворов“ е одобрено за финансиране в размер на 24 098 евро с проектното предложение "Обърнатата класна стая от ученици за ученици" ("Flipped Classroom from students for students“) .  Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“  ще получи подкрепа за два проекта. 30 428 евро е бюджетът на проекта "Минали и настоящи миграционни движения в Европа" ("Past and current migration movements in Europe“), а за "Опознай Европа" ("Exploring Europe“) финансирането е 31 532 евро.

Трето основно училище "Ангел Кънчев“ ще работи по проекта "Другите и ние - мостове помежду ни" ("The Others and Us – Bridges Between Us“), който е на стойност 31 744 евро. ОУ "П. Р. Славейков“ ще получи 31 737 евро, за да се включи в проекта "Избираме здравето" ("We choose Health“), а СУ "Гео Милев“ - 28 428 евро за "Различни държави, едни и същи ценности" ("Rozne kraje, te same wartosci“). 

"Еразъм+“ е програма на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Бюджетът й в размер на 14,7 млрд. евро предоставя шанс на над 4 милиона европейци да учат, да се обучават и да придобият опит в чужбина. На 30 май 2018 г. Европейската комисия прие следващата програма "Еразъм+“ 2021-2027 г. да удвои бюджета си до 30 млрд. евро. С тези средства ще бъде дадена възможност за учене и мобилност на 12 милиона души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47