Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Аксаково посреща 15-ия си рожден ден с безплатен интернет и модерно видеонаблюдение

С безплатен интернет на територията на почти целия град, без крайните му райони, и модерна система за видеонаблюдение  посрещат празника на града жителите и гостите на Аксаково, който тази година е 15-и от обявяването на населеното място за български град. 11-те точки за Wi-fi ще дават възможност на хората да вършат работа, да поддържат връзка с близките си по света или просто да сърфират в интернет, докато са извън дома си и не плащат интернет към мобилните си оператори.

Утре, 23 август-петък,  е концертът "Това е България - песните и танците на България".

След  него на площада в центъра на Аксаково излизат Стефан Диомов и група "5-те сезона".

Съботата ще е празнична от рано - в 11.00 е началото на националния авиомоделен събор “Fun Fly 2019” на поляна Горен Доброглед, с. Доброглед.

Вечерните часове на празника първо ще са във владение на най-малките с празник в центъра на града с водещ MONTY, а след това - властта в забавленията вземат талантите на ТА “Изворче” и Славка Калчева.

Неделята по традиция започва в 9.00 с празнична Света Литургия в храм “Свето Успение Богородично” в гр. Аксаково. По обяд в центъра стартира “Ретро рали Варна”. Вечерта градският стадион ще се превърна в арена за ветерански футболен сблъсък, а в 20.30 централният площад ще се превърне в сцена, на която, освен местни дарования, ще се качат рок групите "Б.Т.Р." и "Конкурент".

Мрежа от 21 камери вече гарантира спокойствието и сигурността на гражданите и гостите на Аксаково. Точките за видеонаблюдение са разположени на ключови места в града.

Снимка

Обзорна камера работи до детската площадка на ул. “Георги Петлешев” 58, до Бюрото по труда. По две камери работят на Медицинкия център и ОДК. На пълни обороти функционират съществуващите съоражения за видеонаблюдение на сградите на Общината и на КООП, както и тези до Медицинския център и до ЕКОНТ.

Под видеонаблюдение вече е детската площадка на ул. “Георги Петлешев”, до Пощата, където има монтирани две камери. Толкова са и електронните очи до площадката на ул. “Петрова нива”, до магазин Сиди. В режим на пълноценна експлоатация продължават да са съществуващите камери до Полицията и на пътя “Варна-Добрич”.

“Видеонаблюдението е модерният и цивилизован начин да съхраняваме общественото имущество, реда и сигурността в града и общината инвестира в спокойствието и комфорта на гражданите си. Камерите са свързани с два контролно пункта - единият в Общината, а другият - в полицията, от където в реално време ще се следи за реда”, коментира кметът инж. Атанас Стоилов.

Големият подарък на Общината за гражданите тази година е пълното покритие с безплатен интернет в почти целия град Аксаково. 11 точки, разположени стратегически в централната част на града, ще осигуряват свободен и безплатен достъп до глобалната мрежа. Разпръскване на интернет сигнал ще има от сградата на Читалището, от детската площадка в центъра, от СОУ “Свети Климент Охридски”, от детската площадка до пощата, от площадката до магазин Сиди, от Медицинския център, от ОДЗ “Дружба” и “Детство мое”, както и от сградата на общинската администрация.

Снимка



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29